Giurgiuvenii sunt provocați să redescopere frumusețile locale! Cartierul Smârda este locul de desfășurare a unui important proiect numit „Cu fața spre Dunăre”, care țintește atât zona de cultură cât și cea de turism.
Comunitățile din Giurgiu sunt activate cu ajutorul unui program derulat de Asociația pentru Tranziție Urbana (A.T.U.), Urboteca, Facultatea de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București și Primăria Municipiului Giurgiu, cu susținerea partenerilor locali.
Ce se va întâmpla?
Din Februarie până în Iulie 2022 vor fi organizate o serie de activități centrate pe istorie, cultură și natură. Proiectul are o istorie de doi ani, fiind început încă din 2020 prin programul DANUrB+ și păstrând focusul pe regenerarea urbană și punerea în valoare a patrimoniului local.
„Se spune că orașele dunărene se poziționează fie cu fața fie cu spatele la Dunăre în funcție de orientarea cartierelor. Noi credem însă că mai este și un element social la mijloc, anume cum orașul își deschide patrimoniul local arhitectural și natural spre a fi cunoscut, celebrat și protejat. Proiectul continuă activarea orașului Giurgiu începută în 2020 prin programul DANUrB+ și se concentrează anul acesta pe regenerarea urbană și valorificare cultural-turistică a cartierului Smârda. Cartierul devine astfel ancoră reprezentativă pentru ceea ce are de oferit orașul Giurgiu printr-o serie de activități axate pe patrimoniul istoric, natural, și cultural”, spune Asociația pentru Tranziție Urbană.
Cei care au o legătură cu cartierul Smârda din Giurgiu și sunt interesați să transmită fotografii din arhivele personale pot face acest lucru la adresa atu@atu.org.ro. Astfel, asociația încearcă să mențină vie memoria locurilor și a oamenilor din Smârda. Materialele foto vor fi baza expoziției „Atunci și Acum”, care va fi lansată în primăvară la Muzeul Regional „Teohari Antonescu”.
Activitățile planificate includ:
- Expoziția „Atunci și Acum” despre istoria și prezentul cartierului Smârda prin fotografii din colecții istorice publice și arhive private prin apel participativ
- Seria video de interviuri despre viitorul cartierului și al orașului cu actori cheie din Euroregiunea Giurgiu-Ruse
- Revitalizarea Zidului Tabiei și a ultimului bordei din Giurgiu alături de comunitățile La Bordei și Parcul Fabricii de Zahăr
- Festivalul „Zilele Dunării” cu acțiuni de regenerare, tururi pietonale și activități comunitare
Sursă foto: Bună Dimineața