home Evenimente, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță Ecuația europeană pentru viitor: un sistem economic nou, sustenabil și de durată! Miliarde de euro vor merge spre tranziția verde

Ecuația europeană pentru viitor: un sistem economic nou, sustenabil și de durată! Miliarde de euro vor merge spre tranziția verde

UrbanTalks Brașov a fost urmărit și la Bruxelles! Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Nicu Ștefănuță au avut intervenții în care au precizat rolul pe care Uniunea Europeană îl va juca în schimbarea modelului economic în unul sustenabil, verde și neutru din punct de vedere climatic. Totuși, cu mari oportunități vin și mari sacrificii. Ce se întâmplă dacă România pierde trenul verde?

Uniunea Europeană este tot mai conștientă de pericolul pe care încălzirea globală în reprezintă. Combaterea schimbărilor de climă, îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea poluării și reducerea emisiilor de dioxid de carbon sunt unele dintre principalele priorități pentru următorii ani. Siegfried Mureșan a spus că mandatul dat de cetățenii care au ieșit la vot și au ales partide pro-europene și-au exprimat îngrijorarea față de un viitor afectat puternic de schimbările climatice. Printre votanți s-au remarcat tinerii care au cerut Uniunii un rol mai pronunțat în combaterea efectelor poluării și au cerut ca tranziția spre o economie verde să fie prioritară.

„Succesul sau eșecul tranziției spre o economie verde ține de finanțarea ei, noi de la nivelul UE putem contribui, dar nu putem face singuri totul. Am decis că 30% din toate fondurile europene care vor fi alocate în următorii ani vor merge în proiecte care au o contribuție pozitivă asupra mediului înconjurător. Avem două mari categorii de fonduri europene. În primul rând, bugetul tradițional al Uniunii Europene, aproximativ 1100 miliarde euro pentru următorii șapte ani, din care România va primi 45-46 miliarde euro. Vorbim de o alocare de 25% pentru proiecte care au o influență pozitivă asupra mediului înconjurător, ne propunem să ajungem la 30% până la finalul exercițiului bugetar în 2027. Pentru a atinge 30%, am stabilit că din cea de a doua mare categorie de fonduri europene, din mecanismul Facilitarea Europeană de Redresare și Reziliență, 37% să meargă către proiecte ce au o influență pozitivă asupra mediului înconjurător. Dar, evident, aceste fonduri nu sunt suficiente. Pentru a realiza obiectivele necesare tranziției spre o economie verde, necesarul de finanțare este mult mai mare, este între 250 și 400 de miliarde de euro pe an la nivelul întregii Uniuni Europene. Este nevoie ca și banii publici de la nivel național, local, bugetele consiliilor județene în România să prevadă contribuții importante în acest domeniu și să mobilizăm domeniul privat”, a precizat Siegfried Mureșan.

Nicu Ștefănuță este europarlamentar în comisia pentru buget și în cea pentru mediu. În intervenția la UrbanTalks Brașov, alesul românilor în Parlamentul European a vorbit despre șansa istorică pe care o avem datorită finanțărilor alocate pentru mediu, dar și despre pericolul pe care status quo-ul îl prezintă în caz în care nu ne folosim la maximum de oportunitatea pe care o avem.

„Europa duce această luptă epocală nu doar pentru un nou proiect de mediu ecologic, ci eu zic pentru un nou sistem economic de durată, pentru un viitor sustenabil. Cine nu vede ecuația aceasta nu înțelege ce se întâmplă în lume pe moment. Subiectul orașelor verzi este unul foarte drag mie pentru că orașele sunt cele care dețin atât puterea economică, cât și concentrarea populației. Am văzut date statistice care spuneau că poluarea generată de orașe poate avea efecte mult mai grave și mult mai dure asupra oamenilor decât întreaga pandemie prin care trecem. Mi se pare foarte important ca toate aceste schimbări politice majore la nivel european să fie conectate cu realitatea de la noi. Eu, în lupta pentru noul Green Deal, am spus mereu că deceniul 2020-2030 este un deceniu al investițiilor sustenabile, care inevitabil vor genera emisii de gaze cu efect de seră și aceste investiții trebuie făcute în așa fel încât după 2030 noi să gândim cum fac statele nordice, care au deja niște investiții care le permit acum să speculeze asupra unor politici care pentru noi ar fi dure. Vă dau un exemplu. Pentru mine este extrem de important ca valul de renovare să se petreacă cât mai repede pentru că în paralel cu fondurile alocate pentru valul de renovare există modificări de politici publice, cum este cea pentru Emission Trading System, care va taxa clădirile care sunt ineficiente din punct de vedere termic, inclusiv cele private și cele publice. Dacă noi, ca țară, nu gândim înainte obligațiile noastre de reducere de emisii și aceste politici care vin peste noi, cum este ETS, noi pierdem o oportunitate istorică. Nici nu ne dăm seama cât putem să câștigăm pe de o parte, dar și să pierdem dacă nu suntem atenți”, a explicat Nicu Ștefănuță.

Vă invităm să urmăriți intervenția europarlamentarilor Siegfried Mureșan și Nicu Ștefănuță pe larg în videoul de mai jos.

 

Urban Talks Brașov face parte dintr-un proiect finanțat de DG REGIO al Comisiei Europene cu titlul People Shaping Cities for the People




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.