home Comunitate, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Soluții de la cetățeni pentru orașe verzi și prietenoase

Soluții de la cetățeni pentru orașe verzi și prietenoase

Acest articol propune câteva soluții pentru un oraș verde și prietenos cu cetățenii săi. Într-un articol anterior se prezenta Radiografia parcurilor din Timișoara, o analiză obiectivă și sistematică a spațiilor verzi principale din orașul de pe Bega. Topul conținea parcuri de una, două sau 3 stele, calificativele fiind acordate fiecărui parc în funcție de infrastructură, curățenie și aspect estetic, calitatea spațiului verde, multifuncționalitatea parcurilor, elementele culturale – artistice – turistice și integrarea activităților economice.

Conform acestui top, Timișoara are 4 parcuri de 3 stele, 3 parcuri de 2 stele și 5 parcuri de o stea. Nici unul din parcurile analizate nu a atins punctajul maxim de 4 stele. Marea majoritate a parcurilor din zona centrală a Timișoarei se află într-un stadiu precar, iar problemele frecvent întâlnite la acestea, desprinse în urma analizei parcurilor și a evaluării generale, sunt lipsa curățeniei, lipsa întreținerii spațiilor verzi și lipsa diverselor elemente de mobilier urban.

Din punct de vedere al infrastructurii, spațiului verde și al curățeniei, multe parcuri sunt deficitare, iar din punct de vedere al elementelor multifuncționale, culturale, artistice, turistice și al integrării activităților economice, doar un număr limitat de parcuri prezintă aceste aspecte.

Vezi Topul Parcurilor din Timișoara

Parcul Rozelor, unul dintre cele mai îndrăgite parcuri de timișoreni ce găzduiește o serie de evenimente. A primit 3 stele in topul Parcurilor din orașul de pe Bega. Sursă foto: Eye in The Sky 

Soluțiile propuse de unii dintre cetățeni sunt soluții de ansamblu (cum ar fi realizarea unui masterplan de parcuri) dar și soluții specifice ce țin individual de parcurile din Timișoara.

Soluție de ansamblu:  Masterplan parcuri

Se pot aduce o serie de pachete de soluții pentru fiecare parc în parte, fără a se ține cont de specificul parcului în cauză sau de cel al parcului vecin, dar  această abordare este una greșită și ineficientă, deoarece nu face altceva decât să ,,peticeasă” lucrurile.  Parcurile zonei centrale trebuie să reprezinte un simbol, devenind veritabile atracții turistice atât la nivel național, cât și la nivel internațional, iar pentru această reușită este necesar și imperativ crearea unui masterplan integrat al celor 12 parcuri centrale. Parcurile centrale reprezintă o moștenire impresionantă motiv pentru care acestea trebuie să devină o adevărată emblemă a Timișoarei, locuri care să fie vizitate atât de cetățenii orașului, cât și de turiști.

Ca acest brand să devină realitate, nu este îndeajuns să existe doar un grup de funcționari publici sau un birou de arhitectură care să conceapă, să redacteze și să implementeze un masterplan integrat. Noul concept trebuie să aducă laolaltă specialiști de design integrat, specialiști în design de mobilier urban, de peisagistică, de arhitectură, de horticultură, de biodiversitate, de marketing, de branding, de publicitate, de reabilitare, de turism și de fonduri europene. Master planul va avea rolul de a combina armonios atât elementele de infrastructură, de estetică, de mentenanță, de spațiu verde, de culturalitate, de turism, de artă, cât și cele multifuncționale și economice, realizând totodată o interconectivitate a parcurilor și creând astfel o poveste frumoasă a unui brand puternic. Fiecare parc trebuie să exprime o poveste proprie, oferindu-i vizitatorul șansa de experimentare.

Soluții specifice

Există posibilitatea să mai treacă ceva timp până la întocmirea unui masterplan integrat, realizat de către specialiștii domeniilor. În acest sens, sunt necesare lucrări de reabilitare care să ducă parcurile problematice ale zonei centrale la un nivel acceptabil. Soluțiile specifice care pot fi aplicate rapid la capitolele infrastructură, curățenie și spațiu verde sunt ușor de dedus din radiografia realizată. Infrastructura tuturor parcurilor, exceptând Parcul Justiției, are nevoie de o intervenție rapidă de reparații, de igienizare și de vopsire a băncilor, a coșurilor de gunoi, a sistemului de iluminat, a căilor de acces și a zonelor albastre, îndeosebi a celor din Parcul Botanic.

La capitolul curățenie, administrația publică trebuie să aibă în vedere întocmirea unui dosar cu fișe a tuturor lucrărilor de curățenie specifice fiecărui parc. Deși soluția este relativ simplă, administrația întârzie cu implementarea acesteia, chiar dacă e vorba de o soluție eficientă și realizabilă cu un minimum de  efort.

Parcurile au nevoie de curățenie săptămânală și sezonieră. În spațiile verzi unde iarba a crescut foarte mult, trebuie intervenit cu diverse lucrări de grădinărit, intervenție necesară și în cazul tufelor de pe marginea aleilor. Totodată, trebuie intervenit cu lucrări de eradicare a buruienilor și de aplicare a tratamentelor horticole, iar peticele de gazon care lipsesc trebuie să fie completate cu iarbă de același fel și de aceeași calitate.

Din punct de vedere al multifuncționalității, al elementelor culturale, artistice, turistice și economice, se poate întocmi o listă foarte lungă a elementelor ce pot fi dispuse în parcuri, dintre care amintim doar câteva, și anume: aparate de fitness, șezlonguri, mese de șah, de table sau de ping pong, perete de cățărat, piste de alergat, zone pentru skating, foișoare sau scene pentru evenimente, spații multifuncționale, hamace, locuri de citit, tururi turistice, cafenele, galerii de artă și/sau diferite tipuri de spații economice ș.a.m.d.

Considerăm că ar fi greșit să propunem direct elemente funcționale, culturale, artistice, turistice și/sau economice în parcuri. Propunerea și implementarea elementelor trebuie să survină în urma unei analize realizate de către specialiștii din cadrul masterplanului integrat. Aruncarea aleatorie a elementelor în fiecare parc încalcă principiul integrării interdisciplinelor de specialitate menționate anterior. Putem propune anumite soluții, care sunt pertinente într-o oarecare măsură la momentul de față, dar riscul ar fi ca acestea să fie scoase cu totul din circuit în urma masterplanului.

Acest gen de abordare integrată ar putea fi realizat pentru toate parcurile din orașele din România, astfel încât cetățenii să se bucure de orașe verzi și prietenoase.

Dorian Curcanu, absolvent al Politehnicii din Copenhaga, Danemarca. Experiență de 4 ani ca inginer în Londra, Marea Britanie. Pasionat de administraţie publică locală dezvoltarea urbană sustenabilă.

 

 

Cover Foto: AventuresLikeYou.wordpress.com




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.