home Proiecte & Orașe, Transport Civitas Living Labs on Stage

Civitas Living Labs on Stage

Aproape 200 de măsuri de mobilitate urbană, 16 mari orașe europene, 4 ani. Evenimentul online Civitas Living Labs on Stage, desfășurat în perioada 6-20 octombrie 2020, tocmai s-a încheiat, iar modelele de bune practici scoase în evidență vor marca, cu siguranță, multe centre urbane ale Europei în viitorul apropriat. Acest proiect este doar ultima inițiativă a Civitas, care promovează activ dezvoltarea urbană sustenabilă încă de la începutul anilor 2000. 

Evenimentul Civitas a dorit să atragă atenția asupra a 16 orașe din Europa care pot fi modele de bună practică în ceea ce privește soluțiile inovatoare menite să ridice nivelul de calitate a vieții. Toate aceste soluții au fost deja aplicate, pe perioada ultimilor 4 ani. S-a desfășurat, așadar, un proiect de cercetare și aplicare a soluțiilor de mobilitate urbană în cele 16 orașe. 

Mai exact, Civitas a creat trei proiecte paralele: Civitas DESTINATIONS, Civitas ECCENTRIC și Civitas PORTIS. Proiectul de la bază, inițiativa Civitas este o mișcare socio-urbană co-finanțată prin intermediul Uniunii Europene care a susținut implementarea acestor proiecte și care continuă să încurajeze, în mod activ, participarea unui mare număr de orașe în astfel de programe. 

În cadrul (sub-)proiectului Civitas DESTINATIONS, au participat orașe turistice care au ca scop dezvoltarea și implementarea unor soluții de mobilitate urbană sustenabilă pentru turiști, dar totodată și pentru localnici. În acest sens, au participat orașele: Limassol, La Valletta, Madeira, Elba, Las Palmas de Gran Canaria și Rethymno. 

Proiectul Civital ECCENTRIC a inclus orașe europene care promovează soluții inovatoare în vederea dezvoltării mobilității sustenabile în zone periferice. Astfel, orașele Stockholm, Madrid, Munich, Ruse și Turku au testat implementarea câtorva idei inovatoare de transport și logistică urbană în ultimii 4 ani. 

În cele din urmă, Civitas PORTIS a cuprins următoarele orașe-port din Europa: Constanța, Antwerp, Aberdeen, Trieste și Klaipeda. Obiectivul a fost diferit pentru fiecare oraș în parte, însă s-a dorit să se atingă un nivel superior de colaborare între guvernele centrale și orașele portuare, precum și un mediu portuar mai sustenabil și mai curat. 

De-a lungul celor 4 ani, s-a produs testarea unor măsuri de mobilitate urbană. Dincolo de inițiativă în sine, este de apreciat tranparența inerentă proiectelor Civitas. Proiectul reușește să ofere rapoarte exhaustive și obiective, o comunicare eficientă cu părțile interesate și prezintă modalitățile de adoptare și adaptare care țin mereu cont de specificul locului. Astfel, nu se aplică soluții urbanistice teoretice și se dorește evitarea anacronismului în dezvoltarea centrelor urbane. 

În final, este important să menționăm că aceste 3 sub-proiecte au făcut parte din ansablul de proiecte “CIVITAS H2020” (2016-2020). Inițiativa Civitas desfășoară însă astfel de proiecte de aproape 20 de ani, fiind preferate perioadele de 4 ani. Amintim, în acest sens, seria de proiecte Civitas I (2002-2006), Civitas II (2005-2009), Civitas Plus (2008-2012) și Civitas Plus II (2012-2016). 

Vă invităm să descoperiți mai multe despre proiectul Living Labs al Civitas aici. Pagina permite analizarea tuturor proiectelor și examinarea în detaliu a fiecărui oraș, a măsurilor propuse, a obiectivelor, statisticilor și reușitelor. 

Surse: Civitas

Foto: R&A, Pinterest, IntelligentTransport




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.