home Evenimente, Orașele Viitorului Cities 4.0 – smart-ul întâlnește sustenabilul

Cities 4.0 – smart-ul întâlnește sustenabilul

Dincolo de noul (a)normal al vieții cotidiene, pandemia dă naștere și unor proiecte de evoluție inovatoare în direcția dezvoltării urbane. La nivel global, 20 de orașe au fost incluse în cercetarea ESI ThoughtLab – CITIES 4.0 – orașe care au atins un stadiu semnificativ al progresului în ceea ce privește SDG-urile Națiunilor Unite (obiective de dezvoltare sustenabilă), dar și privind tehnologia digitală și folosirea datelor. 

Modelele de bune practici propuse de aceste orașe, dar și concluziile studiului în sine adăpostesc un potențial considerabil pentru orașele întregii lumi. Studiul intitulat “Smart City Solutions for a Riskier World” al ESI ThoughtLab este bazat pe discuții aplicate cu 167 de lideri urbani din 82 de țări din întreaga lume și combină date despre calitatea serviciilor urbane și a vieții din diferite surse precum Banca Mondială, Numbeo sau IESE. 

Orașele care se încadrează în categoria de Cities 4.0 sunt: Aarhus, Athena, Baltimore, Barcelona, Berlin, Birmingham, Boston, Copenhaga, Helsinki, Londra, Los Angeles, Madrid, Moscova, New York, Orlando, Paris, Philadelphia, Singapore, Tallinn and Viena.

Studiul arată că aceste orașe au o medie de 14 proiecte de inovare față de media de 7 proiecte propuse de alte centre urbane. De asemenea, ele se remarcă prin infrastructură superioară, transport public performant, spații verzi și conectivitate digitală, printre alți factori. 86% din orașele menționate au realizat un progres semnificativ în cadrul tuturor celor 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabila (SDG). 

Conform directorului executiv al ESI ThoughtLab, primul val de orașe smart s-au bazat aproape exclusiv pe tehnologie. Apoi, Cities 2.0 a arătat că tehnologia trebuie să deservească publicul urban, iar această hiper-conectivitate a fost atinsă prin Cities 3.0. Mai departe, mișcarea caută să integreze aspecte ce țin de implicarea cetățenilor și parteneriate, în vederea atingerii obiectivelor menționate. Există, în momentul de față, un consens asupra ideii că nu este destul să induci un caracter smart unui oraș, ci că este necesar și un aspect sustenabil consistent. Lou Celi a mai adăugat:

“O dată cu sfârșitul pandemiei, ne vom afla într-o lume foarte diferită – o lume în care digitalul va fi în prim-plan, în modul în care sunt conduse afacerile, în modul în care oamenii cumpără și își duc existența. Așadar, orașele trebuie să devină mai digitale. În același timp, trebuie să aibă în vedere aspecte ce țin de sustenabilitate, de societate și de servicii medicale – probleme pe care pandemia le-a scos în evidență.”

53% din liderii urbani intervievați pentru studiu consideră că această criză va schimba pentru totdeauna modul în care trăiesc, socializează, lucrează și călătoresc oamenii. Totodată, aproape 70% din orașe vor regândi propria planificare urbană, iar programele de smart city sunt văzute tot mai mult ca fiind esențiale în viitorul apropiat. Alte concluzii ale studiului vizează nevoie de colaborare între guvern și sectorul privat, precum și aspecte ce țin de data analytics. 

Criza actuală a determinat orașele lumii să-și regândească viața și activitatea. Pandemia a stimulat o nouă formă de gândire și acțiune cu privire la binele social și în special cu privire la ameliorarea unor dificultăți sociale precum educația de calitate, sărăcia, accesul la servicii medicale, locuri de muncă, etc. Investițiile din domeniul tehnologiei se axează acum, mai mult ca niciodată, pe soluții de cloud, telefonia mobilă, Internet of Things, blockchain, biometrie sau inteligență artificială. În ciuda avansului considerabil, rămând potențiale blocaje legate de: politici și reglementări complexe, gestionarea securității și confidențialitatea datelor sau încheierea unor parteneriate durabile. 

Cities 4.0 propune publicului interesat conferința Reimagining City Transormation, în luna septembrie a anului curent. Mai multe detalii pe cities4pointzero.com

Surse: Cities-Today, Smart-cities-world, cities4pointzero

Foto: Cities-Today, Smart-cities-world2, cities4pointzero
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.