home Comunitate, Cultură Urbană, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Căutăm soluții inovative pentru orașele din Vestul României!

Căutăm soluții inovative pentru orașele din Vestul României!

UrbanLab for Green Cities este o oportunitate pentru tinerii din Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița de a se implica activ pentru propriul oraș.

În urma răspunsurilor colectate de la 1000 de cetățeni prin Chestionarul Verde, am definit prioritățile pentru ideathonul organizat în cadrul proiectului Soluții Inovative pentru Orașe Verzi.

Trei trackuri pentru patru orașe

Track 1: Oraș verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră)

Orice propunere de design urban, de regenerare urbană, de urbanism sau de mobilitate sustenabilă e binevenită. Soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi, pentru oameni. Calitatea vieții într-un oraș ține de felul în care arată orașul și cât de prietenos e cu locuitorii săi. Un oraș care luptă împotriva schimbărilor climatice, care își dorește să reducă amprenta de carbon, este un oraș care își propune să reducă traficul, să stimuleze apariția spațiilor verzi, să transforme orașul într-un walkable city, cu infrastructură verde-albastră de calitate, să regenereze urban spațiile nefolosite, transformându-le în spații verzi, pentru oameni.

Track 2: Oraș verde prin tehnologie (digital)

Orice idee de aplicație, care poate îmbunătății viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care are legătură cu conceptul de sustenabilitate și verde sunt binevenite. Aplicații de foodwaste, de mobilitate, de eficienta energetică, de digitalizare a administrației și reducerea birocrației, stimularea folosirii energiei verde, aplicații de educare și conștientizare a publicului, aplicații sau soluții care stimulează colaborarea între actorii locali pentru transformarea orașelor în comunități verzi sunt binevenite.

Track 3: Oraș Verde prin Implicare (educație, voluntariat)

Peste 95% din cetățenii care au participat la chestionarul verde, au spus că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului, dar să participe activ și la consultările cu privire la măsurile ce ar trebui întreprinse pentru a transforma orașul într-unul mai verde. De asemenea educația prin cultură sau alt gen de evenimente de impact a fost dorința unui număr mare de cetățeni.

Acest track își dorește să stimuleze cetățenii să se implice prin acțiuni concrete, idei, propuneri de proiecte care pot angrena mai mulți oameni în transformarea verde a comunității.

Pentru a vă ajuta să vă conturați idei pentru orașe, am scris o miniserie de patru articole despre prioritățile cetățenilor:

Cum vrea Aradul să devină un oraș verde?

Cum vrea Reșița să devină un oraș verde?

Cum vrea Lugojul să devină un oraș verde?

Cum vrea Timișoara să devină un oraș verde?

Mentorii și juriul

Am ales o echipă de mentori și jurați formată din profesioniști. Misiunea lor este să ajute participanții să matureze ideile la stadiul de proiecte care pot transforma Timișoara, Aradul, Lugojul și Reșița în comunități urbane inteligente și sustenabile. Duminică, după sesiunile de pitching, jurații vor stabili care echipe au reușit să vină cu propuneri viabile pentru a primi premiile în valoare de 3000 euro. Acest soluții vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks din 27 aprilie, organizată tot la Timișoara.

Ai o idee ce contribuie la dezvoltarea sustenabilă a orașelor Arad, Timișoara, Lugoj, Reșița? Atunci participă la UrbanLab For Green Cities Ideathon, pe 21-23 Aprilie 2023. Te poți înscrie până pe 18 aprilie pe următorul link: bit.ly/UrbanLab2023-Registration

Mulțumim Haufe Group pentru sprijinul în organizarea concursului!

Urban Lab for Green Cities face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.