home Regenerare Urbană Cum putem regenera un cartier eficient și sustenabil?

Cum putem regenera un cartier eficient și sustenabil?

UrbanizeHub, Banca Mondială și Primăria Sectorului 6 au colaborat pentru a pune în paginile ghidului de regenerare urbană cum văd cetățenii Drumului Taberei spațiile publice, ce așteptări au de la ele și cum pot fi transformate. Proiectul derulat într-o zonă pilot conține know-how și rețete pentru cum intervenții de acupunctură urbană pot produce un impact major pentru calitatea vieții oamenilor.

Zonele centrale orașelor sunt, în general, pe lista proiectelor de regenerare urbană a Primăriei pentru viitorul apropiat. Totuși, ce putem face ca spațiile din cartiere să fie la fel de îndrăgite ca și piețele, parcurile sau zonele de joacă principale? Punctele critice pe termen mediu și lung care necesită intervenție sunt chiar cartierele, unde oamenii își petrec majoritatea timpului și unde locuiesc.

Cartierul Drumul Taberei a fost ales de către specialiști datorită caracterului preponderent rezidențial și a oportunităților de replicare a intervențiilor propuse. Astfel, de-a lungul lunilor iunie și iulie 2022  a fost realizat un mini-studiu sociologic reprezentativ la care au participat peste 500 de cetățeni. Oamenii din fiecare zonă a cartierului Drumul Taberei au răspuns la chestionar și au menționat ce nevoi au și cum văd ei spațiile publice din prezent. Mai departe au fost abordate principalele problemele legate de spațiile publice din cartier și modul în care acestea pot fi transformate pentru a oferi o calitate ridicată a vieții pentru locuitorii sectorului. Deși analizele au fost realizate pe mai multe zone pilot – Orizont, Moghioroș, Bucla, Favorit, Valea Oltului și Politehnică – propunerile pot fi folosite ca sursă de inspirație pentru toate zonele cu ansambluri colective de locuit din România.

Prima parte a ghidului încearcă să clarifice, în linii mari, problematica ansamblurilor de locuit și modul în care acestea nu mai corespund nevoilor actuale ale locuitorilor lor. Calitatea acestor cartiere de locuit poate fi considerabil îmbunătățită prin intervenții dedicate și de calitate în zonele libere și în spațiile verzi din imediata lor vecinătate.

A doua parte a ghidului prezintă o serie de obiective și de principii care pot fi urmărite atunci când se planifică intervenții în spațiul public și în spațiul dedicat autovehiculelor.Pentru a facilita înțelegerea acestor principii s-a utilizat o serie de reguli clare, însoțite de o reprezentare grafică ușor de înțeles de către un public mai larg.

Ultima parte a ghidului detaliază posibile intervenții având ca zonă de testare cartierul Drumul Taberei și cuprinde o serie de intervenții de acupunctură urbană posibile la nivel de cartier ce pot da startul unei abordări integrate de regenerare urbană la nivel zonal.

Pentru că ne dorim ca aceste principii să fie cât mai ușor de înțeles, am enunțat o serie de reguli clare și pentru care am creat reprezentări grafice ușor de înțeles chiar și de către un ochi neexperimentat. Propunerile noastre nu înseamnă schimbări majore cu șantiere care să creeze disconfort pentru locuitori și care să necesite eforturi financiare majore din partea administrației. Ne-am dorit să pornim mai ușor, de la firul ierbii, cu o serie de idei pe zone mici din sector care pot avea un impact major pentru calitatea vieții cetățenilor. Vorbim aici de soluții de amenajare a trotuarelor, bulevardelor și străzilor rezidențiale, care sunt și cum identificăm cele mai bune zone de plantare a copacilor, cum ar trebui să fie iluminatul public pentru a crește siguranța și gradul estetic și ce materiale de construcție trebuie utilizate în intervenții.

În următoarea perioadă ghidul  va fi dezbătut cu reprezentanți din cadrul Primăriei Sectorului 6 și se va discuta despre cum putem implementa noțiunile teoretice și bunele practici ilustrate în ghid astfel încât acestea să devină realitate.

UrbanizeHub, Banca Mondială și Primăria Sectorului 6 au colaborat pentru a veni în sprijinul administrației locale și al cetățenilor. Ne bucurăm că partenerii noștri au arătat deschidere față de noul mod de a regândi spațiile publice astfel încât oamenii să beneficieze la maximum de ele.

Împreună conturăm viitorul orașelor!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.