home Comunitate, Cultură Urbană, Politici Urbane & Guvernanță „Străzi Deschise” pentru o Capitală pentru oameni

„Străzi Deschise” pentru o Capitală pentru oameni

În toate capitalele europene și în toate orașele mari există zone pietonale care produc calitatea vieții, în care cetățenii se pot plimba, pot să meargă la terase, să se bucure de ceea ce văd și de orașul lor. Orașele din România încă nu pun în aplicare conceptul de oraș pietonal și oraș pentru oameni. Proiectul gândit de ARCEN și BAZA, cu sprijinul autorităților locale și al comunității, vine ca suport pentru transformarea Bucureștiului într-o Capitală care încurajează mersul pe jos și educă bucureștenii cu privire la cum poate arăta viața la pas, nu la mașină, prin oraș.

„Străzi Deschise” a evoluat de-a lungul timpului către a deveni o soluție pentru  creșterea numărului de trasee pietonale și îmbunătățirea vieții urbane a centrului Bucureștiului. Prin proiect, se urmărește regenerarea spațiului public, recuperarea spațiului străzii ca spațiu public și propunerea unei noi relații între mediul social, economie, cultură și identitate cu focus pe oameni.

ARCEN și BAZA vor publica la finalul lunii martie un raport de 45 de pagini despre impactul pe care pietonizarea străzilor în va avea pentru antreprenori, bucureșteni și vieții urbane din centrul Capitalei. „Prin alinierea la tendințele europene, proiectul <Străzi Deschise> este expresia unei politici publice unanim acceptată în spațiul european, unde pietonizarea, prioritizarea pietonilor și a transportului nemotorizat, recuperarea patrimonială a spațiilor publice sunt etape obligatorii ale dezvoltării actuale a orașelor”, spune Emond Niculușcă, director ARCEN.

 

Propunerile către Primăria Capitalei sunt:

  1. Extinderea arealului de proiect pentru a include și partea de vest a Bulevardului Unirii (bulevardul și zona Fântânilor), strada Ion Ghica (între b-dul I.C. Brătianu și str. Doamnei) și strada Blănari (b-dul I.C.Brătianu și strada Doamnei), strada Nicolae Golescu (între str. George Enescu și str. C.A.Rosetti). strada Episcopiei (între str. Nicolae Golescu și str. G.Clemenceau);
  2. Continuarea dialogului și stabilirea împreună a unui program de consultări în vederea pregătirii și monitorizării pe parcurs a proiectului;
  3. Realizarea unui calendar care să ofere predictibilitatea necesară bunei organizări și dialogări cu toți actorii implicați în organizarea și implementarea proiectului, precum și cu beneficiarul său direct, publicul. Un calendar prestabilit oferă și continuitate în demersul cercetării de teren, colectării de date și analizei desfășurării și impactului proiectului, fiind o componentă esențială a instrumentului de cercetare și consultare.
  4. Stabilirea unui cadru formalizat pentru gestionarea diverselor situații particulare, fie survenite în teren, fie datorată programării de evenimente conexe, prin care să se permită luarea rapidă de decizii coerente cu obiectivele proiectului.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, susține proiectul și a anunțat următoarele: „În această primăvară, după Paști, Primăria Capitalei reia proiectul <Străzi Deschise>! În weekendurile din perioada 30 aprilie – 16 octombrie, mai multe bulevarde și străzi din București vor deveni din nou zone pietonale, unde se vor putea plimba toți bucureștenii și turiștii care ajung în capitală. Noutata din 2022 e aceea că extindem proiectul din centru spre cartiere. Nu va mai fi vorba doar de Calea Victoriei și de străzile adiacente, ci vom transforma în zone pietonale artere de cirulație din fiecare sector. Vom avea, de asemenea, competiții sportive, spectacole de stradă, expoziții, ateliere pentru copii și diverse surprize pentru toate vârstele”.

UrbanizeHub se află alături de alte 200 de organizații semnatare și participante la conferința din 31 Martie, când va fi lansat studiul „Străzi Deschise. Raport 2020-2021”.

Surse foto: ARCEN | FacebookRǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.