home Cultură Urbană, Orașe Verzi, Transport Modelul MEVO din Polonia

Modelul MEVO din Polonia

Cel mai mare sistem sistem de e-biciclete din Europa a fost lansat în Polonia. Acest sistem deservește în primul rând orașele “Tricity” – Gdańsk-Gdynia-Sopot – dar unește, în total, 14 localitǎţi din aceastǎ zona metropolitanǎ din nordul ţǎrii. Sunt disponibile peste 1200 de biciclete în 660 de staţii, dar deja existǎ planuri de a crește numǎrul “flotei” la peste 4000 de bicicleta.

Primele trei luni ale anului au fost dedicate testǎrii exhaustive ale sistemului și funcţionǎrii sale, alǎturi de alte facilitǎţi precum locuri speciale de parcare, o aplicaţie mobilǎ care sǎ permitǎ închirierea bicicletelor, un site etc.

Related image

Abonamentul lunar costă 10 zloți (aproximativ 2,3 euro), iar cel anual 100 zloți. La acest preţ, cetǎţenii au voie sǎ circule cu bicicleta timp de 90 de minute în fiecare zi, iar orice minut în plus se taxeazǎ extra – 0,05 zloţi (1 euro cent). Mai mult, acest sistema oferǎ și posibilitatea returnǎrii bicicletei în afara staţiilor speciale, pentru o taxǎ suplimentarǎ de 3 zloţi (0,7 euro). Cu toate acestea, se menţioneazǎ clar cǎ bicicleta trebuie lǎsatǎ într-un loc accesibil, într-unul din cele 14 orașe deservite, într-o manierǎ care sǎ nu împiedice sau se îngreuneze deplasarea celorlalţi participanţi la trafic.

Autoritǎţile locale au evidenţiat faptul cǎ acest sistem de biciclete, denumit MEVO, ar crește drastic mobilitatea cǎlǎtorilor și ar crea of alternativǎ atractivǎ pentru conducǎtorii auto. Administraţiile locale doresc sǎ ofere cetǎţenilor un sistem de “city bike” un doar pentru activitǎţi de recreere și turism ci ca o modalitate de transport.

Image result for mevo poland

Conducerea unei e-biciclete are un sprijin electric – existǎ un motor electric care se folosește de efortul depus de cel care conduce. Pornirea de pe loc și condusul la deal sunt mult mai comfortabile în comparaţie cu o bicicletǎ normalǎ.

MEVO – Metropolitan Bicycle – este un exemplu perfect de cooperare la nivel metropolitan. Prin implementarea acestui sistem, autoritǎţile le-au oferit oamenilor o modalitate de transport atractivǎ, integratǎ, ieftinǎ și sustenabilǎ.

Surse: PolandIN, Nextbike, TriCityNews

Foto: Nextbike, Neuck , GettyImages
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.