Un proces de consultare unic pentru orașele din România și pentru prioritățile lor de dezvoltare a început in această săptămână. 41 de municipii, 372 de proiecte strategice și peste 72 de miliarde de euro pentru dezvoltarea orașelor din România.
Conform Băncii Mondiale, cele mai mari opt orașe din România concentrează aproape 22% din populație și generează aproximativ 53% din PIB-ul țării. Este clar că pentru a atinge un anumit nivel de dezvoltare, pentru a crește economic ca țară, trebuie să încurajezi și să stimulezi comunități și orașe.
Provocǎrile sociale și economice curente cer soluţii rapide și directe. Doar prin niveluri nou-definite de putere pentru orașe și cetǎţeni putem sǎ gǎsim aceste soluţii. Orașele trebuie sǎ clǎdeascǎ o viziune care sǎ-și aibǎ rǎdǎcina în caracterul lor distinct și sǎ caute o versiune unicǎ a propriei existenţe.
Fiecare oraş are specificul lui, de aceea am demarat acest proiect unic de consultare şi participare.
Orașele trebuie sǎ găsească acel element revoluționar – un factor de schimbare sau chiar o serie de intervenții care pot schimba o așezare urbană și o pot transforma într-o competitoare la nivel inter-local.
In acest sens, Banca Mondială și UrbanizeHub Romania, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale, au identificat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.
Cetățenii și actorii locali sunt invitați, în perioada 22 Ianuarie – 22 Martie, să ierarhizeze proiectele din orașele lor, în funcție de importanța acestora pentru comunitatea locală.
Propuneri de proiecte pentru principalele 4 centre urbane ale României:
1. București și zona metropolitană Ilfov au proiecte in valoare de 27.117 milioane euro, aproape 80% din fonduri pentru proiecte in infrastructură de cercetare și metrou, restul de proiecte propuse fiind pentru aeroport, centură, infrastructură de sănătate. Votează prioritățile orașului tău AICI
2. Clujul și zona metropolitană au proiecte cu un buget mai mic însă și investiții mai diversificate. Peste 50% din suma proiectelor propuse merge pe infrastructură rutieră și de sănătate, urmând ca restul proiectelor să fie pentru centură, transport public, aeroport, infrastructură culturală și de afaceri. Votează prioritățile orașului tău AICI
3. Timișoara și zona metropolitană au o valoare a proiectelor estimată la 718 milioane euro, principalele proiecte de investiții fiind îndreptate către infrastructura de sănătate, aeroport și infrastructura sportivă. Apoi urmează proiecte legate de centură, de centru intermodal și alte proiecte de infrastructură. Votează prioritățile orașului tău AICI
4. Zona metropolitană Iași are o valoare estimată a proiectelor de 2.235 mil. euro, peste 74% din valoarea proiectelor fiind pentru cale ferată și autostradă. Restul proiectelor se adresează infrastructurii de sănătate, centurii, aeroportului, centrului intermodal. Votează prioritățile orașului tău AICI.
Dacă vrei să vezi proiectele propuse pentru municipiul tău intră pe link-ul de la finalul articolului. Implică-te și tu acum! Alege Prioritățiile Orașului Tău din acest chestionar!