Calitatea vieții continuă să fie un domeniu de studiu amplu și extrem de interesant, dar și un indicator bun pentru performanța urbană. Recent, Comisia Europeană a lansat un raport privind tocmai calitatea vieții din orașele europene. Rezultatele studiului sunt extrem de intrigante și merită aprofundate.
Mai bine de 58.000 de interviuri au fost realizate în 83 de orașe din Uniunea Europeană. Concluzia studiului arată că 9 din 10 oameni sunt mulțumiți de calitatea vieții din propriul oraș. De asemenea, o altă concluzie privește impresia majorității celor intervievați în țările din estul Europei, care văd o îmbunătățire în calitatea vieții în ultimii 5 ani. Mai mult, locuitorii marilor orașe, se arată, tind să folosească mai puțin mașina și mai frecvent transportul în comun. Percepția generală este că marile centre urbane sunt mai primitoare față de imigranți și de comunitatea LGBTQ+, decât țara în ansamblul său.
Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a afirmat că:
“Aproximativ 40% din populația Uniunii Europene trăiește în orașe, iar acestea din urmă reprezintă, astfel, una dintre cele mai acute provocări cu care se confruntă Europa. Chiar și infectările cu virusul corona, de exemplu, au ajuns pentru prima dată în cele mai mari și inter-conectate centre urbane ale continentului, precum Milano sau Madrid, înainte să se răspândească înspre orașe mai mici și regiuni rurale. De aceea, este extrem de important să fim conștienți de nevoile oamenilor care trăiesc în orașe și să permitem acestor nevoi să îndrume elaborarea politicilor noastre.”
Iată cum arată harta gradului de satisfacție al cetățenilor centrelor urbane din Europa:
Bineînțeles, nu putem să nu observăm tendințe generale, analizabile fie pe axa nord-sud, fie pe cea est-vest. Cu toate acestea, ne limităm la câteva observații despre cele trei orașe din România, luate în considerare de acest studiu al Comisiei Europene: București, Cluj-Napoca și Piatra-Neamț. Clujul uimește printr-un scor de 94,5 (pe scara vizibilă în stânga imaginii de mai sus), urmat îndreaproape de Piatra Neamț cu cu un scor de 94,3. Capitala României se plasează în penultima categorie, cu un scor mediocru, 81,6.
Studiul a ajuns la aceste scoruri într-o manieră obiectivă, luând în considerare nu mai puțin de 27 de indicatori pentru fiecare oraș.
Vă invităm să descoperiți care sunt acești indicatori și cum arată harta interactivă (precum și scorurile fiecărui oraș) pentru a înțelege mai bine procesul din spatele raportului aici.
Sursă: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană, Rocca, CultureTrip