Liuzhou, China: orașul-pădure

Problema poluării aerului din China este una de notorietate. Smogul are legătură cu o treime din decesele din China, ucigând aproximativ 1.1 milioane de persoane pe an, și se estimează că va fi responsabil cu reducerea cu 5.5 ani a duratei de viață pentru populația din nordul Chinei.

Ca răspuns, guvernul chinez a început să adopte strategii inovatoare și neconvenționale pentru a face față acestor probleme. Concentrându-se pe dezvoltarea construcțiilor ce intră în categoria „economic” sau ”verde”, autoritățile au aprobat un proiect unic în China și în lume – o soluție ce va combina provocarea de a ajunge la autosuficiență energetică și a utiliza energia regenerabilă cu provocarea de a spori biodiversitatea și de a reduce în mod eficient poluarea aerului în zonele urbane.

Astfel a aparut planul pentru Liuzhou Forest City. Proiectului orașului-pădure îi aparține arhitectului italian Stefano Boeri, iar inovația deosebită constă în prezența plantelor și arborilor aflați pe fiecare clădire, indiferent de dimensiunile și funcțiile acestora.

Ideea a pornit tot de la un proiect al arhitectului Boeri, numit “Pădurea verticală”, ce a constat în construirea a două turnuri rezidențiale în Milano, acoperite în plante și arbori (echivalentul a cinci hectare de pădure).

Liuzhou va fi construit în partea de nord a vechiului oraș Liuzhou, în zona montană din sudul Chinei, într-un areal care acoperă 175 de hectare de-a lungul râului Liujiang. Noul oraș verde va găzdui diverse zone rezidențiale, spații comerciale și de agrement, două școli și un spital.

Liuzhou va avea toate caracteristicile unei unități urbane autonome din punct de vedere energetic: energie geotermală pentru aerul condiționat interior și panouri solare deasupra acoperișurilor pentru colectarea energiei regenerabile.

Noul oraș-pădure va fi conectat la deja existentul oraș Liuzhou printr-o serie de linii feroviare rapide și mașini electrice, pentru a încuraja renunțarea la folosirea automobilelor personale, una dintre sursele semnificative de poluare.

Aducerea pădurilor în oraș, o modalitate de a reduce schimbările climatice?

Liuzhou va avea în total 40.000 de copaci și aproape 1 milion de plante din peste 100 de specii. Prezența plantelor, nu numai în parcuri și grădini sau de-a lungul străzilor, dar și pe fațadele clădirilor, va permite orașului să contribuie la îmbunătățirea calității aerului, ducând astfel la absorbirea a aproape 10.000 de tone de CO2 și 57 de tone de poluanți pe an și producând aproximativ 900 de tone de oxigen.

Plantele și arborii vor reduce temperatura medie a aerului, vor crea bariere de zgomot și vor îmbogăți biodiversitatea speciilor vii, generând un habitat prielnic pentru păsările, insectele și animalele mici ce locuiesc deja pe teritoriul din Liuzhou. Acesta va fi primul experiment din mediul urban care încearcă într-adevăr să găsească un echilibru total între oraș și natură.

Liuzhou Forest City va găzdui 30.000 de persoane, iar construcția ar urma să înceapă în 2020 – Stefano Boeri a declarat însă că există încă o mulțime aspecte de planificare și cercetare ce trebuie analizate înainte ca o dată de finalizare a proiectului să poată fi stabilită.

https://www.youtube.com/watch?v=sOtFtbMhCQg

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.