home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Tehnologie & Inovație Amsterdam si Helsinki, primele orașe cu o guvernanță bazată pe inteligență artificială

Amsterdam si Helsinki, primele orașe cu o guvernanță bazată pe inteligență artificială

Amsterdam și Helsinki devin primele orașe din lume care implementează o guvernanță transparentă bazată pe inteligența artificială, urmărind modul în care algoritmii pot fi folosiți de către administrația locală. Noul sistem administrativ a fost lansat în cadrul Next Generation Internet Summit, orașele declarând că acesta va opera în aceiași parametri de responsabilitate, transparență și siguranță precum oricare dintre serviciile existente ale administrațiilor locale.

Considerând că algoritmii au un rol important în viața de zi cu zi, Touria Meliani, primar al orașului Amsterdam, declara săptămâna trecută presei: „Împreună cu orașul Helsinki, ne aflăm într-o misiune de a crea cât mai multă înțelegere privitor la algoritmi și ne străduim să fim transparenți în legătură cu modul în care noi, ca orașe, îi folosim.”

Cele două sisteme ale orașelor Amsterdam și Helsinki au fost realizate de Saidot, o companie finlandeză care se ocupă cu dezvoltarea de metode și servicii care ajută agențiile publice să facă inițiativele referitor la inteligența artificială mai ușor de înțeles.

În momentul de față, sistemele conferă doar un număr limitat de aplicații. În cazul orașului Helsinki, sunt disponibili 4 asistenți de tip chatbot și un sistem de management inteligent pentru colecția bibliotecii municipale, în timp ce în Amsterdam există un sistem automat de control pentru parcări, un software care analizează sesizările privind anumite disfuncționalități din spațiul public, precum și un algoritm care calculează probabilitatea unei situații ilicite privind regimurile de închiriere.

Ambele sisteme oferă o imagine de ansamblu asupra modului de lucru, precum și detalii referitoare la setul de date pe care îl folosesc, logica operațională și modul de gestionare al aplicațiilor, urmând ca noi aplicații și caracteristici să fie adăugate în decursul acestui sezon. În momentul de față, orașul Amsterdam așteaptă sugestii pentru a putea îmbunătăți versiunea beta a sistemului, care în final va conține toți algoritmii orașului.

Trebuie menționat că amândouă sistemele vor avea nevoie de o detaliere riguroasă înainte de a-și putea împlini cu succes obiectivul de a îmbunătăți nivelul general de înțelegere privind modul în care orașele folosesc algoritmi. Cu toate acestea, ambele orașe relevă un potential promițător în ceea ce privește capacitatea de a aduce mai multă lumină asupra felului în care, într-un număr tot mai mare de situații, inteligența artificială ne afectează în viața de zi cu zi.

Sursă: Amsterdam and Helsinki become first cities to launch Al registers explaining how they use algorithms
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.