home Arhitectură & Design Acoperișurile vii răsar în noile complexe din Amsterdam

Acoperișurile vii răsar în noile complexe din Amsterdam

Acoperișurile verzi au devenit o completare a acoperișurilor existente. Tot mai mulți arhitecți și proprietari de case aleg această variantă sustenabilă și au ocazia de a crea un colț de biodiversitate.

Întâlnim 3 tipuri de acoperișuri verzi: intensive, semi- intensive și extensive. Diferența dintre acestea este dată de concentrația de vegetație pe care o suportă fiecare acoperiș (între 5-68 kg) și modul de întreținere al acestuia.

Cele mai comune acoperișuri verzi sunt cele de tip extensiv. Acestea nu au nevoie de o îngrijire și întreținere regulată, se auto-susțin și sunt ideale pentru zonele neaccesibile. În cazul în care se dorește o amenajare mai complexă, se poate opta pentru acoperișul intensiv. Gradul de vegetație este mai scăzut, iar amenajarea conține elemente minerale și de apă precum iazuri și fântâni de mici dimensiuni.

Acoperișurile verzi de tip extensiv sunt mult mai ușor de instalat și întreținut. Acestea sunt alcătuite din straturi, fiecare având un rol important în realizarea și implementarea acoperișului. Primele straturi au rol de protecție, iar ultimele două sunt alcătuite din pământ (a cărui cantitate variază în funcție de suprafața și tipul acoperișului) și plante.

Care sunt principalele avantaje ale unui acoperiș viu?

Ajută la reducerea inundațiilor și a eroziunii solului. Apa pluvială este direct captată de solul și plantele prezente pe acoperiș și astfel scade riscul apariției inundațiilor. Un alt avantaj este acela al îmbunătățirii izolației clădirilor. Acest aspect contribuie la reducerea efectului de insulă de căldură (UHI). Fenomenul de insulă de căldură apare în momentul în care procentul de elemente minerale este mult mai crescut față de cel al elementelor vegetale.  Suprafața mare de asfalt din mediile urbane, împreună cu căldura generată de utilizarea energiei, cresc cu mult peste medie temperaturile din marile orașe.

Acoperișurile verzi oferă și posibilitatea creării unor zone de biodiversitate. Astfel, prin alegerea unor plante potrivite și mai ales rezistente se pot atrage diverse nevertebrate, dar și fluturi și albine. Crearea unor structuri complexe de vegetație oferă oportunitatea hrănirii și adăpostirii animalelor și insectelor și poate crește conectivitatea habitatelor.

Pentru o mai bună înțelegere a conceptului de acoperiș verde, în principal a ideii de biodiversitate, putem analiza o propunere a unui proiect ce a început în anul 2022 și va fi finalizat în anul 2026. Acest proiect are o abordare complet diferită combinând elementele naturale cu structura urbană.

Proiectul tratează construcția unui complex rezidențial și va fi realizat în Sluisbuurt, Amsterdam.  Ansamblul va fi format din 82 de apartamente, garaje, spații pentru birouri și centre comerciale. Fiecare clădire acordă o atenție deosebită naturii si implementează concepte precum acoperișurile, terasele și fațadele verzi care crează medii ideale pentru flora și fauna locală.

Complexul  Zoöp Zeeburg, Amsterdam

Complexul  ”Zoöp Zeeburg” va avea o suprafață de 10.000 mp și pentru a oferi un spațiu potrivit faunei locale se vor crea patru tipuri de medii naturale care să includă copaci, pășuni, ochiuri de apă și zone cu arbuști. Termenul Zoöp este asociat ideii de cooperare între oameni și necuvântătoare și sunt luate în considerare interesele ambelor părți. Fiind o combinație între cuvântul ”cooperare” și termenul grec ”zoe” care înseamnă viață, conceptul Proto-Zoöp Zeeburg va fi reprezentativ pentru noul curent arhitectural care va aduce natura în mijlocul spațiului de locuit.

 „Suntem mândri de contribuția pe care Zoöp Zeeburg o va aduce în curând la Sluisbuurt și implicit orașului Amsterdam. Cu echipa extinsă de proiectare și dezvoltare, cu ajutorul municipalității și a viitorilor utilizatori, vom continua să dezvoltăm clădiri într-un loc în care oamenii, plantele și animalele se simt ca acasă. Un Zoöp este un concept care trebuie să îndeplinească condiții stricte și avem încredere că acest proiect va primi statutul oficial de Zoöp după evaluare” a comentat Peter Heuvelink, director al AM Noordwest, cu privire la proiect.

Cele 82 de apartamente au fost proiectate cu o deosebită atenție în vederea creării unui ambient cât mai plăcut. La parterul clădirilor se propun spații generoase alcătuite din centre comerciale și birouri. Întreg complexul îmbină două caracteristici importante: echilibru și contrast. Deși omul si confortul lui este pus pe primul loc, fauna și flora locală completează  întregul ambient aducând plus valoare la nivel de design și de calitate a mediului.

Se construiesc spații retrase verzi-albastre (plante și ochiuri de apă) care combină zonele naturale cu elementele constructive ale clădirilor. Pereții verzi și zonele retrase asigură răspândirea florei locale  într-un mod controlat. Construcțiile sunt atent gândite și realizate din materiale preponderent naturale, iar fațadele sunt tratate separat ca și zone verzi cu diferite tipuri de plante. De asemenea, având înălțimi diferite de la 12  până la 40 m și acoperișuri tip terasă, elementele naturale se întrepătrund artistic cu restul construcției.

Fiecare acoperiș va avea elemente caracteristice. Cele ale cădirilor cu înălțimi mici vor avea mai multă apă, iar cele cu înălțimi mari  vor avea acoperișurile amenajate cu gazon, plante rezistente la lumina directă a soarelui și arbuști de diferite înălțimi astfel încât păsările să-și construiască habitatul.  În completare fiecare clădire va fi dotată cu  adăposturi pentru păsări și lilieci, iar pe parte tehnică panourile solare vor furniza energia necesară.

„În designul său care include natura, Proto-Zoöp Zeeburg este un proiect solid care reflecta marea  ambiție de a construi sustenabil. În ceea ce ne privește, rezultatul va da tonul pentru modul în care Sluisbuurt și restul orașului ar trebui să fie construite”, Jos-Willem van Oorschot, firma de arhitectură VenhoevenCS.

Acoperișurile verzi pot ajuta orașele și oamenii care le populează  să relaționeze mult mai bine cu mediul înconjurător. Acestea pot deveni unul dintre caracteristicile orașelor sustenabile și pot avea un impact pozitiv asupra biodiversității din marile metropole. Zonele întinse de asfalt, dar și gradul mare de poluare afectează natura, însă odată cu răspândirea conceptului de acoperiș sau fațadă verde, fiecare proprietar al unui imobil și fiecare firmă de arhitectură poate stopa acest lucru prin crearea unor spații verzi prietenoase cu flora și fauna locală, în final creându-se o armonie între oraș și natură.

Articol realizat de Alexa Ciubotariu 

Informațiile din acest articol au fost extrase din com, ArchDaily, TheIndexProject

Sursă foto: ArchDaily, EarthRangersCentre, CSW

 

 

 

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.