home Comunitate, Proiecte & Orașe Cele mai Sexy Orașe din România

Cele mai Sexy Orașe din România

Dacă ați dat click și ați ajuns aici, vă promitem că nu este articol de tip “click-bait”. Pentru a arăta că vă respectăm timpul și răbdarea, vă dăm din start topul cu cele mai sexy orașe – fără bla-bla și informații inutile. Menționăm  că ne-am uitat în primul rând la București și cele 40 reședințe de județ.

Dacă veți avea timp și răbdare, după acest top vom discuta în detaliu cum am ajuns aici, vom prezenta datele ce stau în spatele clasamentului, și vom lista câteva topuri adiționale. Toată lumea va găsi câte ceva interesant aici… promitem 😊

Cele mai sexy orașe din România

OK, sperăm că v-am trezit interesul și acum vom povesti cum am ajuns la aceste rezultate.

Totul a plecat de la o companie românească, Tree Works, care a elaborat un algoritm propriu de monitorizarea a datelor publicate pe net – Zelist Monitor. Acest algoritm, identifică toate menționările făcute on-line pe unele cuvinte cheie. În cazul acesta, ei ne-au ajutat să culegem de pe net toate menționările făcute on-line despre București și cele 40 reședințe de județ, în ultimul an (mai 2017 – mai 2018). În total, au fost aproximativ 18 milioane menționări.

Aceste menționări variază de la menționări în presă a succesului sau insuccesului unei echipe de fotbal locale, la critici aduse administrației locale pentru o nereușită sau alta. Noi nu am filtrat de loc aceste menționări – nici nu aveam cum, căci sunt vreo 18 milioane de menționări făcute numai într-un an. Am considerat că atunci când cineva vorbește despre un anume oraș, indiferent în ce context, acel oraș a făcut o impresie.

Ca atare, și pentru că ați avut răbdare să citiți până aici, găsiți mai jos topul cu orașele despre care se vorbește cel mai mult. Bucureștiul conduce detașat și e normal să fie așa.

Orașele despre care se vorbește cel mai mult

Ca atare, putem sa facem un top al orașelor cu cea mai mare notorietate.Bineînțeles, o menționare despre FC Focșani în buletinul on-line al Primăriei, nu are aceiași greutate ca o menționare despre București la PRO-TV. De aceea, ne-am folosit de un instrument al Zelist Monitor, ce ne permite să estimăm numărul de oameni ce au văzut știri despre un anume oraș.

Topul orașelor cu cea mai mare notorietate

Zelist Monitor, mai are un instrument interesant, unul ce va deveni, în mod sigur, deliciul politicienilor din România. Zelist permite o analiză grosieră pentru a determina dacă mesajul despre termenul analizat, este preponderent: 1) pozitiv; 2) negativ; 3) neutru. Mare parte a mesajelor au un caracter neutru (se face o simplă relatare aridă a unor fapte), dar sunt suficiente menționări negative și menționări pozitive, pentru a face un top al orașelor văzute cel mai bine și al celor văzute cel mai prost.

Zalău e surpriza plăcută a Topului celor mai bine văzute orașe. Vaslui conduce in topul orașelor ce au o imagine proastă în media.

Cele mai bine văzute orașe vs Cele mai prost văzute orașe

Bun, ne apropiem acum cu pași rapizi de explicarea modului în care am determinat CELE MAI SEXY ORAȘE DIN ROMÂNIA. Primul pas, a fost să ne uităm la numărul estimat de impresii lăsate (încă odată, o menționare în Făclia de Zalău, nu e la fel de importantă ca o apariție la Digi 24). După acea, am extras numărul de impresii pozitive lăsate, și, în cele din urmă, am raportat aceste impresii pozitive la populația orașului – mai exact, numărul de impresii pozitive pe cap de locuitor. Topul obținut este cel inclus chiar la începutul articolului.

