home Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Vezi ce orașe din România sunt pe lista scurtă și verde a Comisiei Europene!

Vezi ce orașe din România sunt pe lista scurtă și verde a Comisiei Europene!

UrbanizeHub a promovat în rândul administrațiilor publice inițiativa Comisiei Europene care a lansat apelul pentru primele 100 de orașe neutre-climatic până în 2030 și ne bucurăm să vedem că 11 municipii au fost declarate eligibile. Șansa este uriașă pentru administrațiile cu ambiții verzi și planuri de dezvoltare sustenabilă!

Din toate propunerile pentru 100 Climate-Neutral Cities by 2030, unde 377 de orașe și-au exprimat interesul, am ajuns în faza cu 362 de orașe considerate eligibile. Între timp, autorități la nivel național, rețele din care fac parte mai multe orașe și orașele care au candidat au cerut să afle lista inițială pentru a putea să schimbe idei, să schimbe informații și să angreneze energiile din comunitate în anticipare pentru o eventuală selecție finală.

Din România, avem eligibile orașele: Alba-Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, ClujNapoca, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Roman, Suceava, Timișoara și Tulcea.

Care sunt beneficiile primelor 100 de orașe care vor să fie neutre-climatic până în 2030? Vorbim de consultanță în crearea unui plan de investiții, accesul la fonduri și finanțări special dedicate „Misiunii” și intrarea într-o rețea de orașe care va facilita transferul de cunoștințe și va putea crea sinergii menite să schimbe orașele în orașe smart & sustenabile. Pentru mai multe detalii, citiți acest articol.

Misiunea a fost anunțată în premieră în România pe scena UrbanTalks Brașov, de către Laura Hetel, Policy Officer în cadrul Comisiei Europene. Iată ce a avut de spus Laura Hetel la intervenția de la eveniment: „Ideea ne-a venit (n.r. pentru misiune) uitându-ne ce se întâmplă în orașele din Europa. A fost pur și simplu cererea orașelor în care ne-au spus: ‘Da, tot timpul trasați programe, tot timpul trasați priorități, dar noi la nivel local știm mai bine ce se întâmplă. Avem condiții locale, avem nevoi locale, avem ambiții locale care nu tot timpul se aliniază cu ceea ce se produce venind de sus.’ Atunci ne-am gândit ce ar fi să creăm un program în care dedicăm tot suportul care vine în acest bottom-up approach în care orașul conduce tot procesul. Este pentru prima dată când printr-un program Comisia încearcă să depășească intervențiile la nivel de proiect. Este prima dată când oferim orașelor un program 100% bazat pe abordarea de jos, unde deciziile pentru ce trebuie făcut, când, în ce secvență aparțin complet orașelor. Misiunea nu este un proiect care se întâmplă în oraș, ci orașul întreg devine un proiect”.

Anunțul cu lista celor 100 de orașe este programat pentru luna aprilie. Vom reveni!

Sursă foto: Gehl People
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.