Comisia Europeană a lansat apelul către orașele care doresc să fie primele 100 orașe smart neutre-climatic până în 2030! Află care sunt primele informații și ce beneficii sunt pentru comunitățile pioniere care vor să adere la misiune.
Așa cum Laura Hetel a anunțat în premieră la UrbanTalks Brașov noul proiect al Comisiei Europene, Mission on 100 climate-neutral cities by 2030, apelul a fost lansat în această săptămână. Comisia Europeană așteaptă primele aplicații. În România, provocarea a fost deja lansată către Oradea.
Care sunt beneficiile pentru orașele cu ambiții verzi?
Orașele care aderă la misiune se vor bucura de mai multe privilegii. Primul dintre ele este asistență din partea platformei misiunii adaptată specificului local, foarte utilă în întocmirea unui plan de investiții pentru atragerea de finanțări externe. Al doilea beneficiu este eticheta „Misiunii” pe care o vor primi orașele, ceea ce le va permite să acceseze fonduri și finanțări speciale. Al treilea motiv pentru care orașele ar trebui să adere la misiune sunt oportunitățile de finanțare pentru a deveni părți ale unor acțiuni de inovare, proiecte pilot și demonstrări. Desigur, la pachet vor veni sprijinul oferit printr-un sistem de coordonare organizat la nivel național, oportunitățile de networking cu alte orașe, implicarea cetățenilor și comunităților pentru a găsi soluții centrate pe neutralitatea climatică, dar nu în ultimul rând și vizibilitatea ridicată a orașelor care va putea fi utilizată drept un pol pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă specializate.
Cum se face selecția?
Comisia Europeană este autoritatea supremă în alegerea orașelor, opinia sa fiind bazată pe sfatul unor experți externi și independenți asupra interesului exprimat al orașelor.
Ce rol pot juca organizațiile non-guvernamentale?
ONG-urile sunt binevenite să își ofere expertiza atât în pregătirea cât și implementarea misiunii, pot face sugestii cu privire la conținutul aplicațiilor orașelor către Comisia Europeană, să mobilizeze societatea civică, să co-creeze contractele Climate City și să faciliteze procesul de networking în domeniul schimbului de bune-practici.
Contează numărul de locuitori?
Pragul minim setat de Comisie este de 50.000 de locuitori. În principiu, se încearcă atragerea orașelor mari pentru că au un potențial mai mare în reducerea emisiilor gazelor de seră.
Despre ce sume de finanțare este vorba?
În primă fază, Cities Mission are alocat un buget de 360 milioane € pentru perioada 2021-2023, dar este pregătit un amendament numit Missions 2021-2022 WP care va permite oportunități în plus. Amendamentul va fi adoptat în decembrie 2021.
Ce se întâmplă dacă orașele nu îndeplinesc criteriile din contract până în 2030?
Contractul semnat cu Misiunea nu are o valoare legală, așa că orașele nu vor fi sancționate în vreun fel legal, contractul fiind mai mult un angajament al primarului făcut în fața Comisiei Europe și a cetățenilor orașului. În cazul în care un oraș înfruntă dificultăți în atingerea țintelor propuse, Comisia va analiza circumstanțele și le va lua la cunoștință, dar totodată subliniază necesitatea unei aplicații oneste și a plănuirii solide a strategiei pentru 2030.
Scopul misiunii este să asigure 100 de orașe din punct de vedere climatic până în 2030 care să devină model pentru celelalte orașe europene pentru a le urma exemplul până în 2050. Call-ul se încheie pe 31 ianuarie 2022 și lista celor 100 de orașe selectate va fi anunțată în aprilie.
Sursă foto: Intelligent Living, Exentech