home Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Tehnologie & Inovație Care sunt cele mai inovatoare economii și cum inovează aceste țări

Care sunt cele mai inovatoare economii și cum inovează aceste țări

Indicele global de inovare clasifică Elveția drept cea mai inovatoare economie din lume. Indicele analizează o varietate de factori, inclusiv cercetarea și dezvoltarea, TIC, tehnologie și cunoaștere.

Raportul de competitivitate globală al Forumului Economic Mondial analizează cât de inovatoare sunt economiile mondiale. Cel mai recent Indice Global de Inovație al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) clasifică 131 de economii în ceea ce privește performanța lor în inovație.

Pe primul loc? Elveția, care a fost prima țară și anul trecut. Într-adevăr, este al zecelea an consecutiv în care această țară ocupă primul loc în top. Suedia este pe locul doi, urmată de Statele Unite pe locul trei.

Ce face Elveția atât de bine?

Elveția are un scor bun în cele șapte domenii ale indicelui și este deosebit de puternică în ceea ce privește partea de cheltuieli ridicate de cercetare și dezvoltare, dar și pentru că are un sector de afaceri inovator.

De asemenea, ocupă un loc bun în ceea ce privește calitatea inovației – al doilea după Statele Unite. Acest lucru se datorează „calității superioare a universităților și publicațiilor științifice”, dar și datorită eforturilor depuse pentru „internaționalizarea invențiilor sale”.

Cum măsuram inovarea?

Indicele se bazează pe doi subindici – subindexul de inovație de intrare și subindexul de inovație de ieșire. Primul analizează elementele economiilor naționale care permit activități inovatoare, precum ar fi cercetarea și dezvoltarea – în timp ce cel de-al doilea analizează rezultatele acestor activități, ca de exemplu bunuri și servicii creative.

Apoi se ia o medie a acestor două pentru a da scorul general, fiecare având o pondere egală. Puteți vedea o defalcare a acestor subindici mai jos:

OMPI nu este singura organizație care măsoară inovația. Raportul de competitivitate globală al Forumului Economic Mondial analizează, de asemenea, capacitatea de inovare a economiilor.

Germania ocupă prima poziție conform analizei din 2019 a raportului, iar SUA este pe locul doi, în timp ce Elveția ocupă locul trei.

Ce este competitivitatea?

Forumul Economic Mondial, care măsoară competitivitatea țărilor încă din 1979, îl definește astfel: „ansamblul instituțiilor, politicilor și factorilor care determină nivelul de productivitate al unei țări.” Există alte definiții, dar toate includ în general cuvântul „ productivitate”.

Raportul privind competitivitatea globală este un instrument care ajută guvernele, sectorul privat și societatea civilă să lucreze împreună pentru a crește productivitatea și a genera prosperitate. Analiza comparativă între țări permite liderilor să evalueze zonele care trebuie consolidate și să construiască un răspuns coordonat. De asemenea, ajută la identificarea celor mai bune practici din întreaga lume.

Indicele competitiv global este baza raportului. Măsoară performanța în funcție de 114 indicatori care influențează productivitatea unei națiuni. Ultima ediție a acoperit 141 de economii, reprezentând peste 98% din PIB-ul mondial.

Scorul țărilor se bazează în principal pe constatări cantitative de la agenții recunoscute la nivel internațional, cum ar fi Fondul Monetar Internațional și Organizația Mondială a Sănătății, cu adăugarea de evaluări calitative de la specialiști economici și sociali și directori corporativi superiori.

Care este impactul COVID-19?

Autorii Indexului Global al Inovației avertizează că, criza COVID-19 „a lovit peisajul inovației într-un moment în care inovarea înflorea”.

Raportul generează întrebarea: odată  cu impactul economic global, va rămâne valabilă determinarea de a încuraja inovația?

În definitiv, raportul genereaza întrebarea: Cine va finanta inovația? Cu măsurile adoptate de urgență care nu au ca țintă finanțarea inovației – exceptând domeniul medical – raportul face apel la susținerea inovației pentru a fi extinsă, odată ce pandemia va fi sub control.

Este crucial ca sprijinul pentru inovare să devină mai larg și să se desfășoare într-un mod anticiclic – de exemplu, pe măsură ce cheltuielile de inovare în afaceri scad, guvernele se străduiesc să contracareze acest efect cu propriile cheltuieli de stimulare a inovației, chiar având în față datorii publice mai mari.”

Sursa: World Economic Forum

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.