home Arhitectură & Design, Orașe Verzi Orașul Basel vrea ca locuințele să fie protejate de acoperișuri verzi

Orașul Basel vrea ca locuințele să fie protejate de acoperișuri verzi

Cu toții am auzit măcar odată de idee orașelor sustenabile, orașe ale viitorului ce reduc poluarea și devin zone verzi cât mai aproape de natură. Acoperișurile verzi contribuie la dezvoltarea orașelor cu respect pentru mediu și crearea ideii de circularitate a resurselor. Basel, Elveția, este unul dintre orașele care înțelege beneficiile de a aduce natura cât mai aproape de comunitate, chiar și deasupra locurilor unde aceștia trăiesc sau muncesc.

Un acoperiș verde sau o terasa verde este un sistem de acoperire destinat cladirilor rezidențiale, industriale sau de birouri ce poate sustine creșterea vegetației indiferent de forma acesteia (flori, plante, arbusti, gazon chiar și la susținerea agriculturii urbane prin plantarea legumelor și a fructelor de mici dimensiuni).

Acoperișurile verzi ajută totodata la transformarea spațiului necirculabil sau circulabil într-un mediu ecologic, potrivit pentru susținerea habitatului cât și a biodiversitatii faunei sălbatice locale

Un exemplu de oraș ce a ales sa implementeze asemenea acoperișuri în speranța unui viitor mai bun și mai ecologic este Basel, aflat în Elveția. Basel, este cunoscut pentru eforturile sale de a deveni un oraș mai durabil și mai rezistent, iar acoperișurile verzi joacă un rol important în acesta. Orașul a implementat diverse politici și programe pentru a promova implementarea acoperișurilor verzi.

Între 1970 și 2007, în Elveția a fost observat o creștere a temperaturii cu 1,5 °C în comparație cu începutul secolului al XX-lea. Proiecțiile climatice viitoare sugereau că temperaturile vor continua să creasca – datorită încalzirii globale continue. S-a descoperit că acoperișurile verzi oferă oportunități de a combina economisirea energiei, atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. Ca urmare, orașul Basel a promovat acoperișurile verzi prin investiții în programe de stimulare, care au oferit subvenții pentru instalarea acoperișurilor verzi (1996-1997 și 2005-2006).

Orașul și-a asumat misiunea de a promova implementarea acoperișurilor verzi ca o modalitate de a crea comunități mai durabile și mai rezistente.

Viziunea orașului Basel este aceea de a avea acoperișuri verzi pe toate clădirile noi și existente, creând un echilibru armonios între mediul construit și cel natural. Acest lucru va îmbunătăți locuibilitatea generală a orașului, făcându-l mai răcoros, mai plăcut și mai primitor pentru rezidenți și vizitatori. În plus, aceste acoperișuri circulabile creează un sentiment de comunitate, de a promova coeziunea socială și de a promova un sentiment de responsabilitate comună pentru mediu. Acoperișurile verzi pot fi folosite pentru a crea grădini comunitare, pentru a oferi oportunități de educație și pentru a promova un sentiment de proprietate comunitară asupra mediului urban.

Dacă te întrebi de ce să alegem un acoperis verde în locul unui acoperiș standard realizat din tablă, țiglă sau zinc, răspunsul este simplu. Astăzi, trăim într-o lume în care aglomerația urbană și poluarea fac parte din viața noastră cotidiană.

Emisiile de carbon, gazele de seră, noxele mașinilor cât și diminuarea stratului de ozon nu mai sunt doar știri senzaționale, ci fac parte din realitatea cu care ne confruntăm zi de zi. Un acoperiș verde nu este un moft scump, ci ușor usor se transforma într-o necesitate.

Acoperișurile verzi pot fi folosite pentru a cultiva alimente și ierburi, care pot fi folosite în grădinile comunitare și pot ajuta la crearea de spații verzi în zonele urbane dens populate. De asemenea, ajută la prelungirea duratei de viață a acoperișului, protejându-l de elemente și razele UV, ceea ce reduce nevoia de reparații și înlocuiri costisitoare

Spațiile verzi din interiorul orașului au o multitudine de beneficii, pentru schimbările climatice, dar și pentru îmbunătățirea semnificativă a sănătății mintale și fizice.

Câteva dintre avantajele implementării acestui tip de acoperiș sunt:

  • Îmbunătățirea calității aerului
  • Îmbunătățirea condițiilor climatice
  • Reducerea sunetului reflectorizant și îmbunătățirea ambelorproprietăți de izolare fonică și termică
  • Producerea de oxigen
  • Îmbunătățește performanța energetică a clădirii
  • Creșterea reținerii apei pluviale și a întârzierii scurgerii
  • Protecția atât a hidroizolației, cât și a cea termică izolație față de climă extremă, expunere la UV și deteriorarea mecanică

Existența acoperișurilor verzi are o mulțime de avantaje, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Acestea se pot constitui ca zone de relaxare în marile orașe aglomerate, ca zone de agricultură urbană sau ca parte a ecosistemelor faunei locale. Acoperișurile verzi ajută la furnizarea de spațiu verde suplimentar în zonele urbane cu spațiu deschis limitat și adaugă valoare clădirilor. Acestea pot fi proiectate ca grădini comunitare, spațiu de loisir sau de agrement permițând numeroase oportunități de utilizare.

Sursă foto: Curbed, Springer, Jill, BMC, NextNature, Forbes

Articol realizat de Ioana Sihota
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.