Primarii a patru municipii din Vestul României au urcat pe scena UrbanTalks pentru a semna pactul de creare a Alianței Orașelor Verzi. UrbanizeHub a facilitat procesul de constituire a primei alianțe de acest tip din România pe care se va baza strategia de dezvoltare locală pentru următorul deceniu.
Călin Bibarț (Primăria Arad), Ioan Popa (Primăria Reșița), Claudiu Buciu (Primăria Lugoj) și Ruben Lațcău (Primăria Timișoara) au urcat pe scenă alături de Marcel Ionescu-Heroiu (Expert în dezvoltare urbană) și Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, pentru a dezbate în cadrul Mesei Rotunde a Primarilor despre provocările și oportunitățile la nivel local.
Descentralizarea este o chestiune cu care se confruntă comunitățile urbane care doresc să atragă finanțări și investiții în verde. Primarul Călin Bibarț a punctat faptul că există pericolul ca odată cu mutarea anumitor instituții ale statului de la București către alte municipii să existe o dependență mai mare a altor orașe de noile centre regionale. Aradul se confruntă și cu problema impunerii unor restricții cerute de anumite apeluri de finanțare europeană pentru a accesa fonduri.
De la primar și până la ultimul cetățean, dacă îl întrebi dacă își dorește un oraș cât mai verde, răspunsul va fi de fiecare dată Da. Când treci la pasul doi, încearcă să îi spui unuia că desființezi locurile de parcare din spatele blocurilor ca să faci ceva verde și veți avea un nu hotărât.
O întreagă Europă și alte state s-au dezvoltat foarte bine fără nicio restricție, fără nicio problemă zeci de ani și nu e normal acum să vii să impui doar restricții. Haideți să nu facem greșelile pe care le-au făcut ei, haideți să nu uităm că suntem în secolul XXI. Dar, fraților, finanțați-ne pentru că voi sunteți cei foarte dezvoltați, vouă vă este ușor să spuneți astăzi că ținem mașina mai încolo când aveți deja tramvai cu aer condiționat de zeci de ani când noi le avem pe cele din Praga din anii ’70 și o infrastructură care cedează de la o zi la alta.
Dacă vrem să dezvoltăm țara asta armonios, măcar unele instituții să nu le mai centralizăm. De ce trebuie să existe Curtea de Conturi cu sediu central doar în București. De ce nu poate fi într-un mare centru economic, de exemplu la Iași? De ce Curtea Constituțională trebuie să fie în București și nu la Cluj? Revin la subiectele care se întâmplă în jos, că se va ajunge la regionalizare, cum e cazul Timișoarei. Tot ce se face instituție, centralizată la Timișoara pe același principiu pe care l-am menționat. Garda de Mediu de ce nu e la Reșița, în județul cu cele mai mari suprafețe de păduri? Acum 15 ani s-a înființat un inspectorat teritorial de control a mărfurilor spre frontieră. Sediul e la Timișoara, care avea un sfert de vamă la vremea aceea și la cele mai importante cu ieșiri pe Vest la Arad nu există. Nu o să dezvoltăm România echilibrat dacă sus centralizăm și când gândim regionalizări, centralizăm și acolo
Vezi ce spun cetățenii din Arad despre orașul lor
La finalul discuțiilor, primarii celor patru orașe au semnat Pactul Verde al Regiunii Vest prin care își asumă să implementeze proiecte cu focus pe reducerea amprentei de carbon și pentru orașe mai sustenabile. Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara devin pioniere în România prin crearea acestei alianțe verzi, prima de acest gen din România și care este deschisă și pentru alte comunități urbane.
A fost o plăcere pentru UrbanizeHub să faciliteze procesul prin grupul nostru de experți și sperăm să vedem și alte administrații publice care să se dedice tranziției spre orașe mai verzi. Prin proiectul „Soluții Inovative pentru Orașe Verzi” am generat patru strategii de dezvoltare sustenabilă dedicate celor patru orașe. Aceste strategii au fost bazate pe consultările cu mediul administrativ și sectorul ONG din fiecare comunitate, după care cetățenii le-au validat în cadrul unei consultări publice la care au participat 1000 de cetățeni.
Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a primarilor pe linkul de mai jos:
Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.