Urban Talk – Cum modelăm un oraș frumos și sustenabil?

Campania de comunicare asupra subiectului regenerării urbane, dezvoltată în parteneriat cu Iulius, continuă cu acest talk despre intervențiile din arhitectură și urbanism în dezvoltarea sustenabilă a orașelor. Despre calitatea spațiului public & privat, despre proiecte cu impact în comunitate, despre provocările României dar și despre oportunități pentru următorii 10 ani. Grațian Mihăilescu (UrbanizeHub) i-a avut alături pentru abordarea acestor întrebări pe Matei Bogoescu (4B Arhitectura), Dragoș Ciolacu (conf.dr.arh. Facultatea de Arhitectura „G.M.Cantacuzino” Iasi), Serin Geambazu (Urbanist) și Mihai Danciu (Valea Jiului Implicată). 

Acest Urban Talk a fost marcat, pe alocuri, de un caracter desoebit de practic – discuții legate de investiția și proiectul Iulius din Iași, felul în care astfel de proiecte pot defini un loc, prin incorporarea lor în mentalul colectiv. Coagularea acitvităților (comerciale, culturale, sociale) sunt un avantaj deosebit a unor proiecte precum Palas Iași. Mai mult, proiectele de acest fel facilitează considerabil desfășurarea și extinderea unor activități conexe. 

De asemenea, sentimentul de apartenență urbană sau de identitate locală reprezintă o aspirație umană și duce la dezvoltarea operațiunilor de regenerare. Proiectele de acest fel implică un țesut urban deja existent și comunități bine definite, de obicei, iar aceste trăsături locale trebuie valorificare la maxim de (și prin) inițiative de regenerare urbană. 

Se vorbește mult despre colaborare și despre această nevoie crescândă, iar în acest context, este esențială implicarea unor actori non-tradiționali, precum ONG-uri active sau mediul universitar. Numeroase centre urbane din jurul lunii au demonstrat deja potențialul unor astfel de relații de cooperare pentru generarea unor strategii și proiecte de regenerare. 

Mai mult, există o corelație relevantă și chiar decisivă între conceptul de regenerare și cel de sustenabilitate. Generarea unor strategii pe termen lung devine astfel și mai importantă, mai ales în domenii care afectează direct traiul cetățenilor – domenii precum locuirea. Deschiderea unor actori față de alții, cât și deschiderea internațională a administrațiilor publice reprezintă elemente cruciale pentru succesul inițiativelor de regenerare și pentru o dezvoltare sustenabilă armonioasă. 

Modelul Clujului este deja bine-cunoscut și discutat intens. Indiferent de aspecte sau opinii negative, există aspecte ale unui tipar care pot și trebuie să fie copiate și reproduse. Bugetarea participativă sau așa-numita cultură a dialogului se remarcă drept astfel de exemple pozitive, cu impact imediat și potențial enorm. Modele pot fi găsite și în afara țării, iar viziunea unor regiuni precum nordul Franței, bazinul Ruhr sau anumite zone din Cehia sau Polonia pot fi relevante și inspitaționale pentru regiuni mai apropiate de noi, precum Valea Jiului, aflată în prezent în plină reconversie. 

Această reconversia urbană poate pleca de jos în sus, implicând astfel chiar comunitatea afectată. Există, bineînțeles, nevoia de deschidere, răbdare și viziune, dar în cazul în care aceste elemente sunt prezente deja la nivel local sau pot fi înlesnite, regenerarea urbană sustenabilă poate fi potențată și poate genera, la rândul ei, vitalitatea urbană mult dorită.

Vă invităm să urmăriți întreg Urban Talk-ul nostru aici:

Foto: Eukalypton, PalasIași, Adsttc




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.