home Comunitate, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe România ajută Ucraina de la firul ierbii

România ajută Ucraina de la firul ierbii

Comunitatea internațională a decis la finalul săptămânii trecute să contribuie la eforturile spartane ale Președintelui Volodymyr Zelenskyi cu arme defensive, medicamente, alimente și bani. În timp ce Guvernul României se afla în ședință, administrațiile locale și comunitățile au luat problema în propriile mâini și au sărit în ajutorul femeilor și copiilor goniți de Putin din propria țară.

Parlamentul European

Vlad Gheorghe, reprezentantul României în Parlamentul European, a creat cel mai mare grup dedicat cetățenilor care vor să ajute persoanele care fug din calea gloanțelor trase la comanda lui Putin. În doar câteva zile, grupul de Facebook a reușit să strângă aproximativ 200.000 de membri. Europarlamentarii Nicu Ștefănuță, Ramona Stugariu și Dacian Cioloș și-au oferit birourile din țară pentru a-i caza pe refugiații ucrainieni și europarlamentarul Dragoș Pîslaru a anunțat că adună alimente la cabinetele sale din Craiova, Oradea și Baia Mare.

Comunitățile de etnici ucrainieni

După cum ne așteptam, etnicii ucrainieni din România nu stau deoparte când frații lor sunt la ananghie. Uniunea Ucrainienilor din România a deschis locații de cazare și oferă traducători în județele de graniță: Tulcea, Suceava, Maramureș, Botoșani și Satu Mare. Totodată, filialele locale strâng donații în mai multe zone din țară.

București

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat sâmbătă că organizează puncte de informare pentru ucrainienii care tranzitează Bucureștiul și a spus că, în parteneriat cu Asociația Eco Durabil, organizează puncte de primere donații la Centrul Bebe de București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, sector 5, rond Piața Kogălniceanu) și la Centrul de Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, sectorul 1). În Sectorul 1, Clotilde Armand s-a ocupat de organizarea spațiilor de cazare, care vor fi disponibile pentru 1000 de cetățeni ucrainieni. Sectorul 6 invită bucureștenii să doneze produse către două magazine caritabile SocialXchange situate pe Calea Crângași nr. 3 si Aleea Lunca Cernei nr. 6A, începând de astăzi 26 februarie 2022, în intervalul orar 8.00- 18.00.

Timișoara

Orașul înfrățit cu Cernăuți Campania a lansat campania „Timișoara pentru Ucraina”. Primarul Dominic Fritz a declarat următoarele: „Campania se va axa pe doi piloni: trimiterea de sprijin umanitar din Timișoara la Cernăuți și Ucraina, mai ales pe baza cererilor din orașul înfrățit Cernăuți, care momentan se confruntă cu un influx de mii de refugiați, și pregătirile necesare pentru primirea refugiaților în Timișoara”. Fundația Comunitară Timișoara a deschis la BCR contul RO28 RNCB 0255 1510 2294 0001, unde cetățenii pot face donații în scop umanitar.

Organizațiile care vor să se implice pot să ne scrie la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com

Brașov

Allen Coliban, primarul orașului, a anunțat că pregătește centrele de primire a refugiaților și a purtat discuții cu primarii de la graniță pentru a se putea sincroniza logistic. Capacitatea de cazare a Brașovului este de 500 de paturi. În semn de solidaritate, literele de pe Tâmpa sunt iluminate în culorile drapelului ucrainean. Brașovenii s-au organizat și au creat mai multe puncte de donații ca să vină în ajutorul refugiaților, dar anunță și că pot primi oameni în locuințele lor.

Iași
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis asigurarea cazării unui număr de 45 de refugiați la Staţiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea (str. Nicolae Titulescu nr. 163, Agigea, jud. Constanța). Veneto și restaurantele din grupul Bistro MOO oferă o masă caldă gratuită refugiaților ucrainieni din Iași sau Bacău. Palas Iași a anunțat deschiderea unui punct de colectare a donațiilor pentru refugiați, în colaborare cu Asociația Grupul Zâmbetul Nostru.
Piatra Neamț
Primarul Andrei Carabelea a menționat eforturile pe care comunitatea din care face parte le-a întreprins: „Mulțumim tuturor pietrenilor care s-au implicat în acțiuni de sprijin pentru refugiați. Comunitatea din Piatra-Neamț a dat un răspuns plin de generozitate și umanitate. Pietrenii au adus în cele două zile de la montarea containerelor cantități mari de haine, pături, încălțăminte și alte produse pentru cetățenii ucraineni refugiați! Solidaritatea și mobilizarea sunt remarcabile și emoționante! Sâmbătă seară am primit în Piatra-Neamț primii 87 de refugiați ucraineni și au fost cazați în siguranță și căldură. Un grup de antreprenori locali le-au pregătit mâncarea. Continuăm campania umanitară lansată pentru a-i ajuta pe cei nevinovați, care au nevoie de sprijinul nostru în aceste momente foarte grele”. Alimente neperisabile, produse de igienă personală și curățenie, produse pentru copii, pot fi donate la Sediul Direcției de Asistență Socială din strada Ștefan cel Mare, nr. 5 (vizavi de Primărie); Centrul de Sprijin și Asistență Specializată pentru Copii din strada Gavril Galinescu, nr. 11 și Serviciul de Asistență Socială din strada Dimitrie Ernici, nr. 3 (lângă Primărie). Programul acestor locații este de luni până joi 08:00-16:00, vineri 08:00-14:00, sâmbătă și duminică 09:00-13:00.