Și pentru că ați avut maximă răbdare cu noi, introducem mai jos date pe încă două paliere: 1) un tabel cu cele mai menționate cuvinte în legătură cu un oraș; 2) un tabel cu “influencerii” cei mai mari pentru fiecare oraș în parte. Sperăm să vă placă.

Vezi Ce/cine aduce notorietatea orașelor din România

Cine generează cele mai multe impresii on-line pentru orașele din România

Vezi aici tabelul.

Pentru cei care doresc sa se joace cu aceste date și vor să vină cu propriul top, atașăm mai jos datele originale colectate.

O mică analiză 

Pentru a nu lăsa articolul în coadă de pește, adăugăm aici câteva idei de final.

Ca orice clasament, cele prezentate aici nu sunt nici perfecte, nici neapărat lămuritoare cu referire la ce ar putea face actorii locali pentru a îmbunătăți imaginea orașului lor. Câțiva “suspecți de serviciu” îi găsim acolo unde ne-am aștepta să îi găsim. Clujul, despre care se vorbește mult în ultimul timp (atât de mult încât și clujenii s-au plictisit), este în frunte din nou, ca cel mai “sexy” oraș din România. Oradea, despre care și noi am spus că este cea mai eficientă administrație din România, este unul din orașele despre care se vorbește cel mai pozitiv.

Citește și Topul celor mai eficiente administrații din România

Avem însă și surprize în aceste clasamente. Suceava, de exemplu, este al treilea cel mai sexy oraș din România. În mare măsură, această poziție i se datorează presei locale foarte active. Monitorul de Suceava, de exemplu, a avut peste 10,000 postări despre Suceava în ultimul an, și are aproximativ 200,000 urmăritori pe Facebook.

Mai sunt și alte orașe ce apar ca “surprize” în aceste clasamente, dar vă lăsăm pe voi să determinați motivul pentru care orașul dumneavoastră performează bine sau rău. Ce trebuie însă să știți, este că în contextul declinului demografic și îmbătrânirea populației, bătălia la nivel local pentru oameni, se va acutiza în anii ce urmează. Aceasta înseamnă că orașele trebuie să iasă la bătaie cu tot ce au mai bun de oferit și instrumente de tipul Zelist ar trebui folosite tot mai des de către administrațiile locale, dar și de către cetățeni.  Aceste instrumente pot indica ce anume cauzează atașamentul unei persoane de un anumit loc (de ex. echipa de fotbal, o identitate locală puternică, o administrație locală transparentă și eficientă) și pot fi folosite pentru a îmbunătății imaginea localității și a o face mai atrăgătoare pentru alți oameni.

Citește și Orașele au început competiția pentru capital uman

Dacă ești parte a unei administrații locale și ai avut răbdarea să citești acest articol, ești deja pe drumul cel bun. Dacă ești simplu cetățean și vrei să îmbunătățești imaginea orașului tău, te poți transforma in ambasador prin postările de pe blogul personal sau contribuția ta in social media. Sau vino pe @UrbanizeHub să modelăm împreună viitorul orașelor!

Citește și Viitorul orașelor e în oameni 

(Foto: Transylvaniacam.com, Adevărul, Capitol)
8 thoughts on “Cele mai Sexy Orașe din România

  1. In text apare această precizare : este vorba de o analiză cantitativă doar despre municipiile din România.

  2. Dintre toate sondajele desfasurate pana in momentul de fata, cu siguranta acesta merita asezat pe un soclu prin prisma subiectivitatii dezgustatoare care o afiseaza.

    Chiar nu imi pasa ce spuneti, va spun Eu, voi astia de la UrbanizeHub sunteti demni de cel mai profund dispret prin ,,munca” de doi bani care o faceti cu astfel de articole de papierkorb.

  3. De acord cu Andrei. Articol subiectiv. Greu de inteles, matematic, daca analizezi celelalte clasamente, cum de ajunge Sibiul pe locul 2 in clasamentul general… Simplul fapt ca in Piata Mare se organizeaza targuri de cârnați nu-l face cel mai „sexy oras al Romaniei” (daca da, atunci Romania chiar a ajuns rau…).

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.