home Energie Regenerabilă, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Tehnologie & Inovație Modernizarea clădirilor ineficiente poate fi cheia unui viitor cu emisii scăzute de carbon

Modernizarea clădirilor ineficiente poate fi cheia unui viitor cu emisii scăzute de carbon

Noile reglementări ambițioase cu privire la emisiile de carbon și un accent tot mai mare pe durabilitate determină investitorii imobiliari să ia în considerare nevoile de dezvoltare prin modernizarea clădirilor vechi, ineficiente din punct de vedere energetic.

Proprietățile imobiliare produc aproximativ 40% din emisiile globale de carbon, potrivit Forumului Economic Mondial, iar orașele din întreaga lume și-au asumat un rol în reducerea emisiilor. Pe măsură ce numărul reglementărilor crește, proprietarii de clădiri sunt presați să modernizeze clădirile.

Pentru investitorii cu clădiri ineficiente în portofoliu, efectuarea de modificări este acum „o alegere mai inteligentă decât inacțiunea”, spune Dana Robbins Schneider, directorul general al JLL Energy and Sustainability Projects din SUA.

„Reamenajarea ecologică a clădirilor existente, deși poate avea un cost mai mare pe termen scurt, creează clădiri mai rezistente, mai active și mai competitive pe termen lung, oferind în același timp rentabilitate investițiilor”, spune ea. „A nu acționa în acest sens s-ar putea dovedi costisitor, cesionarea fiind mai dificilă în viitor”.

În Marea Britanie, unde există ambiția de a atinge emisii nete de carbon zero până în 2050, până la 18% din clădirile comerciale din Anglia și Țara Galiilor, ce valorează 157 miliarde de lire, nu respectă standardele minime.

Grupul imobiliar Grosvenor Britain & Ireland a anunțat recent că își propune să obțină zero carbon pentru clădirile sale existente până în 2030, în timp ce în SUA, sediul Fondului Monetar Internațional a suferit o recondiționare extinsă pentru a-și îmbunătăți amprenta de carbon, cu finalizarea plănuită pentru anul acesta.

„Pentru investitori, reducerea emisiilor de carbon imobiliare înainte de intrarea în vigoare a noilor legi este imperativă – însă e nevoie de un angajament serios pentru a ajunge acolo”, spune Schneider.

Colectarea inițială a datelor privind performanța energetică a unei clădiri durează mult timp și poate fi costisitoare, dar riscul ca un activ să devină învechit din cauza inacțiunii depășește costul, spune Schneider.

„Este de fapt o mică parte din bugetul general și, dacă puteți reduce costurile și face o clădire să fie mai bună atât din punct de vedere financiar cât și pentru ocupanți, proprietarii vor fi mai dispuși să păstreze chiriașii în timp ce reduc cheltuielile.”

Deși măsuri simple precum instalarea iluminatului LED sau modernizarea sistemului de încălzire pot oferi economii suplimentare, îmbunătățirile minore nu vor fi suficiente pentru ca o clădire să aibă emisii reduse sau zero de carbon, explică Sonal Jain, directorul sustenabilității JLL din Marea Britanie.

Deși inovațiile tehnologice devin din ce în ce mai ieftine pe măsură ce devin mai populare, însă clădirile care urmează să fie reamenajate în 2019 ar putea fi depășite până în 2025, ceea ce îi face pe investitori să fie reținuți.

Reajustarea nu este un exercițiu unic, ci un proces continuu, spune Schneider, subliniind lucrările în curs la clădirea Empire State din New York, după o reamenajare extinsă de 550 de milioane de dolari în 2009.

Lucrarea nu este niciodată completă și, în timp ce rezultatele au fost evidente în trei ani de la desfășurarea lucrărilor, există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri prin intermediul noilor instrumente și metode”, spune ea.

Cu toate acestea, legislația – la nivel de oraș mai mult decât la nivel federal – va avea cel mai important impact, spune Schneider.

„Este legislația la nivel de oraș care oferă cea mai mare atenție pentru investitori.”

Legislația viitoare în țări precum Marea Britanie ar putea viza și carbonul încorporat, cantitatea de emisii de carbon în timpul construcției de clădiri noi – ceea ce ar face clădirile mai vechi să pară mai eficiente. Industria construcțiilor din Marea Britanie consumă peste 400 de milioane de tone de material pe an – aproximativ 10% din emisiile de carbon din Marea Britanie.

După cum stau lucrurile, o nouă clădire de birouri poate fi mai neutră din punct de vedere al carbonului decât vecinul său modernizat. Dar dacă carbonul încorporat este luat în considerare, reversul poate fi adevărat.

Sursa

Foto: dreamstime.com




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.