home Energie Regenerabilă, Orașe Verzi Cum reducem amprenta de carbon?

Cum reducem amprenta de carbon?

Problema intermitenţei energiei regenerabile este una cunoscută. Ea duce la necesitatea găsirii unor mecanisme de stocare iar indisponibilitatea acestora în toate zonele locuite, generează necesitatea transportului pe distanţe lungi, implicit la costuri ridicate.  Acest articol analizeaza amprenta de carbon a automobilelor electrice și a celor tradiționale, și propune două instrumente de reducere a impactului negativ asupra mediului înconjurător, din punct de vedere al curentului. 

Dacă ne gândim la situaţia automobilelor, vehiculele electrice au 0 emisii, dar manufactura acestora este un proces  mult mai poluant decât al maşinilor cu care am fost obişnuiţi până acum. Comparând amprentele celor două, trebuie luată în considerare provenienţa curentului electric folosit. Însă în cele mai multe cazuri, arderea carburilor pe durata de viaţă a maşinii, compensează  impactul negativ al producţiei celor electrice.

(Emisiile autovehiculelor electrice în g CO2e/km, incluzând impactul manufacturii, emisiile din rețea directe, indirecte, precum și pierderile. Culorile reprezintă sursa predominantă a electricității)

Nu putem răspunde la aceasta problema cu negru pe alb. Dar sigur, cu ajutorul reglementărilor cu privire la mediu, curentul devine din ce în ce mai “curat”, iar cercetătorii studiază alternative ecologice a combustibilor existenti. Este important să conştientizăm toţi factorii implicaţi în producerea energiei, pentru a putea diminua efectul negativ pe care îl avem asupra mediului.

Impactul poate fi redus prin activităţile noastre zilnice, prin stilul de viaţă şi alegerile făcute. Există deja unelte ce ne pot ajuta în acest sens, însă voi menționa două în ceea ce privește subiectul de astăzi, curentul.

electricityMap este o harta tip opensource, care indică în timp real amprenta de carbon a consumului de curent şi a producţiei curentului. Clasamentul este realizat în funcţie de intensitatea carbonului şi a electricităţii consumate ((gCO2eq/kWh)). Informaţia oferită de aceasta platformă nu are doar rol de creştere a conştientizării, ci are rol de ghidaj, astfel încât consumul de curent să fie făcut în perioada optimă.

Tomorrow invită pe oricine să introducă noi date folositoare, date a căror veridicitate este verificată.

 

Harta electricităţii este o iniţiativă Tomorrow, start-up danez. Tânara companie tech, se concentrează pe probleme de mediu, considerând schimbările climatice ca fiind cea mai urgentă problemă a generaţiei noastre. Scopul lor este de a cuantifica impactul pe care oamenii îl au asupra mediului  înconjurător. Harta vă așteaptă la adresa: https://www.electricitymap.org/

O hartă similară este disponibilă şi pentru Statele Unite ale Americii, inițiativă guvernamentală. Pe platformă se pot găsi tabele ale diferitelor emisii nocive din rețele, precum și tabele în care se observă sursele de producere a curentului electric.

 

În funcție de zona în care consumatorul locuiește, poate genera un profil energetic. Cu ajutorul acestei platforme, consumatorul poate face o alegere mai informată a furnizorului de current.  Harta o găsiți la adresa: https://www.epa.gov/energy/power-profiler

Surse: Linkedin, Tmrow, GreenTransp

Foto: Buildup, ElectricityMap, SierraClub




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.