home Arhitectură & Design, Orașele Viitorului Cum putem combate poluarea cauzată de industria construcțiilor?

Cum putem combate poluarea cauzată de industria construcțiilor?

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari probleme și provocări cu care lumea modernă se confruntă. Diferite domenii fac eforturi majore pentru a putea combate efectele cauzate. Arhitectura poate să impună reguli sau să schimbe modul de percepere al construcțiilor tradiționale.

Tehnologia momentului este mai avansată și mai puternica decât a fost vreodată, fapt ce ar trebui sa favorizeze găsirea soluțiilor pentru daunele provocate ecosistemului înainte ca acestea să fie iremediabile. În schimb, sistemul se axează pe confort și costuri cât mai reduse, punând în plan secund bunăstarea planetei.

Principala întrebare a populației este de ce în ciuda trecerii la mașini electrice sau a reducerii drastice a produselor din plastic, schimbările nu apar iar situația se înrăutățește. Răspunsul este unul simplu, pentru că adevăratele surse de poluare sunt cele care nu se pot observa cu ochiul liber. De exemplu, toate avioanele aflate în aer emit la fel de mult CO2 precum toate gropile de gunoi amenajate. Folosim mai mult CO2 pentru a încălzi și pune în funcțiune casele noastre decât emisiile generate de toate mașinile aflate în folosință. Betonul este unul dintre cele mai poluante materiale folosite, reprezentând 8% din totalul emisiilor de CO2, dar în același timp, este indispensabil omului.

Aceste emisii au efecte directe asupra calității vieții și asupra ecosistemului. Deși informația și soluțiile sunt mai accesibile decât au fost vreodată, statisticile arată că în ultimii 30 de ani s-a înregistrat mai mult de jumătate din volumul total de CO2 emis.

Pentru ca fiecare domeniu are responsabilitatea de a face o schimbare în ceea ce privește poluarea și combaterea schimbărilor climatice, arhitectura are șansa de a crea un întreg ecosistem sustenabil doar prin modelarea unui concept adecvat.

Arhitectura poate dicta felul în care anumite materiale sunt folosite, cantitatea lor, organizarea șantierelor și mai apoi, felul în care fiecare locuință se întreține. Vedem în continuare câteva exemple clare de cum se pot aplica aceste măsuri.

1. Construcția de drumuri

Când vorbim despre construcția de drumuri, vorbim în proporție de 90% despre lucrări de mentenanță, reconstrucție și modernizare, datorita faptului că majoritatea rețelelor principale de circulații există deja. Apare însa problematica realizării acestor lucrări într-o maniera eco-friendly, fără a face rabat la standardele moderne de durabilitate și siguranță. S-au dezvoltat astfel produse de stabilizare a solului, bazate pe mai multe enzime, care cresc rezistența, densitatea și durabilitatea drumurilor, bazelor drumurilor și fundațiilor șantierelor în mod eficient și economic. Astfel de proiecte s-au implementat până acum în Spania, Germania, Ungaria si Franța, din 2015 și până în prezent, având rezultate satisfăcătoare.

Pentru că mașinile electrice reprezintă viitorul, construcția de noi autostrăzi trebuie sa ia în calcul acest fapt. O altă modalitate de a face autostrăzi durabile este construirea mai multor drumuri electrice. Aceste autostrăzi, de exemplu, ar fi echipate cu un sistem de încărcare inductivă, cum ar fi un încărcător de telefon. Datorită tehnologiei de încărcare fără fir care ar fi instalată sub suprafață, acestea ar crea un câmp electromagnetic, care ar fi apoi transferat la receptoare, alimentând direct vehiculele aflate în mișcare.

Unele panouri de încărcare amplasate la depozitele de autobuze din Milton Keynes, Anglia, sunt un exemplu al acestei tehnologii, deoarece alimentează autobuzele electrice peste noapte. Sunt luate în considerare proiecte similare pentru parcări – dacă sunt utilizate la scară mai mare, acest lucru ar reduce semnificativ emisiile de carbon din mediul înconjurător.