Suceava

Al doilea municipiu înfrățit cu Cernăuți, Suceava, anunță prin vocea primarului Ion Lungu un suport de 500.000 de lei pentru achiziționarea echipamentelor de maximă urgență: „Municipiul Suceava este alături de poporul ucrainean și în mod special de cei din regiunea Cernăuți, având în vedere faptul că suntem înfrățiți cu orașul Cernăuți, în aceste momente tragice prin care trec. Vom achiziționa echipamente și dotări în valoare de 500.000 de lei, pe care le vom dona orașului Cernăuți. Stăm în contact cu Primăria Cernăuți, cu domnul primar Roman Klichuk, iar în cursul zilei de azi am primit o solicitare scrisă din partea Primăriei Cernauți prin care ne solicită să le oferim un ajutor umanitar și logistic. Printre echipamentele necesare sunt: generatoare diesel de diferite puteri (5 kW,45 kW, 100 kW, 120 kW, 160 kW); generatoare încălzire autonomă; rezervoare de apă cu volum de 7-7,5 m3 și de 3-5 m3; truse de prim ajutor; saltele; saci de dormit; corturi de campanie”.

Suceava este un model de implicare civică. Sute de oameni s-au dus să îi întâmpine pe ucrainieni și s-au oferit să îi ia în gazdă. Mediul de business a acționat rapid, și îl putem da ca exemplu pe omul de afaceri Ștefan Madachi, care oferă cazare gratuită la hotelul său și o masă caldă la lanțul de fast food pe care îl deține. Tot în Suceava, asociația Casa lui Patrole a anunțat că va găsi soluții de cazare, adăpostire și asistență veterinară pentru toate animalele care vor avea nevoie de sprijin.

Constanța

Primăria Constanța a anunțat că la Centrul de Vaccinare de la Pavilionul Expozițional se vor putea dona mărfuri neperisabile de luni până duminică, de la 08.00 la 20.00. Librăria Cărturești a organizat o colectă care a plecat spre Ovidiu. Tot de la Constanță a plecat către Isaccea un convoi cu ajutoare umanitare organizat de avocatul Emil Tatu. De asemenea, magazinul Deskis Market a anunțat că organizează în locațiile sale centre de colectare cu produse destinate refugiaților.

ONG

Asociația Magic a făcut publică o listă cu spațiile pe care le oferă refugiaților:

MagicHOME Chișinău – 10 locuri

MagicHOME Iași – 8 locuri

MagicHOME București – 12 locuri

MagicHOME Viena, Austria (dacă drumurile vă poartă într-acolo) – 6 locuri

MagiCAMP Brănești (la 1,5h de București) – 40 de locuri

Asociaţia Code for Romania lucrează la patru platforme care să sprijine logistic voluntarii din teren și prin care ucrainienii să poată solicita ajutor. Din cauza comunicării defectuoase se pierde timp și resursele nu sunt distribuite eficient, undele stricându-se pe drum.

Echipele Salvați Copiii România sunt pe teren, în proximitatea punctelor de frontieră cu Ucraina, și acordă asistență umanitară copiilor și familiilor acestora care se refugiază din calea războiului. Echipa locală a filialei din Suceava și voluntarii Salvați Copiii România au rămas pe teren, la punctul de trecere a frontierei din Siret, pentru a acorda sprijin imediat copiilor care au nevoie și care sunt marcați de experiența traumatică a războiului și a abandonării casei.

Asociația Caradja Cantacuzino strânge și trimite ajutoare direct la vămile unde cererea este mai mare. Inițiativei s-a alăturat și Uber astfel încât cei care vor să trimită pachete la sediul de pe strada Cloșca nr.12 Vountari-Ilfov pot folosi serviciul Uber, unde vor beneficia de gratuitate în limita a 25 de lei dacă introduc codul promoțional AJUTAUCRAINA.

Asociația Elevilor din Maramureș face apel către toți vorbitorii de ucraineană să îi contacteze pentru a putea asista refugiații nevorbitori de engleză.

Articolul de față este o sinteză a informațiilor pe care le-am putut analiza până în acest moment. Sute de ONG-uri și zeci de primării sunt umăr la umăr cu ucrainienii. Românii dau dovadă de solidaritate și se implică după puterile și capacitățile fiecăruia. Evenimentele din ultimele zile ne arată puterea extraordinară a comunităților românești și capacitatea autorităților locale de a se organiza în caz de criză.

Sursă foto: România Liberă, Facebook
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.