UrbanReads: Manifest pentru orașul inteligent

UrbanizeHub și Digital Policy au creat împreună un ghid care oferă suport administrațiilor publice și liderilor urbani pentru a implementa proiecte cu finanțare europeană. Ce înseamnă un oraș inteligent, ce proiecte poți finanța și cum afli dacă ești eligibil? Citește în „Manifest pentru orașul inteligent”!

Este foarte important să înțelegem încă de la început că oamenii sunt cei care fac un oraș inteligent. Unul dintre experții care au răspuns la întrebarea de ce are nevoie un oraș pentru a deveni inteligent a spus că este nevoie de catalizarea și canalizarea energiilor de la nivelul local. Comunitățile urbane de succes sunt acelea care înțeleg cum pot crea contexte pentru ca oamenii să se afirme și să-și atingă potențialul. Așadar, când vă gândiți la un oraș inteligent lăsați deoparte tehnologia și gândiți-vă la ce fel de oameni vedeți, imaginați-vă ce ați discuta cu ei sau care ar fi preocupările lor, joburile lor și hobbyurile lor.

Când căutăm pe internet termenul de smart city, vedem o grămadă de senzori, vedem multă tehnologie dar nu vedem oameni. Nici nu îi sesizăm. Despre asta este vorba în Manifest pentru oraș inteligent. Să luăm oamenii pierduți printre senzori și să îi aducem în centrul imaginii. Buna guvernare presupune o serie de principii și valori, dar în secolul XXI presupune foarte multă tehnologie. Și de aici pornim discuția legată de ce este Manifestul. În primul rând, să trecem de la orașul viitorului la orașul prezentului. Oamenii sunt principalul lucru care fac orașul. Oamenii sunt cei care contează, nevoile lor sunt importante, dar cum creez valoare pentru oamenii din orașul inteligent? Implicându-i, până la urmă, într-o schemă de guvernanță deschisă. Pentru asta, nu mai vorbim de tehnologia de digitalizare, vorbim despre transformare digitală. Cum faci transformarea digitală? Data, data, data… ca să îl parafrazez pe Sherlock Holmes. Colectezi date, dar ca să ajungi să faci orașe ca lumea pentru oameni, trebuie să le colectezi corect, transparent și inclusiv

Mirela Mărcuț, coordonator al „Manifest pentru orașul inteligent”

Lucrarea a pornit de la partea de expertiză a 12 experți care au vorbit despre viziunea pentru un oraș inteligent, cum funcționează procele de colaborare și guvernanță, care sunt provocările în implementarea proiectelor și cum pot fi depășite și ce înseamnă sustenabilitatea pentru comunitățile urbane. Cei 12 experți sunt:

