home Regenerare Urbană Urban Talk: Sustenabilitate în Regenerarea Urbană

Urban Talk: Sustenabilitate în Regenerarea Urbană

Orașele și comunitățile României vor trece printr-un proces amplu de regenerare urbană în următorul deceniu. Printre bine-cunoscutele obiective de dezvoltare sustenabilă (SDG) impuse de ONU, un punct vizează în mod direct și explicit sustenabilitatea comunităților și centrelor urbane. Așadar, de ce este necesară implicarea sectorului privat în cadrul procesului de dezvoltare? Cum ajunge această implicare să vie vizibilă în proiecte de Corporate Social Responsibility sau în politici publice? Ce face guvernul și ce fac ONG-urile pentru a atinge SDG-urile? 

Ultimul nostru Urban Talk, găzduit de Grațian Mihăilescu, a încercat să ofere răspunsuri la aceste întrebări alături de Dr. Dan  Chelaru (Group Sustainability Officer, IULIUS), Doru Mitrana (Director de Programe, Ambasada Sustenabilității), Aida Szilagyi (Președinte, Centrul Național pentru Productie și Consum Durabile) și Irina Siminenco (Corporate Affairs Manager, Nestle Romania). Acest talk a fost realizat cu sprijinul partenerilor noștri de la Iulius Group.

Practica sustenabilității ar trebui să fie parte din activitatea fiecărei firme. Sustenabilitatea în domeniul dezvoltării imobiliare, de exemplu, a primit multă atenție recent, iar în ciuda unor proiecte care arată tocmai opusul, practicile firmelor trebuie sa reflecte nevoile comunității și trebuie să propună proiecte care să poată fi integrate în țesutul urban. Strategiile de sustenabilitate trebuie astfel să fie bine gândite și implementate în mod constant și într-o manieră benefică societății. Iau contur, astfel, noi forme de colaborare între investitori, administrație și comunitate. 

Sustenabilitatea trebuie să devină integrată în toate activitățile pe care o companie le desfășoară în cadrul unei comunități. Se poate argumenta că definiția sustenabilității este una tot mai largă, referindu-se la toată amprenta companiei. Mai mult, anumite obiective, printre care și majoritatea punctelor din SDG-uri nu pot fi atinse prin acțiuni singulare ale unor membri individuali din sectorul privat, iar acest aspect începe să devină tot mai evident. 

La nivel local, astfel de proiecte sunt si mai vizibile și au un impact “mai imediat”. Sustenabilitatea a ajuns să însemne orice de la reducerea poluării fonice și de la ambalajele puse pe piată, la educație și deprinderi digitale sustenabile care sunt disponibile comunității. Sustenabilitatea înseamnă, în fond, responsabilitate, iar activitățile și domeniile conexe variază de la risipa alimentara și informarea publică, la proiecte de susținere a practicilor private sustenabile.

Regenerarea urbană poate avea un efect direct și imediat asupra zonelor care nu sunt suficient valorificate. Doar prin astfel de proiecte, bazate pe colaborare și conștiente de responsabilitatea inerentă lor, precum și de impactul societal potențial, putem crea comunități cu un nivel ridicat al calității vieții. 

Pentru a afla mai multe despre proiecte concrete, inițiative și modele de bune practici expuse de companii, vă invităm să urmăriți întreg Urban Talk-ul nostru aici. 

Surse foto & video: UrbanDeveloper, USE, BioRegionalYouTube




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.