Topul realizat de Time Out din acest an se concentrază pe potențialul turistic al orașelor și pe sustenabilitatea lor în contextul micromobilității, transportului public și al întregii comunități. Vezi ce orașe se află în primele 10 poziții.
Time Out a publicat sondajul anual prin care crează un top al celor mai bune orașe pe care le poți vizita. Cei 20.000 de oameni care au răspuns concluzionează că Edingburgh merită primul loc, urmat de Chicago, Medellin, Glasgow și Amsterdam. Estetica, ușurința de a vizita atracțiile pe jos, prețurile accesibile, calitatea mâncării și natura au fost factorii care au contribuit la poziția obținută de Edinburgh. Chicago este probabil cel mai bun loc unde poți servi o masă, fie că alegi restaurantele de top sau bistrourile gestionate de familii din generație în generație. Medellin este un centru de distracții care se face remarcat prin oferta hotelieră, cu clădiri impresionante cu un design futurist. Glasgow este al doilea oraș scoțian din top care se face remarcat prin caracterul prietenos și deschiderea față de cei care aleg să petreacă un city-break în comunitatea sa. Pe de altă parte, Amsterdam este orașul în care te poți exprima cel mai liber, fiind al doilea cel mai progresiv oraș din lume. Praga a dezvoltat un transport eficient de transport în comun și turiștii au apreciat acest lucru, pe lângă arhitectura superbă și clădirile istorice, motiv pentru care se află pe poziția a șasea din top. Marrakesh este cel mai bun oraș pentru a întâlni oameni noi, a lega prietenii și eventual relații romantice. Următoarele locuri din primele zece poziții sunt ocupate de Berlin, Montreal și Copenhaga pentru sustenabilitatea lor, trasportul eficient și varietatea de activități care pot fi practicate în ele.
„În timp ce chestiuni ca spiritul comunitar și reziliența au fost principalii factori după care am acordat punctajele anul trecut, acum în 2022 am adăugat niște concepte în plus care fac din orașe locuri grozave de vizitat și de trăit. Orașele din primele locuri sunt cele cu o viață de noapte bogată, mâncare și băuturi extraordinare, artă, cultură și muzee. Am scos în evidență locațiile care nu sunt plictisitoare dar nici prea scumpe sau supraevaluate și ne-am asigurat că topul este ocupat de orașe care au un scor bun la capitolul de walkability, transport public, siguranță și sustenabilitate”, transmite Time Out.
Clasamentul este cu mult mai diferit față de lista de anul trecut când top 5 era rezervat pentru San Francisco, Amsterdam, Manchester, Copenhagen și New York. Lista pe 2021 s-a concentrat mai mult pe orașele unde poți trăi cel mai bine și din cauza pandemiei a contat foarte mult cum comunitatea a acționat împreună pentru a preveni răspândirea virusului, precum și ințiativele dedicate rezilienței și mediului înconjurător. Anul acesta, San Francisco nu a intrat nici măcar în top 20. Aproximativ 90% dintre respondenți au comentat că orașul este prea scump, cu toate că este cel mai progresiv și apreciat de 80% ca fiind frumos și calm. La New York putem vorbi despre o scădere cu 15 poziții pentru că doar 23% în văd ca un oraș prietenos, 93% spun că este scump și 61% nu găsesc relaxarea ca un punct forte. Motivul pentru care este în conducerea clasamentului se referă la reziliența sa, oferta culturală și popularitatea în rândul celor care spun că acolo s-ar muta dacă ar fi să schimbe orașul.
Întregul top poate fi urmărit aici.
Pe celelalte poziții se regăsesc orașe din Asia, Australia, Orientul Mijlociu și Europa de Vest. Europa de Est nu a intrat cu niciun oraș în lista de 53, cu toate că în zona de cultură, culinară și ospitalitate are ce oferi. Totuși, criteriile Time Out demonstrează încă o dată că un oraș este suma avantajelor și dezavantajelor sale, problemele din transportul public și de sustenabilitate făcându-și impactul vizibil la nivel de Europă de Est. Comunitățile care doresc să dezvolte sectorul de turism trebuie să se gândească dincolo de gama de atracții pe care le oferă și să definească o strategie integrată de transport, dezvoltare sustenabilă și creștere a nivelului de trai.
Informațiile din acest articol au fost preluate din Time Out și Forbes
Sursă foto: Time Out