Municipiul polonez Rumia a anunțat planurile pentru combaterea penuriei de apă. Orașul va construi un sistem subteran masiv care va fi format din sisteme de depozitare și captare a apei, care va fi apoi filtrată și distribuită către vegetația din apropiere. Pe lângă securizarea unor rezerve pe timp de secetă, sistemul promite și să îmbunătățească protecția orașului împotriva inundațiilor.
Sistemul va fi utilizat într-un mod sustenabil în sensul că nu se va baza pe captarea apei într-un rezervor gigantic din beton, ci va fi purificat și ținut sub presiune în subteran. Instalația care va ajuta în acest sens va fi alcătuită din țevi cu diametru de până la 2.5 metri cu lămpi UV. Aceste bazine subterane pot reține o cantitate de 7.500 metri cubi de lichide, adică 7,5 milioane de litri. Costul total este de aproximativ 1.3 milioane de euro. Administrația orașului Rumia speră să poată anunța un câștigător pentru execuția proiectului în lunile următoare și să obțină livrabilul până la finalul anului 2023.
Din punct de vedere ecologic, sistemul va contribui la captarea apei în exces care prezintă un pericol pentru proprietățile private, în special în zona Blonia. Acesta este un pas important pentru creșterea gradului de adaptabilitate al orașului în fața pericolelor generate de schimbările climatice. La UrbanizeHub am mai discutat despre conceptul de oraș burete și de ce este important pentru o administrație publică să gândească managementul apei cât mai eficient. Ceea ce se întâmplă în Rumia, chiar dacă momentan la stadiu de design, este un exemplu pentru cum un oraș poate să transforme apa pluvială într-o resursă care să reducă impactul financiar pentru îngrijirea spațiilor verzi sau direcționarea resurselor de apă pentru diminuarea efectelor unei secete.
Seceta va fi o problemă cu care continentul european se va confrunta în anii următori. Putem vedea deja efectele în țări ca Germania, unde nivelul scăzut al apei din orașul Bonn a permis observarea muniției și grenadelor folosite în război. În Franța, primarul orașului Colmar a lansat un apel către afaceri și cetățeni prin care le solicită să folosească apa care le rămâne în pahare sau după ce spală legumele și să o arunce pe flori, orașul fiind faimos pentru abundența de flori. Regiuni din Spania au tăiat furnizarea apei pe timp de noapte și au interzis udarea grădinilor, spălarea mașinilor și dușurile pe plaje pentru că înfruntă cea mai dură secetă din 1981 până în prezent. Exemplele acestea ar trebui să ne facă să ne gândim de două ori înainte să lăsăm un robinet deschis și să conștientizăm că fiecare dintre noi joacă un rol în privința consumului de apă.
România deja înregistrează cu 30% mai puțin grâu din cauza secetei și efectele continuă. La nivel de urban, administrațiile publice trebuie să găsească soluții pentru a-și crește gradul de absorbție al apei și la cum pot scădea consumul astfel încât să prevină risipa.
Informațiile din acest articol au fost extrase din The Mayor și Europa Liberă România
Sursă foto: ilwaterresources