home Industrii Creative, Orașele Viitorului, Tehnologie & Inovație, Transport Noi idei de micro-mobilitate pentru viitorul apropiat

Noi idei de micro-mobilitate pentru viitorul apropiat

De-a lungul timpului, Europa și-a dezvoltat din ce în ce mai mult infrastructura căilor majore de circulație. Este adevărat că, având în vedere evoluția tehnologiei, mai ales a celei verzi în industria auto, suntem cu un pas mai aproape de viitorul mult dorit. Încă din anii 1960, oamenii au visat că tehnologia va avansa atât de mult încat să poată fi folosită din ce în ce mai eficient. Cu trecerea timpului, industria automobilismului a avansat cu tehnologii interesante și îndrăznețe, precum mașinile electrice care se conduc singure. Cum poate avansa industria și cât de repede vom putea folosi taxiuri zburătoare? 

Ne-am gândit vreodată că poate viața trăită de familia Jetson (producție din 1963, cu acțiune ce se petrece în anul 2060), ar putea fi mai aproape de noi decât am crede? Zborul poate fi următoarea idee revoluționară în industria automobilelor. Poate părea o nebunie, dar e cât se poate de adevărat, primele taxiuri zburătoare ar putea ajunge la noi în anul 2024. Mai multe firme europene de autoturisme au anunțat dezvoltarea tehnologiei de „mobilitate aeriană” (UAM) special pentru transportul de mărfuri sau de echipamente medicale, ce au nevoie de o abordare rapidă a transportului dintr-un loc în altul.

„Cred că utilizarea comercială a taxiurilor (aeriene) ar putea avea loc în 2024 sau în 2025”, a menționat Patrick Ky, director general al EASA. Așadar, având în vedere statisticile EASA, se vor crea mai mult de 90.000 de locuri de muncă în industria mobilității aeriene, fapt ce duce la o investiție de 4,20 miliarde de euro. Aproximativ 31% din această industrie revoluționară va fi efectuată în Europa. Deși ar putea dura destul de mult până vor fi obținute toate aprobările, 71% din cetățenii intevievați au răspuns pozitiv la întrebările adresate de EASA.

Unul din start-upurile care are șanse să crească în micromobilitatea urbană este dezvoltat de Hunter Knowland în California. Hoverboard-ul său construit din drone poate fi o soluție de transport urban în viitor. Astfel de inițiative tehnologice nu sunt singulare, ci pot fi întâlnite tot mai des. Proiectele de folosire a hoverboard-urilor au un potențial deosebit pentru micro-mobilitatea urbană

Problemele legate de transport sunt de cea mai mare importanță pentru orașele din întreaga lume, deoarece reprezintă o căutare a unor noi modalități de a ajunge la emisii neutre de carbon, îmbunătățind în același timp eficiența transportului pentru cetățeni. Trotinetele electrice reprezintă de asemenea o tendință tot mai consistentă în ceea ce privește mobilitatea intra-urbană. Pe de o parte, anumite preocupări cu privire la siguranță și reglementare încă persistă, dar pe de altă parte, devine tot mai evident faptul că micro-mobilitatea are potențialul de a reprezenta viitorul transportului urban. 

Există unele probleme în ceea ce privește siguranța pasagerilor și a zgomotului făcut de aceste mașinării, dar se vor lua măuri de combatere ale acestor factori de risc. Deși există anumite dubii în privința acestor tehnologii avansate de transport, nu putem spune că nu ne încântă faptul că tehnologia a avansat atât de mult în ultimii ani. 

Surse: DCBusiness, ProTV, Ziare, YouTube/Hunter Kowald

Foto: 123rf, ChipChick, ProTV, DigiWorld, , Superspeed
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.