2. Elemente prefabricate și materiale sustenabile

Șantierele de construcții reprezintă unele dintre cele mai puternice surse de poluare. Acest fapt se datorează atât mașinăriilor grele, excavărilor, curățării de vegetație, scurgerilor ce pot pătrunde în apă sau a betonului folosit.

Cele mai multe dintre aceste acțiuni nu pot fi realizate decât la fața locului, ceea ce obligă la găsirea unor alternative. Elementele prefabricate, aduse ulterior în șantier și asamblate ar reduce emisiile create și ar scurta considerabil timpul de procesare al construcției. Principala problemă apare odată cu creșterea costurilor. Aceste materiale sunt mult mai costisitoare, iar folosirea lor este evitată.

Alte alternative cu efecte de durată sunt materialele sustenabile. Arhitectura durabilă folosește materiale naturale sau reciclate, care au efecte benefice în timp. Aceste materiale au efecte benefice asupra mediului dar și asupra locatarilor, ajutând la reducerea facturilor la energie sau a polițelor de asigurare a locuințelor. Asigurătorii de locuințe care se gândesc la viitor pot reduce factura de la 5% până la 10% dacă folosești practici naturale de construcție. Câteva dintre aceste materiale sunt piatra, chirpiciul, pluta, bambusul sau lemnul.

Observam câteva inițiative majore de acest fel în lume, acolo unde si poziționarea geografică o permite. Cob Village este un proiect creat de One Community ce va oferi adăpost pentru 30-50 de persoane, într-un sat creat exclusiv din chirpici.

3. Energii regenerabile

Energia regenerabilă este energia derivată din surse naturale care sunt reînnoite la o rată mai mare decât sunt consumate. Lumina soarelui și vântul, de exemplu, sunt astfel de surse care sunt în mod constant reaprovizionate. Sursele de energie regenerabilă sunt abundente și peste tot în jurul nostru. Singurul impediment în implementarea lor este confortul. Populația preferă sursele ușor accesibile de energie pentru aprovizionarea caselor în locul celor regenerabile. Acest fapt se datorează în principal infrastructurii necesare pentru stocarea surselor regenerabile de energie, dar și preconcepțiilor conform cărora acestea nu sunt îndeajuns. Generarea de energie regenerabilă generează emisii mult mai mici decât arderea combustibililor fosili. Trecerea de la combustibilii fosili, care reprezintă în prezent cea mai mare parte a emisiilor, la energia regenerabilă este esențială pentru abordarea crizei climatice.

Energiile regenerabile sunt acum mai ieftine în majoritatea țărilor și generează de trei ori mai multe locuri de muncă decât combustibilii fosili.

Arhitectura poate interveni în vederea grăbirii proceselor de implementare a energiei regenerabile prin redactarea proiectelor care să vizeze din start case cu panouri solare sau turbine eoliene în curte. În același timp, energia nefolosita și stocată a acestor case sau complexuri poate ajunge la construcțiile care nu au beneficiat de astfel de proiecte.

Alte modalități de reducere a emisiilor create de spațiile locative sunt dublarea geamurilor și anveloparea termică pentru reducerea pierderilor de căldură, plantarea copacilor sau construcția pergolelor care produc umbră în timpul verii pentru a reduce durata de folosință a aerului condiționat.

Delta este o clădire privată proiectată și construită de o companie de energie alternativă din Brooklyn, Voltaic Solaire, pentru a întruchipa o filozofie de viață mai ecologică. Pentru a-și îndeplini obiectivul „100% auto-sustenabil”, inginerii și arhitecții au instalat copertine solare, un sistem solar termic și o turbină eoliană.

Inovațiile din domeniul arhitecturii sunt una dintre metodele prin care orașele pot să combată efectele schimbărilor climatice, care sunt din ce în ce mai prezente în viețile noastre. Administrațiile publice pot implementa proiecte pilot ca și cele descrise în acest articol pentru a testa ce li se potrivește cel mai bine pentru o scalare ulterioară la un alt nivel.

Informațiile din acest articol au fost extrase din Sustainable Roads, One Community Global, Thirteen, GivingWhatWeCan

Sursă foto: Salmazafar, One Community Global, Patch

Articol realizat de Sabina Hopulele 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.