UrbanLab for Green Cities este un laborator de inovare dedicat transformării orașelor în comunități sustenabile și inteligente printr-un proces participativ. Organizat în multiple orașe din România din 2017 încoace, UrbanLab a creat, de-a lungul anilor, un spațiu unic pentru generarea de idei inovatoare și soluții pentru provocările urbane. În fiecare ediție, participanții – fie că …
M100, platforma națională prin care România își propune să sprijine orașele românești în tranziția lor verde, a anunțat cele 10 orașe selectate în Misiunea Oglindă M100 pe 29 octombrie, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică. Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Buzău, Constanța, Iași, Oradea, Reșița, Timișoara și București – cu toate cele 6 sectoare – sunt …
Sectorul 2 din București face parte din Misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030” (M100), o inițiativă europeană ambițioasă care ajută orașele să devină centre de inovare și să atingă neutralitatea climatică până în 2030. Orașele participante vor acționa ca modele pentru restul Europei, pregătind terenul pentru ca toate regiunile …
În perioada 25-27 octombrie 2024, Suceava a devenit un laborator de inovare urbană în cadrul celei mai recente ediții a UrbanLab for Green Cities. Evenimentul s-a desfășurat la sediul ASSIST Software și a adunat la un loc echipe de oameni pasionați de orașe și specialiști în urbanism, tehnologie și implicare comunitară. Scopul? Crearea unor soluții …
În perioada 4-6 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit un adevărat laborator de idei inovatoare în cadrul celei mai recente ediții a UrbanLab for Green Cities. Evenimentul s-a desfășurat la EA – The Entrepreneurship Academy din București și a adunat la un loc echipe de oameni pasionați de orașe și specialiști în urbanism, tehnologie și implicare …
Verile din ultimii câțiva ani ne-au arătat că traiul în orașe cu temperaturi foarte ridicate devine din ce în ce mai dificil și că e nevoie de măsuri și politici cu adevărat inovatoare care să minimizeze impactul schimbărilor climatice. Din fericire, România se numără printre țările care iau măsuri importante în domeniul politicilor verzi și …
Acum doi ani, la Oradea, lansam cartea “Orașul Românesc 4.0”, ce includea o discuție despre orașul în era post-infrastructură. Chiar dacă mai sunt mult orașe mari unde încă există străzi neasfaltate, noi am considerat că ritmul în care se dezvoltă orașele din România necesită un dialog pe prioritățile orașelor după ce își pun infrastructura de …
Au apărut estimările PIB-ului pe cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) pe 2023, și România își continuă performanța fantastică din ultimii ani. Am trecut de Ungaria, Croația, Slovacia, Latvia, Grecia și Bulgaria. Dacă vom menține acest ritm, vom trece, probabil anul acesta, de Polonia și Estonia, și ne vom monta să prindem din …
Respirarea unui aer curat nu este doar o necesitate de bază, ci un drept fundamental care are un impact semnificativ asupra sănătății, mediului și economiei noastre. Într-o colaborare inovatoare, Alianța pentru un Aer Curat, formată de Forumul Economic Mondial și Fondul pentru Aer Curat, conduce lupta împotriva poluării aerului la nivel global. Această alianță reprezintă …
La nivel global, zonele urbane consumă mai mult de 65% din energia mondială și generează peste 70% din emisiile de CO2. În lumina unei dezvoltări urbane în continuă schimbare, conceptul „Orașe pentru Oameni” se impune ca o viziune progresistă asupra transformării spațiilor urbane. În context european, această idee devine tot mai relevantă, subliniind necesitatea ca …