Upgrade My City dezvoltă orașul

Ecosistemul în care trǎim, în care idei, oameni și startup-uri cresc și se dezvoltǎ trebuie sǎ facǎ faţǎ astǎzi unui numǎr de obstacole din ce în ce mai provocatoare. Aflat deja la cea de-a doua ediţie, proiectul “Upgrade My City” cautǎ sǎ identifice, sǎ promoveze și implementeze idei inovatoare ce pot îmbunǎtǎţi calitatea vietii în mediul urban. Pentru ca acest ideal sa fie atins, o implicare multilateralǎ este necesarǎ, venind de la societate civilǎ, companii și universitǎţi, dar și de la administraţii publice.

Frenezia actualǎ a startup-urilor aduce implicaţii economice semnificative. Pornind de la ideea cǎ un oraș mare poate adǎposti in jur de 250 de asemenea proiecte și cǎ fiecare ar avea nevoie de o sumǎ de 40 de mii de euro pentru a începe o activitate, se poate ajunge la un buget total care sǎ se apropie de 8 milioane de euro.

Din moment ce șansele sunt limitate în lipsa serviciilor de asistenţǎ, startup-urile scalabile sunt cele care meritǎ investiţii. Un ecosistem coerent este un mediu care poate sǎ ofere unor astfel de proiecte numeroase oportunitǎţi, precum mentorat, instrumente de finanţare, servicii de suport, networking sau o strtegie generalǎ orientatǎ cǎtre inovare.

Pe lângǎ formarea unui astfel de ecosistem comprehensiv, Upgrade My City este decis sǎ investeascǎ și sǎ promoveze în inovare, educaţie și antreprenoriat, deoarece cetǎţenii nu cunosc, deseori, arguméntele de la baza deciziilor privind rezolvarea problemelor urbane. Prin urmare, cheluirea resurselor publice un creeazǎ un sentiment de responsabilitate, ceea ce duce mai departe la așteptǎri individuale diferite de prioritǎţile urbane locale.

Statul și societatea trebuie sǎ coopereze, prin asigurarea transparenţei, a participǎrii publice și a responsabilitǎţii faţǎ de comunitate. Guvernarea deschisǎ este un proiect inovator propus de Upgrade My City, în încercarea de a îmbunǎtǎţi urbanul românesc. Pentru o asemenea guvernare deschisǎ, este crucialǎ utilizarea “datelor deschise”, un alt stâlp important al proiectului. Aceste date pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de orice utilizator, conduc la interoperabilitate, și mai departe la un oraș inteligent.

Ceilalţi doi piloni ai proiectului Upgrade My City vizeazǎ transportul și rezilienţa urbanǎ. Mai exact, experienţa utilizatorului trebuie îmbunǎtǎţitǎ în domeniul transportului, prin actualizǎri publice la reţea și un sistem sustenabil de publicare controlatǎ a informaţiilor, proiectat pentru o funcţionare pe termen lung.

Pentru a adresa si alte probleme urbane actuale, ce ţin de vulnerabilitǎţi sau capacitǎţi insuficiente, “Resilience Lab Timișoara” propune un loc de întâlnire între oameni cu profesii și din sectoare diverse care împreună adaugă valoare ideilor și inițiativelor pentru oraș. Intervenţiile urbane devin realitate aici, sub forma testǎrilor și a realizǎrii de proiecte pilot.

Așteptam cu nerǎbdare Upgrade My City #3! Pânǎ atunci, vǎ invitǎm sǎ vizitaţi pagina lor de Facebook pentru ultimele știri și noutǎţi: Upgrade My City 

Surse: UpgradeMyCity

Photo: UpgradeMyCity, SmartCity, Startus, Gratziela Ciortuz




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.