A doua ediție a Urban Talks a avut loc în cadrul Cluj Innovation Days 2018. La fel ca ediția de anul trecut de la Timișoara, evenimentul a adus în prim-plan idei, soluții și proiecte despre dezvoltarea urbană integrată, inteligentă și sustenabilă.
Evenimentul a fost prezentat de Alex Glod și Colin Whitfield, care au avut grijă și ca speakerii să răspundă la toate întrebările publicului în panel-urile de discuție de la sfârșitul celor două secțiuni ale evenimentului.
Prima parte a evenimentului a fost concentrată pe Mobilitate și Orașele Viitorului și a inclus patru speakeri care au abordat aceste concepte cu exemple de bune practici și proiecte inovatoare prin care anumite orașe au devenit inteligente și mai prietenoase cu cetățenii lor.
Cornelia Dincă, fondator Sustainable Amsterdam, a vorbit despre cum ar trebui să evolueze orașele din punct de vedere al transportului. În aceste orașe, străzile sunt pentru oameni, nu pentru mașini, iar transportul public și bicicletele sunt mult mai populare decât autoturismele personale. De fapt, orașele în care ne dorim să trăim seamănă surprinzător de mult cu cele din trecut, pe vremea când nu existau încă atât de multe mașini, iar spațiile publice nu erau sacrificate pentru a face loc pentru trafic. Amsterdam a făcut deja cele mai multe demersuri pentru a atinge acest ideal, însă majoritatea orașelor sunt cu mult în urmă.
Saskia Beer, fondator al TransformCity, ne-a povestit cum după ce și-a pierdut job-ul de arhitect la începutul crizei economice, s-a hotărât să facă ceva pentru comunitatea urbană și a inițiat un proiect prin care a „adoptat” o zonă din Amsterdam, numită Amstel3, pe care a transformat-o într-un cartier plin de viață și creativitate, folosind metode neconvenționale și fără ajutorul autorităților, ci cu contribuțiile oamenilor din comunitate. Din acest proiect s-a născut platforma TransformCity, o platformă prin care oamenii pot împărtăși idei și resurse pentru proiecte urbane. Acum, proiectul este promovat și recunoscut la cele mai mari conferințe de gen din Europa, fiind dat exemplu de bune practici in ceea ce înseamnă conceptul de planificare urbană colaborativă.
Vitor Pereira, Co-fondator & Director la ZOOM Smart Cities, a vorbit despre conceptul de smart city și despre cum uneori tehnologia și proiectele „smart” nu duc întotdeauna la cele mai bune rezultate, iar administrațiile locale din toată lumea au dificultăți în a lua deciziile cele mai bune în această privință. Vitor ne-a prezentat orașul cel mai inteligent și locuibil din lume, Viena, care a luat măsuri concrete pentru îmbunătățirea locuințelor, mobilității și consumului de energie. Cel mai important lucru, spune Vitor, este ca fiecare oraș să își descopere avantajele și dezavantajele specifice și să acționeze pe baza acestora, deoarece nu există un model universal pentru toate orașele.
Daniel Homorodean, CEO al Arxia și membru al Cluj IT Cluster, a abordat tema inovării și a vorbit despre lucrurile care transformă administrația: open data, semnătura electronică, facturile și documentele electronice, etc. Acestea sunt doar câteva dintre elementele care vor schimba cu totul ecosistemul birocratic în următorii ani, și care vor reinventa conceptele de cetățean, angajat, companie și informație.
În cea de-a doua parte a conferinței Urban Talks de la Cluj, discuțiile s-au axat pe Sustenabilitate și Educație.
Oana Giurgiu, director executiv al TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania), cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, ne-a prezentat evoluția festivalului de la prima ediție din 2002. Oana a vorbit despre publicul festivalului și cum s-a schimbat din 2002 și până acum, dar și despre modul în care oamenii se informează despre festival, motivele pentru care participă, percepțiile lor despre festival și câți dintre ei participă la mai mult de o ediție. În fiecare an, TIFF transformă Clujul într-un loc dedicat filmului și încurajează creativitatea, cultura și sentimentul de apartentență la o comunitate cu adevărat specială.
Radu Ticiu, CEO al Timișoara Startup Hub și fondator al CoderDojo, a vorbit despre comunitatea de copii și tineri care învață împreună să scrie cod și să creeze aplicații și soluții tehnologice pentru diverse probleme la CoderDojo în Timișoara. Aceasta este o soluție complementară sistemului de educație tradițional din România, care din păcate nu a ținut pasul cu evoluția tehnologiei si nu pregătește elevii în mod corespunzător pentru lumea actuală.
Adrian Pica, Product Manager al Telenav, consultant și start-up mentor, ne-a arătat cum sunt create cele mai inovatoare produse și cum ajunge un start-up să aibă succes – prin multiple încercări și foarte multe eșecuri, pe care trebuie să le vadă ca pe niște lecții din care să poată extrage noi idei valoroase pe care să le pună în practică în viitor. Adrian a mai discutat și despre capcanele pe care le pot reprezenta programele naționale de finanțare pentru start-up-uri: deși acestea sunt foarte utile pentru deschiderea unor mici afaceri convenționale, ele nu sunt potrivite pentru produse inovatoare, pentru că nu lasă loc de experimentare, ci necesită un plan concret pe câțiva ani, de la care companiile cu greu se pot abate, ceea ce cu siguranță va inhiba spiritul inovator al start-up-ului respectiv.
Andreea Idriceanu Calev, Communication Manager al RoRec, a vorbit despre magnitudinea unei probleme cu care se confruntă omenirea: cantitatea imensă de deșeuri electronice care sufocă planeta, pe măsură ce devenim din ce în ce mai dependenți de gadget-uri și diverse aparate pe care le instalăm în case și pe care le schimbăm o dată la câțiva ani, aruncându-le pe celelalte fără să ne gândim ce se întâmplă cu ele. De accea, RoRec a înființat Patrula de Reciclare, prin care a implicat elevii din aproape 1000 de școli și grădinițe în strângerea de deșeuri electronice, transformându-i în ambasadori ai mediului. Programul educă familii și comunități întregi și promovează incluziunea.
Mihai Paduroiu și Tudor Ionescu de la CBRE au povestit despre birouri SMART, de ce este important ca lumea să se simtă bine la lucru, de ce conceptul de wellness este căutat de tot mai multe companii sau dezvoltatori. Conceptul de wellness e legat de locul cât mai natural (plante), de felul cum este luminat biroul, de o nutriție echilibrată la muncă, de exercițiile fizice. Dar de ce la CBRE nu e doar despre wellness? Este vorba și despre tehnologie cu focus pe cel care o folosește sau despre flexibilitate. Vezi speech-urile lui Tudor și Mihai aici.
Dacă doriți să vă implicați și să participați in cadrul următoarelor ediții #UrbanTalks, ne puteți contacta pe office@urbanizehub.com. Veniți pe UrbanizeHub Romania sau pe grupul nostru de Facebook. Haideți să modelăm împreună viitorul orașelor.