home Evenimente, Orașele Viitorului Călărim valul schimbării sau îl lăsăm să ne doboare? „Trebuie să ne întrebăm foarte serios care e balanța între administrație, cetățeni și experți”

Călărim valul schimbării sau îl lăsăm să ne doboare? „Trebuie să ne întrebăm foarte serios care e balanța între administrație, cetățeni și experți”

Pandemia a dat peste cap zona imobiliară, actor important în dezvoltarea orașelor. Ce efecte va avea schimbarea de climat? Marius Cristea, Senior Urban Development Specialist, a venit cu date bine-documentate și interpretate ca să explice la UrbanTalks Brașov cum putem să facem fața provocărilor din anii următori.

Planificarea orașelor viitorului nu mai poate funcționa după modelul „tătucilor” din administrația publică și nici cu scepticism față de schimbările de ordin climatic ce vor avea loc asupra vieților noastre. Una dintre provocările la care orașele vor trebui să răspundă în viitor este infrastructura dedicată persoanelor vârstnice, date fiind sporul natural al României și trendul de emigrare. De asemenea una dintre soluții ar fi consultarea comunității cu privire la modul cum va arăta mediul urban în care trăiesc, dar Marius crede că nu se poate face administrație doar după sondaje de opinie, motiv pentru care propune ca experții din diverse domenii să fie consultați cu privire la procesul de decision-making.

„Tendința de a ignora problemele nu înseamnă că ele nu se vor produce și cea mai proastă strategie este să te prefaci că nu le vezi. Nu cred că va funcționa și este bine ca și orașele și oamenii să accepte că lucrurile se schimbă extrem de repede. Îmi vine greu să o spun, dar planificarea participativă nu este perfectă. E o rețetă pe care o tot auzim, un fel de panaceu universal. Nu mai decide primarul, decid cetățenii. Iată că am trecut printr-o experiență de doi ani în care trebuie să ne întrebăm foarte serios care e balanța între părerea administrației, părerea cetățenilor și părerea experților. Dacă am fi întrebat cetățenii acum o lună: ‘Domnule, dacă ajunge incidența la 30/1000 de locuitori vreți să stați în case?’. Normal că ar fi zic că nu! La fel este și cu orașele, nu poți să le conduci cu sondaje de opinie. Dacă întrebăm în momentul de față în orice oraș din România ce ar trebui să facă Primăria, și vă garantez asta, toată lumea o să spună parcări. Cred că e nevoie și de părerea experților pentru a păstra o oarecare balanță. Cred că ne aflăm într-o lume care se mișcă cu viteza luminii și trebuie să fim pregătiți pentru asta, să nu ne opunem valului pentru că o să ne arunce, trebuie să învățăm să înotăm ca oameni și ca orașe”, a explicat Marius Cristea.

Vă invităm să urmăriți intervenția lui Marius Cristea pe larg în videoul de mai jos, de la minutul 1:06:00, împreună cu restul intervențiilor de la UrbanTalks Brașov.

Urban Talks Brașov face parte dintr-un proiect finanțat de DG REGIO al Comisiei Europene cu titlul People Shaping Cities for the People




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.