home Evenimente UrbanReads: „Orașul românesc 4.0”

UrbanReads: „Orașul românesc 4.0”

Cum vor arăta orașele noastre în 2050 și cum putem contribui ca lucrurile să meargă bine? „Orașul românesc 4.0” răspunde întrebării prin vocea celor  11 experți care au contribuit la scriere cărții.

Anunțată anul trecut la UrbanTalks Oradea, Orașul românesc 4.0 va fi lansată tot la Oradea în data de 6 mai 2022, în cadrul unui UrbanTalks pe care îl vom organiza acolo. În noiembrie 2021, expertul în dezvoltare urbană Marcel Ionescu Heroiu a anunțat pe scena UrbanTalks o carte cu un titlu inedit: „Doctrina Pătraș, Jocul lui Ender, Înțelepciunea lui Viktor Frankl și Naveta Virtuală a Nomazilor Digitali”.

Fără intenția de a da vreun spoiler, vă putem spune că este o operă completă dedicată orașelor. Mai mult, celor care doresc să se implice în viața urbană le-aș sugera să o citească având în apropiere un carnețel de notițe sau niște markere. Cartea are atât o componentă educațională cât și motivațională. Istoria ne-a arătat de multe ori că este nevoie doar de un singur om ca să schimbe traseul lucrurilor. Unul dintre eroii istoriei apare și în titlu: Stan Ioan Pătraș. Poate numele nu vă spune multe, în cele din urmă un artist este cel mai bine cunoscut după opera pe care o lasă în urmă. Putem să găsim creațiile sale într-un sat, într-un loc liniștit, comic și care ne dă o stare de bine: Cimitirul Vesel de la Săpânța. A fost nevoie de un singur om ca o localitate să aibă o sursă perpetuă de venit prin turiștii care vin să admire creațiile lui Stan Ioan Pătraș. Marcel Ionescu Heroiu a explicat mult mai bine ideea din spatele cărții, motiv pentru care vă invităm să urmăriți clipul de mai jos, începând de la minutul 25:

Cartea este semnată de experți pasionați de viața orașelor, tehnologie și conturarea politicilor publice. Ionuț Mărieș, Bianca Butacu, Alexandra Nae, Florina Ciuchiță, Alexandru Popescu, Viorela Sfârlea, Oana Franț, Corina Dovăncescu, Mihai Danciu, Adina Vințan și Dan Silva au venit cu input pe diverse domenii corelate cu dezvoltarea urbană. Fie că vorbim despre inovația în orașe sau orașe pentru copii, pentru nomazii digitali, principii de bază și oportunitățile viitorului, cartea oferă răspunsuri pentru oricine s-a plimbat prin propriul oraș și s-a gândit: „Oare cum va arăta acest loc peste 10-20-30 de ani?”.

Informațiile au fost structurate pe opt capitole: Viziune, Principii de dezvoltare, Implementarea conceptului de oraș inovativ, Jurnalul devenirii, Orașul pentru copii, Orașul pentru nomazii digitali, Orașul 4.0, Conceptele pentru viitor. Autorii vorbesc despre implicarea actorilor importanți de pe scena unui oraș, adică sectorul public, sectorul privat, mediul universitar și comunitatea. Încă din al doilea capitol ne este explicat ce înseamnă oraș inovativ. Această calitatea a unei zone urbane se referă la recunoașterea potențialului inerent al fiecărui cetățean, mobilizarea inteligentă a talentului și creativității tinerilor și copiilor și sprijinirea fiecărui cetățean să își definească un țel în viață.

„Orașul românesc 4.0” nu încearcă să ofere un ghid despre cum pot administrațiile publice să dezvolte orașele astfel încât să atingem un nivel de trai apropiat de cel din Vest. Ceea ce încearcă să facă este să adreseze chestiunea de viziune, modul în care orașele pot să-și definească viitorul. În egală măsură, pentru a creiona o viziune este nevoie să înțelegem care sunt țintele și schimbările viitorului. Din acest motiv un întreg capitol a fost dedicat conceptelor pentru viitor, unde se vorbește despre tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050, guvernanță digitală, inteligență artificială, lifestyleul viitorului, comunicații avansate, computare, educație și alte idei pe care trebuie să încercăm să le înțelegem de pe acum pentru a putea genera mai târziu schimbări reale în viața orașelor.

Putem să mergem la subiectul „Guvernanță digitală” și să vedem ce aflăm despre acesta. Una dintre aplicațiile specifice în acest sector este crearea unui sistem național de e-Guvernare prin care toate serviciile publice să fie digitalizate și prin care cetățenii să poată participa și colabora la procesul de luare a deciziilor. Accesul se va putea face pe baza unei cărți electronice de identitate, ca și atunci când votăm pe baza unui buletin. Avem prezentate avantajele guvernanței digitale, printre care eficientizarea serviciilor publice, a proceselor interne ale administrațiilor, transparentizarea și încurajarea implicării civice, încurajarea colaborării și a schimbului de bune practici, îmbunătățirea colectării taxelor și economisirea resurselor financiare prin eficientizarea proceselor. Continuăm să citim și aflăm cum Estonia a creat o bază de date solidă prin care a facilitat crearea unei platforme de guvernanță digitală, după care primim răspunsuri la trei întrebări: Cum poate fi valorificată aplicația în scopuri comerciale?; Cum poate fiecare actor urban să contribuie?; Cum pot fi implicați copiii în această mișcare?. Cartea este foarte bine structurată și ușor de navigat, cei interesați de un domeniu în special putând să ajungă imediat la subiectul de interes.

Lansăm o invitație către comunitatea UrbanizeHub să vină la evenimentul de la Oradea din data de 6 mai. De asemenea, vă invităm să citiți articolul pe care l-am scris când cartea a fost pentru prima dată anunțată pe scena UrbanTalks Oradea. Mai multe informații vor apărea în curând, așa că țineți aproape!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.