home Regenerare Urbană Mega-proiect de reconversie în Cluj-Napoca marca Iulius! Ce au în plan dezvoltatorii?

Mega-proiect de reconversie în Cluj-Napoca marca Iulius! Ce au în plan dezvoltatorii?

Cluj-Napoca va fi destinația celui mai mare proiect de reconversie demarat de Iulius. Investiția de peste jumătate de miliard de euro a unei hale într-un spațiu dedicat artei și businessului are o componentă de consultare a cetățenilor cu privire la proiect și se va baza pe conceptul walkable city.

Iulius este prezent în Cluj-Napoca de 15 ani, timp în care a fost martor al schimbărilor derulate în mediul local și a putut crea un plan pentru cel mai amplu proiect autohton de reconversie urbană. Ca urmare a unei investiții de peste 500 milioane euro, platforma industrială Carbochim va fi convertită într-o destinație a orașului și un loc iubit de comunitate. După realizarea metroului din Cluj-Napoca, proiectul Iulius va fi al doilea cel mai important proiect din Transilvania.

Platforma Carbochim aparține celui mai mare producător de abrazive profesionale din România și are o suprafață de 14 hectare, dintre care cea utilizată pentru producție este de sub 30%. Având în vedere întinderea mare nevalorificată sau reziduală, fabrica va fi relocată în zona industrială a orașului în fosta hală Tricotaje Someșul. Aproximativ 5 milioane de euro vor fi investiți în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unitării de producție, cu mențiunea foarte importantă că activitatea nu va fi întreruptă.

„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Implementarea proiectului va ține cont de bunele practici internaționale din domeniul integrării patrimoniului cultural-industrial. Astfel, două clădiri monument de pe platforma Carbochim vor fi convertite în spații culturale și de experiențe, cu scopul de a fi redate comunității. În premieră pentru România, proiectul Iulius este integrat unui spațiu independent dedicat artelor performative, ca parteneriat cu sectorul cultural. Așadar, hala va fi convertită într-un centru de live-arts gestionat de unele dintre cele mai importante organizații culturale și de festivaluri din Cluj-Napoca. Spațiul va putea fi folosit pentru concerte, teatru, dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. Pe lângă centrul de live-arts, va fi construit un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru, cinematograf, cafenele cu tematică internațională și restaurante concept.

La nivel de facilități pentru afaceri, a doua clădire, Uzina fabricii, va fi transformată într-un spațiu care va reuni atât coworkingul cât și spații pilot de promovare a antreprenorilor, încurajarea talentelor și a inițiativelor locale. De menționat că suprafața de retail va fi cea mai mare din România, cu peste 115.000 mp închiriabili și 23.000 mp de spații de birouri verzi inteligente care vor contribui la consolidarea prezenței locale a unor companii multinaționale.

Iulius va amenaja și o grădină de peste 4 hectare care va fi conectată printr-un traseul velo-pietonat cu Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor. În total, vederea panoramică a zonei verzi va fi de 12 hectare. Totodată, malul râului Someș va fi reamenajar în portțiunea cuprinsă între Parcul Armătura și Podul Porțelanului pentru a deveni o zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber, care va fi în legătură cu proiectul prin pasarele pietonale.

La nivel de zonă rezidențială, noi locuințe (afalte în etapa de proiectare) orientate către Someș și către zonele integrate de parc și grădini sunt prevăzute în plan. „Locuințele vor fi realizate după principii care vizează calitatea vieții și sustenabilitatea, cu suprafețe generoase, peste standardele actuale ale pieței, fațade vitrate, terase individuale ample, care transferă atenția de la economia de spațiu la flexibilitate și îmbinarea activităților indoor-outdoor. Cei care vor locui aici vor petrece mai puțin timp în trafic și vor beneficia de mai mult confort, prin accesibilitatea la servicii, facilități, funcțiuni sociale și de entertainment, apropierea de natură, toate integrate în aceeași dezvoltare”, transmite Iulius.

Dezoltarea se axează pe deplasarea pietonală, implementând principiile „walkable city”, cu facilități de încurajare a transportului public. Parcarea subterană va avea o capacitate de 6000 de locuri și vor fi peste 3500 de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice. Investiția va fi realizată în parteneriat cu Atterbury Europe. Proiectul se află în faza de analiză, consultare și autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

Un alt lucru foarte important este că Iulius va ține cont de dorințele clujenilor printr-un proces de planificare consultativ. Comunitatea locală este invitată să-și spună părerea despre cum vede dezvoltată reconversia platformei industraile pe www.partedincluj.ro.

Sursă foto: Iulius




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.