home Comunitate, Proiecte & Orașe, Start-ups, Tehnologie & Inovație, Transport SmartPool: o soluție pentru reducerea aglomerației și poluării în zonele de birouri din București

SmartPool: o soluție pentru reducerea aglomerației și poluării în zonele de birouri din București

Ultimele luni, punând aici accentul principal pe Fridays for Future, incendiile din Amazon și UN Climate Action Summit, au subliniat foarte clar faptul că schimbările climatice există fără dubiu și că oamenii încep să realizeze acest lucru și să se implice. Greta Thunberg a demonstrat încă o dată că o influență extraordinară o are puterea exemplului. Nu trebuie nici să fii puternic și nici să ai influență. Trebuie doar să începi și să fii suficient de perseverent încât să faci oamenii din jurul tău să înțeleagă niște fapte demonstrate, dar nebăgate în seamă.

de Ioana Anuțoiu

Ultimele luni au demonstrat că mentalitățile se schimbă, că oamenilor din toată lumea le pasă și, ca efect, ies în stradă și își sacrifică din timpul lor pentru îmbunătățirea situației existente, pentru siguranța unui viitor pentru generațiile următoare, pentru a ridica un semn de alarmă către oamenii din poziții înalte care ar fi trebuit deja să acționeze în acest sens.

Când vine vorba de București și poluare, situația nu este chiar roz.

Nivelul particulelor în suspensie (PM10 și PM2.5), particule ce au ca proveniență traficul, industria și încălzirea locuințelor, sar mereu de maximul impus legislativ (conform airly.eu). Pe lângă asta, conform unui studiu demarat de TomTom în 2018, Bucureștiul a fost desemnat al treilea oraș din Europa (după Moscova și Saint Petersburg) și al unsprezecelea din lume la congestia de trafic, statisticile indicând la orele de vârf o congestie între 90-100%, ce se traduce în aproximativ 30 de minute în plus la fiecare deplasare.

De câte ori nu te-ai regăsit blocat în trafic și visând cu ochii deschiși la orice altă activitate pe care ți-ai dori să o faci în momentul acela? Fără trafic ai avea zi de zi o oră în plus pentru sală, pentru relaxare, pentru citit sau, cel mai important, o oră în plus cu cei dragi.

Unul din cele mai aglomerate cartiere ale Bucureștiului este Pipera, motiv pentru care problema mobilității urbane în acest cartier a fost tema hackathon-ului organizat de UrbanizeHub în luna mai, în București, loc în care a luat naștere proiectul SmartPool, câștigând primul loc la categoria “Proiecte noi”.

Pentru a îmbunătăți situația traficului cât și pentru reducerea poluării, am venit cu o soluție dedicată celor mai aglomerate zone la orele de vârf, cele din jurul clădirilor de birouri, principalii beneficiari ai produsului fiind corporatiștii. Soluția presupune o aplicație mobilă de carpooling (de împărțire a aceleiași mașini cu alte 2-3-4 persoane care merg în aceeași direcție).

Mii de mașini se îndreaptă zilnic spre zonele de birouri având în ele doar șoferul, iar acest lucru duce atât la suprasaturarea străzilor cât și la foarte multă poluare.

Mai apoi, vehiculele urmează să umple trotuarele din cauza lipsei locurilor de parcare, motiv de frustrare pentru șoferi, dar și pentru pietonii ce sunt sufocați de mașini, accesibilitatea fiind un termen cu care greu ne putem identifica în București.

Deși suntem în era tehnologiei, o folosim prea puțin pentru a crea oportunități și a ne face viața mai bună. Am devenit solitari în viața reală, introvertiți și destul de comozi. Pentru propriul confort alegem să mergem zi de zi singuri spre muncă, deși ne-am dori pe cineva cu care să discutăm.

Vedem zilnic tot ce se întâmplă în lume din cauza schimbărilor climatice dar nu facem nimic să schimbăm ceva, bazându-ne pe faptul că o vor face alte persoane în locul nostru.

SmartPool e un proiect pentru oamenii care vor să vadă o schimbare și acționează în consecință; pentru străzi mai libere și mai puțin poluate, pentru dimineți interesante alături de oameni noi și pentru o oră în plus la finalul fiecărei zile pentru ce (sau cine) contează cu adevărat.

Pentru că ne dorim cu ardoare să convingem oamenii că utilizarea SmartPool este un prim pas foarte important spre un oraș mai curat și mai liber, aplicația va fi cea mai ieftină variantă de transport individual de pe piață, valoarea cursei fiind echivalentul carburantului consumat plus o parte pentru mentenanța mașinii, împărțite la 4 (numărul de pasageri ideal pentru a reduce semnificativ numărul mașinilor de pe stradă), bani ce vor merge către șofer.

Aplicația va putea fi descărcată gratuit, o taxă fixă fiind direcționată către aplicație în cazul utilizării serviciilor de carpooling.

Să aduci o schimbare în viața ta, iar alături de cele ale altor milioane de oameni să aducă un plus planetei, dar mai ales un plus propriei vieți, este un sentiment înălțător. SmartPool poate fi cel mai bun și simplu început pentru fiecare dintre noi, pentru un viitor mai bun.

 

Foto: Orkun Azap // Unsplash
One thought on “SmartPool: o soluție pentru reducerea aglomerației și poluării în zonele de birouri din București

  1. Haideți fraților mă așteptam de la mai mult spirit critic din partea voastră.

    Greta? =)))))))))))

    Eu am prins din zbor ce a vrut să zică și unde bate, doar că modul de transmitere a informației a fost dezastruos =)))))) Nu degeaba e subiect de meme.

    Pe lângă asta, e ușor să dai din gură și să ai tot timpul din lume la 15 ani să străbați Atlanticul pe ambarcațiuni de câteva milioane de dolari, și să vorbești despre efectele încălzirii globale…Hai să vedem substraturile întâi, că măcăne…

    Și mai gravă e naivitatea și manipulabilitatea cu care e manevrată de marile ONG-uri și corporații mondiale. La 15 ani. Pentru bani. Deprimant.

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.