Parcurile industriale bine-administrate sunt pârgii pentru atragerea de investiții, dar sunt suficient pentru a avea o comunitate funcțională? Despre cum poate administrația publică să răspundă nevoilor mediului privat și, mult mai important, să direcționeze energiile comunității ne-a vorbit Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.
Compania publică ADLO are ca activitate principală administrarea parcurilor industriale, la început din municipiul reședință și, de un an, s-a extins pe județ. Din 2008 până în prezent, Oradea are patru parcuri industriale funcționale. Agenția a reușit să atragă peste 100 de companii, cu investiții de aproximativ 410 milioane de euro și care au creat aproape 9000 de locuri muncă. Alina Silaghi a prezentat la UrbanTalks Oradea cum administrația publică s-a implicat în susținerea și atragerea investitorilor:
„Ce au parcurile industriale ca facilitate? În primul rând, au un Plan Urbanistic Zonal aprobat și care îți permite să construiești și să te miști rapid când dorești să dezvolți o nouă investiție, au utilități la limita de proprietate, beneficiază de facilități fiscale în ceea ce privește impozitarea locală, iar, în cazul nostru, Agenția de Dezvoltare Locală este și distribuitor de energie electrică pe toate parcurile industriale. Am venit cu niște servicii suport pentru susținerea acestor investitori care au decis să investească în Oradea. Ne-am implicat în promovarea învățământului profesional în sistem dual, avem foarte multe parteneriate împreună cu companiile locale prin care facem proiecte de învățământ integrat, am dezvoltat o școală internațională la Oradea și muncim în fiecare zi să vedem care sunt necesitățile companiilor locale și cum putem veni cu răspunsuri”, ne-a explicat directorul ADLO.
Cum răspunde Agenția de Dezvoltare Locală Oradea cerințelor antreprenorilor?
Există mai multe exemple de bune practici dezvoltate în Bihor. Unul dintre ele este crearea unei creșe și a unei grădinițe în cel mai mare parc industrial, ca urmare a cerințelor companiilor de a avea un astfel de serviciu pentru angajați. Mai există și un proiect privat care va dezvolta un business hotel în cadrul parcului industrial pentru a servi scopurilor mediului privat. O altă componentă pe care se concentrează Agenția de Dezvoltare Locală Oradea este retenția și atragerea forței de muncă în municipiu și județ. Un mijloc prin care se urmărește acest țel este construirea blocurilor de locuințe care vor putea fi închiriate companiilor și, mai departe, oferite angajaților care vor să vină să muncească în Bihor. Universitatea din Oradea a fost implicată în trei proiecte de interes pentru municipiu, primul proiect, care este în curs de implementare, se referă la crearea unui incubator de afaceri pe idei creative, al doilea proiect este parcul științific și tehnologic și al treilea este centrul de transfer tehnologic.
„Credem că parteneriatele public-private și în care avem implicată o instituție de învățământ ca al treilea partener corespund nevoilor societății în care trăim, pot veni cu soluții concrete astfel încât companiile să crească, nivelul de trai al locuitorilor să crească și, împreună, să creăm o comunitate puternică. Despre asta este vorba și pe asta ne concentrăm în fiecare zi la Oradea: să creăm o comunitate puternică. Un alt program, care deja a fost prezentat, este Make IT in Oradea. Este un parteneriat public-privat care vine cu trei axe principale. Componenta de bursă pentru elevi și studenți, componenta de sprijinire și promovare a start-upurilor în IT și componenta de facilități fiscale pentru cei care construiesc birouri de clasa A și care se concentrează pe investiții aici. În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Orașului Oradea, unul dintre pilonii cei mai importanți este dezvoltarea transportului și a mobilității. Două proiecte importante pe care le avem în administrare și implementare este terminalul intermodal de transport marfă și terminalul cargo, un proiect care este destul de complex și pe care îl facem într-un parteneriat tripartit între Consiliul Județean, Primăria Oradea și Agenția de Dezvoltare Locală, împreună cu Aeroportul Oradea. Este un proiect pe care ni l-am dorit de mult și pe care am reușit anul acesta să îl demarăm astfel încât în iunie 2022 să avem un proiect funcțional. Tot anul acesta, agenția a preluat și iluminatul public al orașului Oradea. Unul dintre obiectivele pe care ni le-am stabilit sunt proiectele legate de eficiența energetică, de tot ce înseamnă smart lighting, astfel încât proiectul să fie incorporat în strategia de smart city”, a precizat Alina Silaghi.
După cum se vede, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a reușit să adune decidenți din zona administrației, a mediului privat de afaceri, ONG și mediul universitar pentru a angrena energiile comunității în proiecte de interes pentru viitor. Spiritul comunitar s-a simțit cel mai bine în perioada pandemiei:
„Toate aceste demersuri pe care le-am făcut până în acest moment au condus către un oraș rezilient. Spun asta pentru că anul trecut a demonstrat acest lucru. Parteneriatul public-privat pe care am reușit să îl dezvoltăm în toți acești ani a condus la un răspuns din partea companiilor private care au venit și au susținut toate eforturile pe care le-am făcut pentru a păstra Oradea funcțională, pentru a păstra spitalele funcționale. A fost un efort comun extraordinar care mie mi-a demonstrat încă o dată că Oradea are o comunitate puternică și care face față oricărei provocări. Oradea rămâne în continuare un oraș deschis oportunităților și care își dorește noi provocări”, a încheiat Alina Silaghi.
Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a Alinei Silaghi, de la 5:05:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea.
Sursă foto: ADLO, Make IT in Oradea