home Arhitectură & Design, Comunitate, Cultură Urbană, Orașe Verzi, Proiecte & Orașe Bring Nature Home a reconectat copiii și adulții din Iași cu natura

Bring Nature Home a reconectat copiii și adulții din Iași cu natura

Blocurile și natura pot părea la prima vedere atât de departe unele de alta. Oamenii sunt tentați să asocieze blocurile și zonele din apropiere cu parcări și beton, iar natura cu parcurile și eventual un râu sau un lac din localitate. Bring Nature Home a pornit de la această idee și am încercat să demonstrăm că oamenii se pot reconecta cu natura dacă se implică în transformarea unui spațiu din proximitatea locuinței.

La începutul acestui an, echipa UrbanizeHub a primit răspunsul că propunerea noastră de proiect pentru New European Bauhaus a fost selectată pentru finanțare. Bring Nature Home a fost gândit pentru orașul Iași și spațiul dintr-un cartier de blocuri, despre cum transformarea unei zone cu implicarea oamenilor poate face ca inima unei comunități să bată mai tare și să reconecteze cetățenii cu natura.

Zona de la care am pornit

New European Bauhaus este un program al Comisiei Europene care crede că orașele pot deveni mai verzi prin proiecte mici sau medii care să aibă un impact major pentru rezidenți. Sunt finanțate proiecte care iau o clădire de patrimoniu abandonată și o renovează pentru a fi redată cetățenilor ca un nou loc de întâlniri sau un loc pentru artiști, parcuri care să vină în locul unor terenuri abandonate sau inițiative care să promoveze mobilitatea activă în detrimentul utilizării mașinii personale. Mai multe informații despre NEB puteți afla din acest articol.

Bring Nature Home a pornit de la discuții cu locuitorii cartierului Alexandru cel Bun derulate în cadrul unor ateliere. Spațiul unde urma să se desfășoare acțiunea de regenerare urbană se întindea între blocurile A1 și A8 de pe strada Bistriței. Primele două întâlniri ne-au ajutat să începem dialogul cu comunitatea, să le prezentăm scopul proiectului și să adunăm propuneri din partea lor pentru modul în care își doresc să se desfășoare intervenția. Următoarele două întâlniri au fost practice, cu implicarea directă în acțiunea de regenerare urbană.

Primul atelier, împreună cu rezidenții și copiii

120 de copii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 25 din Iași au lucrat alături de oamenii care au venit alături de noi în proiect. Au fost sădite mai multe plante perene într-o grădină temporară care să contribuie la conectarea omului cu natura. Pe 29 octombrie, într-o zi de duminică, a fost încheiată faza de regenerare din acest proiect cu lansarea grădinii. La fața locului, împreună cu rezidenții, au fost stabilite regulile de funcționare și mentenanță a spațiului. Pentru că ne-am dorit să ne arătăm aprecierea față de eforturile copiilor, i-am premiat pe cei mai implicați cu câteva cadouri.

Acțiune de plantare și transformare

Pe baza acestei intervenții, echipa UrbanizeHub va publica un ghid general de amenajare al spațiului public dintre blocuri prin aplicarea designului biofilic. Prin acest ghid se urmărește promovarea conceptului de peisagistică participativă prin care se pot crea spații publice mai prietenoase cu natura și locuitorii din imediata vecinătate, indiferent de vârstă, precum și sprijinul comunităților urbane care inițieze o transformare sustenabilă a spațiilor publice din cartier.

Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Grădinița cu Program Prelungit nr. 25 și cu sprijinul Iulius Group. Este un prim pas care deschide proiectul Iașul de după blocuri este orașul nostru, derulat de primărie și care urmărește regenerarea pe termen lung a unor spații degradate dintre blocuri.

Noul spațiu creat împreună cu cetățenii

Mulțumim în primul rând copiilor care și-au rupt din timpul de joacă ca să planteze alături de noi, mulțumim comunității din Iași care a dat dovadă că implicarea aduce schimbarea, partenerilor noștri din primărie și de la grădiniță și nu în ultimul rând Iulius Group care s-a oferit să ne ajute imediat ce le-am povestit despre proiect!

Sperăm ca Bring Nature Home să inspire și să încurajeze alte orașe din România și Uniunea Europeană să pornească inițiative similare de transformare sustenabilă a zonelor din cartiere.

Finanțat de EIT Urban Mobility, organism al Uniunii Europene. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale EIT Urban Mobility. Nici Uniunea Europeană și nici EIT Urban Mobility nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.