home Arhitectură & Design, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Flash Lighting Services transformă orașele cu ajutorul soluțiilor inovative de iluminat

Flash Lighting Services transformă orașele cu ajutorul soluțiilor inovative de iluminat

Flash Lighting Services aprinde lumina de aproape 20 de ani în orașele din România. Alături de noi la UrbanTalks a fost George Zaharia, Head of Traffic Division, care ne-a vorbit despre cum un oraș poate face economii masive și crea un mediu sigur pentru cetățeni dacă investește în soluții de iluminat inteligent.

Flash Lighting Services este cel mai mare operator de iluminat din România, prezent în 14 orașe din țară și cu 100.000 de corpuri de iluminat controlate printr-un sistem de management. Dacă ar fi puse în șir toate străzile iluminate cu ajutorul Flash Lighting Services, am atinge o distanță de 5000 km, de la București la Paris și înapoi.

Consider că iluminatul public este de calitate mai departe decât componenta fizică legată de câte corpuri de iluminat sunt într-un oraș sau care este puterea lor. Oamenii percep iluminatul public ca o prelungire a iluminatului din propriile case. De asemenea, el trebuie să producă bucurie, relaxare, să faciliteze accesul la cultură și dezvoltare personală, să ne asigure siguranță și confort. Când ne plimbăm printr-un parc să nu avem grija că mai departe de alee este o pată de întuneric unde nu știm ce ne rezervă mersul spre această zonă

Iluminatul profesionist taie costurile bugetului local

Sistemul de telegestiune aduce mai multe beneficii pentru managementul iluminatului public. Fiecare aparat de iluminat vine cu niște mici module care colectează date și poate să acționeze individual asupra corpurilor de iluminat. Funcțiile de pornire și oprire sunt automatizate total cu ajutorul unui sistem care să asigure repetarea ciclurilor de aprindere și stingere.

Având un astfel de sistem, știm în permanență care lampă funcționează, care nu funcționează, unde este un consum neautorizat, un furt și așa mai departe. Acestea sunt cele două componente principale pe care le utilizăm: controlul sistemului și citirea parametrilor pentru realizarea mentenanței. Am făcut niște proiecte pilot în care am pus lămpi identice, pe străzi identice cu caracteristici identice, iar rezultatele din punct de vedere al economiei de energie sunt spectaculoase. Comparabil cu sistemul tradițional de iluminat cu sodiu, când venim cu LED avem o reducere tehnologică. Când peste acesta venim și cu sisteme de control sau capabile să facă dimming, atunci rezultatele arată la acest mod:

Tulcea este un exemplu pentru cum trebuie să arate un oraș cu un sistem de telegestiune eficient. Nu există erori, toate corpurile sunt active și parametrii electrici sunt măsurați constant. Philips a acordat premiul Best Outdoor Project pentru Flash Lighting Services datorită intervențiilor din Tulcea.

Luminile se aprind cu 15 minute după ora apusului, cu un prag de dimming la 23:30 care scade intensitatea la 60%, alt prag la 1:30 scade la 50% și când începe ca lumea să circule pe străzi și orașul să reintre în ciclul vieții de zi cu zi se ridică intensitatea luminoasă la 100% la ora 5:00, după care luminile se sting la 07:25.

Reducerea consumului energetic este la 65% datorită acestui sistem. Mai mult, sesizările cetățenilor pe probleme de iluminat public au scăzut cu 50%.

Soluții inteligente pentru orașe smart

Odată ce pe o stradă se instalează un astfel de sistem, putem să păstrăm alimentarea 2 20 pe trei faze ca după să folosim monofazat la fiecare stâlp atât pe timpul nopții, când luminile sunt aprinse, cât și pe timpul zilei. Controlerele sunt cele care pornesc și opresc iluminatul, dar la nivelul stâlpului voi avea alimentare permanentă. Ce îmi permite asta este să îmi folosesc rețeaua de iluminat public ca o bază pentru următoarele dezvoltări. Practic, orice tip de echipament vreau să montez în oraș care de obicei nu are costuri semnificative, cum vorbim de o cameră de supraveghere sau un senzon de mediu. Ca produs, nu sunt scumpe. Scump este să sparg strada, să o reasfaltez, să fac artere de la distribuitorul de energie electrică. Având rețeaua de iluminat public folosită ca o infrastructură de alimentare cu energie electrică, având suport fizic stâlpii, orice m-aș putea gândi să instalez cu limitele de consum necesar pot să instalez

Odată ce am schimbat din sodiu în LED și am venit și cu un sistem adaptiv, am o rezervă de putere care îmi permite să instalez stații de încărcare montate și alimentate direct din stâlpii de iluminat. În situațiile în care rezerva de putere nu e destul de mare, mă duc și o limitez la 11 kW, la 7 kW. Dacă instalez trei stații pe același tronson, fac o sumă de limitări, adică oricare dintre ele să nu depășească suma de putere. În acest fel, pot să fac o distribuție foarte interesantă la nivelul unui oraș cu proceduri minime. Fără spart de șosea, fără reasfaltări și fără avize de racordare, doar prin utilizarea infrastructurii existente

Pe toate străzile din centrul istoric al orașului Brașov, Flash Lighting Services a instalat echipamente de contorizare a traficului. Informațiile sunt colectate pe baza unor detectori de vehicule anonimizați din fabrică, adică nu văd altfel mașina decât un dreptunghi, fără înregistrarea numerelor de înmatriculare sau a altor date. Bicicletele și pietonii sunt de asemenea percepuți ca niște forme neregulate. Datele din timp real sunt colectate și utilizate pentru acțiuni ca introducerea de noi semafoare, stabilirea claselor de iluminat pentru a oferi lumină în funcție de traficul din zonă.

Orașele pot să devină mai sigure

O lege a fost votată în Parlamentul României prin care se stipulează că trecerile de pietoni trebuie să fie mult mai puternic iluminate pe timp de noapte decât restul străzii. Legea a avut la bază exemplele de bune practici implementate în România de către Flash Lighting Services în orașe ca Brașov, Tulcea, Galați și așa mai departe. Pe lângă aparatele de iluminat cu lumină asimetrică, compania a instalat și senzori inteligenți. Combinația dintre senzorii de mișcare, corpurile de iluminat, transmisia wireless a semnalului și facilitatea de instalare sunt cele care aduc un plus pentru siguranța pietonilor pe timp de noapte în oraș.

Tot la capitolul siguranță, dar de data aceasta bazată pe aplicarea reglementărilor de trafic, avem o soluție care vine în sprijinul Poliției. Cu ajutorul unor camere inteligente pot fi recunoscute numerele de înmatriculare, tipul de mașină și viteza de mers a vehiculelor care intră și ies din oraș. Softul permite căutarea numărului de înmatriculare, ceea ce aduce un plus pentru polițiști în misiuni de căutare și identificare a anumitor șoferi.

Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a lui George Zaharia de la UrbanTalks – Alianța Orașelor Verzi în videoul de mai jos:

Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.