Noul Bauhaus European

Ziua de 18 ianuarie a marcat lansarea fazei de proiectare a “Noului Bauhaus European” – inițiativă anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, Încă din momentul discursului privind starea Uniunii, de anul trecut. Ce este acest proiect, care sunt valorile sale fundamentale și care sunt potențialele beneficii pentru Uniunea Europeană și pentru țara noastră?

Noul Bauhaus European este un proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine design-ul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil și investițiile în vederea realizării Pactului Verde European. Astfel, valorile fundamentale ale noului Bauhaus sunt sustenabilitatea, estetica și incluziunea. Scopul fazei de proiectare constă în folosirea unui proces de co-creare. Acest proces ajută la definirea conceptului prin explorarea ideilor, prin identificarea nevoilor și provocărilor urgente. Mai mult, se pot crea conexiuni între părțile interesate. 

Un element al fazei de proiectare este și premiul noului Bauhaus European. Comisia Europeană urmează să lanseze în această primăvară, prima ediție a acestui premiu. Tocmai a fost lansat și web-site-ul dedicat – o platformă unde artiștii, proiectanții, inginerii, oamenii de știință, antreprenorii, arhitecții și toate persoanele interesale pot împărtăși exemple de realizări care să inspire noul Bauhaus european. Aceste persoane își pot împărtăși ideile cu privire la maniera în care Bauhaus-ul ar trebui să arate și modul în care ar trebui să evolueze acesta în viitor. Preocupările și provocările actuale ale cetățenilor pot fi și ele împărtășite prin intermediul platformei. 

„Noul Bauhaus european este un proiect dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Avem nevoie de toate mințile creative: fie că e vorba de proiectanți, artiști, oameni de știință, arhitecți sau cetățeni, pentru ca noul Bauhaus european să fie un succes.” Ursula von Der Leyen

Bauhaus-ul își propune să permită design-ului să găsească soluții pentru problemele urbane europene cotidiene. În lunile următoare, Comisia va premia exemplele existente care reprezintă integrarea valorilor cheie ale inițiativei și care pot inspira discuțiile despre locurile în care trăim și despre transformarea acestora. Urbanizehub va urmări îndeaproape evoluția acestui proiect și desfășurarea următoarei faze, cea de “punere în aplicare”. A treia etapă este una de diseminare, de răspândire a ideilor și conceptelor care definesc Bauhaus-ul. Acest lucru va permite crearea unei rețele și facilitarea unui schimb de cunoștințe pe întregul continent european. 

Surse: Europa.eu, Ec.europa.eu

Foto: Europa.eu, interregeurope, Forbes
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.