home Orașele Viitorului Orașele viitorului – Un nou mod de viată

Orașele viitorului – Un nou mod de viată

Cum ar proiecta experții orașele viitorului, de la regiuni la camere, fiind educați de lecțiile trecutului și anticipând provocările viitorului?

Experții preconizează, faptul că populația lumii va ajunge până în anul 2050, la 9,8 miliarde de oameni. Astfel 6,7 miliarde de oameni, reprezentând 70% din această populație în plină expansiune, ar urma sa locuiască în zonele urbane. Firma de arhitectură și urbanism Skidmore, Owings & Merrill (SOM) a fost întrebată de către cei de la National Geographic (cu scopul de a realiza un documentar pe această temă) cum vor proiecta un oraș al viitorului. Acestia au precizat, faptul că viziunea lor se bazează pe cinci scări, pornind de la sistemele înconjurătoare până la construirea interoarelor, urmând 10 principii cheie bazate pe:

1. page1image50929584ECOLOGIE

Orașul viitorului este conceput în jurul unor caracteristici, precum și a unor forțe naturale, cu scopul de a proteja habitatul faunei sălbatice și resursele naturale. Prin intermediul unei viziuni unificate pentru regiune, orașul va deveni compact și dens pentru a limita asfel impactul asupra ecosistemului.

2. page1image50929792APĂ

Prin protejarea sistemelor de apă, colectarea și curățarea riguroasă a apelor pluviale se îmbunătățește considerabil calitatea acesteia. Astfel, măsurile pentru apariția unui oraș burete, dar și restabilirea zonelor umede revigorează habitatele naturale și protejează împotriva inundațiilor și a creșterii nivelului mării.

3. ENERGIE

Orașul viitorului este proiectat astfel încât să poată produce suficientă putere pentru a se autosusține. Clădirile sunt proiectate cu scopul de a împărți resurse energetice, acestea generând o cantitate energetică egală consumului. De asemenea, în orașul viitorului, energia va fi 100% regenerabilă.

4. page2image51111264DEȘEURI

Deșeurile devin o resursă pentru a produce energie sau material alternativ în orașul viitorului. Depozitele de deșeuri și zonele industriale abandonate sunt transformate treptat și folosite în alte scopuri după remedierea solului. Apele uzate sunt tratate, de asemenea cu scopul de a fi folosite pentru irigare sau consum uman.

5. page2image51110224ALIMENTE

Practicile de durabilitate sunt impuse pe tot parcursul ciclului de viață al unui produs, de la producția de alimente până la livrare și eliminare. În orasul viitorului sunt stabilite standarde globale pentru agricultura ecologică și tratamentul animalelor, astfel majoritatea produselor vor proveni din surse locale.

6. MOBILITATE

Călătoria în orașul viitorului este mai accesibilă, mai sigură și mai convenabilă datorită tehnologiei automate și a căilor ferate de mare viteză. Mai puține automobile personale se regăsesc pe drumurile publice și mai mult spațiu este alocat pietonilor.

7. page2image51107104CULTURĂ

În orașul dens populat și divers al viitorului, patrimoniul istoric este păstrat și celebrat. Recreerea, artele și divertismentul vor putea fi partajate la nivel global prin realitatea virtuală și augmentată.

8. page2image51110432VIABILITATE

Datorită numărului mare de persoane ce populează zonele urbane, orașul viitorului este conceput cu scopul de a oferi accesibilitate și siguranță. Locuitorii vor avea o viață mai sănătoasă, cu acces mai eficient la natură, servicii, precum și tehnologie automată.

9. page2image51110640INFRASTRUCTURĂ

Clădirile sunt construite mai eficient și includ tehnologie care poate îmbunătăți calitatea resurselor naturale, cum ar fi apa, solul și aerul. Infrastructura este proiectată pentru a facilita accesul pietonilor și a reduce utilizarea automobilelor, acestea având drumuri publice limitate.

10. ECONOMIE

Economia viitorului oraș trebuie să funcționeze, de asemenea în tandem cu politicile care protejează sustenabilitatea ecologică. Oamenii se adaptează la orele de lucru mai flexibile pe măsură ce inteligența artificială și automatizarea devin mai răspândite.

Cum ar arăta toate aceste principii puse în practică?

Proiectele firmei de arhitectură și urbanism SOM stau la baza unei singure idei. Astfel, dezvoltarea și infrastructura se completează, fiind modelate de ecologie – lăsând natura să se regenereze și să susțină populațiile urbane ce sunt într-o dezvoltare rapidă.

REGIUNI REZISTENTE

Orașele viitoare sunt compuse dintr-o serie de hub-uri urbane:

  • –  dezvoltări dense conectate prin calea ferată de mare viteză
  • –  ecologia regională dictează unde și cum cresc hub-urile
  • –  centrele orașelor se deplasează spre interior, departe de creșterea mării.

HUB-URI URBANE

Într-un centru dens dezvoltat, utilizarea durabilă a terenurilor în interiorul și în afara granițelor sale ajută oamenii să prospere oferind apă, hrană și spații de recreere. Tranzitul de mare capacitate reduce emisiile și accelerează timpul de navetă.

Conform designului SOM, toate parcurile și infrastructura permit apei să percoleze prin sol pentru a reîncărca pânza freatică. Astfel de măsuri de „oraș burete” sunt în acest timp testate la Shanghai. page3image65972352 

CARTIERE AUTONOME

Cartierele sunt concepute, astfel încât să satisfacă toate nevoile zilnice ale locuitorilor. Acestea pot fi accesibile usor, fiind poziționate la o distanță de aprox. 10 min (mers pe jos). Tipurile variate de locuințe atrag comunități cu venituri mixte; oameni ce fac parte din diferite categorii economice pot trăi aproape de locul de muncă.

CLĂDIRI INTELIGENTE

Clădirile încorporează elemente naturale și sunt în mare parte modulare, ducând la o producție mai rapidă, cu mai puține deșeuri. Spațiile se pot transforma rapid pentru a satisface nevoile în schimbare, de locuințe, industriale sau de afaceri.

INTERIOARE SOCIALE

Spațiile și facilitățile comune împărtășesc interacțiunea umană și permit case mai mici și de dimensiuni mici. Activitățile la nivel comunitar au ca scop promovarea unui sentiment de apartenență și a egalității sociale.

Acest material reprezintă o traducere/adaptare a articolului “From Mega-Regions to Micro-Size Homes/ Cities of the Future, apărut în National Geographic. Material realizat de Laura Ticu.

 

Sursă: NatGeo

Foto: Pinimg, SOMMedium, Urban-Hub, SOM, 3XN




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.