home Transport Abordări sustenabile pentru transportul în comun

Abordări sustenabile pentru transportul în comun

În prezent, ponderea sectorului transporturilor din emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie este de 23% și această cifră a crescut constant cu 2,5% în fiecare an între 2010 și 2015, industria transporturilor fiind și sectorul cu cel mai scăzut nivel de consum de energie regenerabilă. Autorul Robert Brears de la blogul Impact4all evidențiază unele dintre cele mai bune proiecte de transport public care implementeză surse de energie sustenabilă din lume. 

Acestea sunt cele care au luat inițiativa de a-și decarboniza sectorul de transport public pe o serie de tipuri de transport.

Autobuze Eco

În 2015, consiliul de administrație Ruter, autoritatea de transport public pentru regiunea Oslo și Akershus, a adoptat un plan ambițios de a moderniza transportul în comun rutier doar autobuze eco care să funcționeze cu  energie regenerabilă până în 2020. În prezent, din 1.200 de autobuze, 66% funcționează pe motorină, 20% pe biodiesel și 12% pe biogaz.

Se preconizează o creștere a autobuzelor care funcționează pe biogaz și implementarea noilor autobuze care vor funcționa electric. În plus, Ruter a testat autobuzele cu celule de combustie care funcționează pe hidrogen, unde energia este stocată în hidrogen gaz în loc de baterii.

Primul autobuz electric din lume

Capitala statului Columbian Bogotá, a introdus primul autobuz integral electric TransMilenio din lume, care va economisi 1.400 de litri de motorină pe lună și va reduce 135 de tone de emisii de dioxid de carbon în fiecare an.

Autobuzul face parte din obiectivul pe termen lung al TransMilenio de a avea autobuze doae cu energie eco, eliminând atât emisiile de carbon cât și consumul în cantități uriașe de motorină. Autobuzul are o autonomie de 409 km pe o singură încărcare iar durata unei reîncărcare a vehiculului este de 3 ore.

Trenuri electrice eoliene și solare

Bay Area Rapid Transit (BART) din San Francisco a aprobat două acorduri de achiziție a energiei regenerabile de 20 de ani cu NextEra Energy Resources pentru a se asigura că districtul primește majoritatea furnizării de energie electrică din surse regenerabile la prețuri competitive până la cel puțin 2040.

Unul dintre acorduri va vedea un nou proiect de energie eoliană de 61,7 MW, precum și un nou proiect de energie solară de 45 MW, fiind construit pentru a furniza energie regenerabilă BART.

Aceste acorduri vor vedea cota de energie electrică din BART provenind din surse regenerabile crescând de la 4% în prezent la 90% în 2021. Primul tramvai cu energie solară din lume Rețeaua de tramvai din Melbourne va fi alimentată de noi fabrici solare care se vor constui pe scară largă în regiunea Victoria. Instalațiile vor genera peste 100 MW, din care aproximativ 35 MW vor fi conectate la rețeaua de tramvai.

Implementarea tramvaielor care funționează pe bază de energie solară va însemna o reducere cu mai mult de 80.000 de tone de emisii de gaze cu efect de seră în fiecare an și reducerea emisiilor de dioxid de carbon echivalent cu scoaterea a 17.000 de eutovehicule private pe un an. Toate aceste idei inovatoare pentru a produce energie regenerabilă susțin nevoile utilizatorului de zi cu zi pentru a fi transportați intr-un mediu eco, rapid și sigur reducând astfel nivelul de poluare cu noxe și zgomot.

Sursa




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.