  • Andrei Nicoară, CEO Anse și fost consilier personal la Primăria Sectorului 2 București, este expert în e-guvernare și cu o experiență de 10 ani în administrația publică atât la nivel de Guvern cât și la nivel local.
  • Radu Umbreș, lector universitar SNSPA și doctor în antropologie socială al University College London, este antropolog pasionat de științele socio-umane și specializat în abordări etnografice, cognitive și evolutive ale comportamentului, culturii și societății.
  • Marcel Heroiu, Expert Dezvoltare Urbană la Banca Mondială, este specializat în politicile de dezvoltare a orașelor și pasionat de modul în care comunitatea poate fi adusă la masa deciziilor pentru a-și creiona viitorul.
  • Daniel Homorodean, CEO Arxia și vice-președinte Cluj IT Cluster, este antreprenor în IT din 2002 și a lucrat în diverse poziții din e-guvernare, fiind una dintre persoanele cu cea mai puternică susținere pentru scalarea ecosistemului de inovație românesc la nivel internațional.
  • Dragoș Tuță, fondator Ambasada Sustenabilității in România, are experiență în poziția de consultant de management specializat în CSR (Corporate Social Responsibility) și a creat ONG-ul care promovează sustenabilitatea în rândul tuturor stakeholderilor: administrație, companii și societate civilă.
  • Cristian Danciu, fondator Charger.ro, a lucrat în diverse poziții de management înainte să pornească platforma online dedicată soluțiilor verzi și inteligente, care oferă și consultanță pentru a le putea implementa.
  • Valentin Mureșan, consilier personal al Primarului Timișoarei pentru Smart City și transformare digitală, a deschis primul birou de inginerie din Timișoara și este pasionat de modul în care tehnologia poate fi implementată în orașul său pentru a crește calitatea vieții cetățenilor.
  • Magor Csibi, Head of Leadership la Trend Consult Group, s-a specializat în dezvoltarea calității de leadership, motiv pentru care ajută liderii și organizațiile să dezvolte culturi constructive pentru a se putea schimba și a putea modela societatea.
  • Mihai Rotaru, CEO UrbanAir, este antreprenor și investitor în mobilitatea urbană sustenabilă. Cel mai recent proiect al său se concentrează pe ideea de Mobility as a service (MaaS), și se referă la conectarea tuturor mijloacelor de transport care pot fi închiriate de către utilizator prin intermediul aplicației de mobil.
  • Radu Puchiu este co-fondator al H.appyCities, organizație ce construiește aplicații și platforme digitale care permit orașelor să gândească și să acționeze inteligent, ajutate de tehnologie, pentru beneficiul cetățenilor. Fost Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului responsabil pentru coordonarea politicilor publice și a strategiilor la nivelul Centrului Guvernului și Coordonatorul Național al Parteneriatului Pentru Guvernare Deschisă, Radu Puchiu a fost un constant promotor al noilor tehnologii în sprijinul transparenței și dialogului între Guvern și societatea civilă. 
  • Bianca Muntean este co-fondator și coordonator al Transilvania IT Cluster și consul onorific al Estoniei. Prin activitatea Transilvania IT Cluster este accelerat procesul de transformare digitală a României și în special a zonei metropolitane Cluj-Napoca. Scopul acestui cluster este să implice businessurile, administrația publică și comunitatea în procesul de creare de sinergii translatate în inovare, startupuri, resurse umane dezvoltate și un mediu înconjurător sustenabil.
  • Andra Tănase, Senior Project Manager la Transilvania IT Cluster, este consultant expert în transformarea conflictelor și dezvoltarea componentei educaționale a programelor strategice. Pasiunea pentru mediile care încurajează învățarea sunt ceea ce o definesc, precum și înclinația pentru ecosisteme digitale și verzi.

Extract din „Manifest pentru orașul inteligent”

Manifestul este contruit pe trei piloni: expertiză, finanțări și inspirație. Cele trei rotițe care se completează una pe cealaltă. Expertiza se axează pe ce se poate face în orașul inteligent, finanțările pe care le-am strâns din toate programele europene la nivelul României se concentrează pe ceea ce poți face și inspirația te duce mai departe să faci ceva. Am colectat răspunsuri foarte bine conturate de la peste 10 experți în politici publice digitale, consultanță din mai multe sectoare pentru a avea o imagine de 360 de grade asupra ceea ce înseamnă smart city și cum îl putem construi. Chiar dacă vin din diferite zone, mesajele sunt aproape la fel. Chestionarul se axează pe patru domenii mari: viziune, colaborare, oraș sustenabil și implementare. […] Am stat multe luni și am adus cap la cap din 14 programe naționale cu fonduri europene dar adaptate pe spațiul românesc toate sursele de finanțare pe 9 domenii tematice. Un selling point al acestui manifest este că am încercat să traducem toată birocrateza din documentele de programe într-un limbaj cât mai accesibil pentru liderii locali. Ce tipuri de proiecte poți finanța, cine poate depune, precis care este finanțarea și informații de reținut în cazul unor condiționalități. Nu în ultimul rând avem inspirația. O să găsiți exemple de orașe atât din România cât și din străinătate care au reușit să implementeze proiecte de smart city.

Manifest pentru oraș inteligent este în primul rând dedicat administrațiilor publice și liderilor din domeniul ONG sau business care doresc să dezvolte proiecte cu ajutorul finanțărilor europene. Acesta poate fi accesat gratuit accesând acest link.

Vă invităm să urmăriți prezentarea Mirelei Mărcuț pe canalul nostru de Youtube.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.