home Comunitate, Evenimente, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță Despre viitorul fondurilor europene la Urban Talks Timișoara 2019

Despre viitorul fondurilor europene la Urban Talks Timișoara 2019

Cea de-a cincea ediție a Urban Talks, parte a unei serii de evenimente create de UrbanizeHub din simpla nevoie de conectare a oamenilor care doresc să modeleze viitorul orașelor, a avut loc pe 4-6 Octombrie, la Timișoara. În cadrul ediției de anul trecut a fost anunțată în premieră Alianța Vestului, iar anul acesta s-a anunțat în premieră o nouă planificare a fondurilor europene pe 2021-2027. 

În secțiunea evenimentului dedicată administrației și instituțiilor, am organizat o masă rotundă cu tema viitorului fondurilor europene și planificarea acestora în orașe în perioada 2021-2027.

La masa rotundă au participat Gheorghe Falcă, Europarlamentar, Sorin Maxim (Directorul Agenției de Dezvoltare Regională), Alexandru Achim (Oradea Metropolitană), Marius Cristea (Banca Mondială). 

Invitații au vorbit despre cum fondurile europene pot îmbunătăți calitatea vieții în orașe, au arătat care sunt proiectele prioritare în care ar trebui investite fondurile și au dat exemple de bune practici.

Europarlamentarul Gheorghe Falcă, fost primar al Municipiului Arad, a deschis dezbaterea, spunând că cel mai important lucru pe care trebuie să îl aibă în vedere România în legătură cu fondurile europene este acela de a încerca să nu mai irosească banii, fie folosindu-i greșit sau accesându-i într-un ritm prea lent. 

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională, Sorin Maxim, a arătat că modul în care bugetul european este conceput, dezbătut și adoptat este mult mai transparent decât procesul de adoptare a bugetelor locale sau a celui național în România, chiar dacă cel european este mult mai mare. 

Acesta a explicat și statutul curent al bugetului 2014-2020 și ce urmează în viitor: „Implementăm Programul Operațional Regional care în regiune are în jur de 645 milioane euro. Avem 720 milioane deja în contracte semnate și următorul ciclu financiar va avea o alocare pentru România mai consistentă, un lucru foarte bun, mai ales că Europa trece prin momente dificile. În ceea ce privește fondul european de dezvoltare, discutăm de aproximativ 17.5 miliarde de euro”, a spus Maxim. 

Tot în legătură cu ciclul financiar 2021-2027, Maxim a explicat că abordarea națională, centralizată pe care România a avut-o până în prezent nu va mai putea funcționa în următoarea perioadă, pentru că este nevoie de soluții gândite pentru fiecare oraș sau regiune în parte.

„Pentru perioada următoare, există o deschidere către descentralizare, adică alocarea banilor din POR către regiuni, iar fiecare regiune să-și planifice dezvoltarea.”

Alexandru Achim, Directorul de Investiții al Zonei Metropolitane Oradea, a punctat în cadrul Mesei Rotunde că o caracteristică importantă a lucrărilor executate utilizând fonduri europene este calitatea, mult mai bună în general decât a lucrărilor executate cu fonduri din programe sau alocări naționale, care de multe ori sunt distribuite fără a urma o strategie coerentă. 

El a dat și câteva detalii despre nivelul de investiții cu fonduri europene din Oradea, care până la finalul perioadei curente de finanțare va fi investit circa 610 milioane euro, iar pentru 2021-2027 are deja pregătite proiecte în valoare de peste 300 milioane de euro.

Marius Cristea de la Banca Mondială a vorbit despre legătura puternică dintre dezvoltarea urbană și cea rurală și despre cât de mult depind zonele rurale de succesul orașelor din apropiere. 

„Investițiile nu sunt un scop în sine, ci efectul lor multiplicator și impactul pe care îl au asupra vieților din zonă. Cea mai bună opțiune este să încerci să conectezi aceste zone izolate de polii urbani din regiune. Trebuie să investim într-o rețea de orașe foarte puternice care sunt capabile să difuzeze creșterea pe o rază de 100-200 de km.

Marius Cristea a subliniat și faptul că România trece prin cea mai mare criză demografică din istoria sa, o problemă care poate fi ameliorată prin dezvoltarea unor orașe puternice: „Pierdem minim 150.000 de oameni pe an, însă cu cât te apropii mai mult de un oraș mare, cu atât tendința de migrație este mai redusă, pentru că au alternativa de a lucra în oraș.”

Aici puteți vedea întreaga dezbatere începând cu min 16:




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.