Viața urbană este despre a trăi împreună în armonie și a ne bucura de ce ne oferă orașul. Provocările din ziua de astăzi, pornind de la oameni care își caută o nouă casă departe de războaie până la schimbările climatice, ne afectează mosul în care conviețuim. Cum putem să ne găsim liniștea și să ne păstrăm libertatea în orașele noastre?
Servaz van Berkum este un pilon al comunității Pakhuis de Zwijger, platformă de inovare urbană din Amsterdam. Activitatea platformei a început în 2006 și a crescut odată cu comunitatea care a căutat o formă de a se implica în viața orașului. Pakhuis este un loc unde artiștii, designerii și urbaniștii se întâlnesc cu oamenii de știință, policymakers, experți cu specializări diverse și cetățeni.
Organizăm dialog civic pe diferite tipuri de subiecte și acesta este întotdeauna despre ceea ce oamenii pot face pentru a se conecta unii cu alții și a avea un cuvânt de spus cu privire la mediul înconjurător. Existăm de 16 ani și punem în legătură oamenii cu problemele aflate la îndemână, nu facem asta singuri, ci cu mulți parteneri din orașul Amsterdam și, de asemenea, Țările de Jos și Europa.
Ne concentrăm pe subiecte precum anti-discriminarea, incluziunea, adaptarea la climă, neutralitatea climatică și, de asemenea, cum ar arăta orașul dacă am trece la niveluri mai sustenabile ale economiei. Întâlnim astfel de subiecte și programăm în fiecare zi aproximativ 40 de săptămâni pe an. Rezultatele sunt 600 de evenimente diferite din toate tipurile diferite de subiecte.
Întotdeauna facem asta prin abordarea Amsterdam, ceea ce înseamnă că dacă oamenii vorbesc despre triplu helix, noi vorbim despre dublu triplu helix. Triplul helix este despre conectarea guvernului cu marile companii și universități. Noi spunem că nu este suficient, trebuie să adăugăm și societatea civilă, companiile mai mici, magazinele și, cel mai important, cetățenii obișnuiți pentru că ei știu ce este mai bine pentru mediul lor.
Amsterdamul este unul dintre orașele care trăiește puternic tranzițiile sociale, cu efecte puternice pe comunitățile locale și relațiile orașului cu partenerii săi la nivel global. Criza refugiaților, schimbarea de climat, criza energetică, ridicarea nivelului apelor, implozia de pe piața imobiliară și altele creează diviziune și cresc riscul de sărăcire al populației generale. Pakhuis de Zwijger și-a conturat misiunea de a creea coaliții între stakeholderi și a genera programe care să răspundă acestor urgență globale.
Principalul lucru pe care ar trebui să ne concentrăm, ca europeni, este modul nostru european de a ne organiza societatea. Locul pe care îl construim aduce beneficii pentru oameni sau este doar ceva care mă ajută să îl utilizez într-un fel, dar dăunează în alt fel?
Exemplul pe care l-am dat despre conducerea mașinilor cu propulsie electrică sună bine, dar dacă toată lumea are o mașină privată care este electrică înseamnă că nu există spațiu pentru a te asigura că stresul termic este mitigat sau copiii se pot juca în siguranță pe stradă. Acestea sunt lucrurile la care trebuie să te gândești atunci când reproiectezi un oraș care funcționează pentru toată lumea și sună complicat, deoarece suntem într-o stare de spirit că ignorăm noi moduri de gândire care ne fac să gândim înainte
Ar trebui să avem o abordare umanistă a modului în care structurăm societatea și ar trebui să ne gândim cu adevărat la alegerile pe care le facem. Înseamnă că oamenii pot avea libertate, au propria lor zonă de expertiză și se pot alătura explorării lor, dar înseamnă, de asemenea, că ar trebui să oprim obiceiurile care sunt dăunătoare.
Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a lui Servaz pe canalul nostru de Youtube.