Businessurile inovative pot crea un viitor verde. Cifra afacerilor a ajuns la peste 1 miliard de euro în 2022 pe segmentul de inițiative sustenabile și trendul este unul ascendent. În acest articol am ales să spunem povestea a patru start-upuri care se concentrează pe lucrurile în care credem: un mediu curat, echitabil și în jurul căruia se poate clădi o comunitate.
GreenTech este conceptul care se referă la utilizarea tehnologiei astfel încât să avem un impact pozitiv pentru mediu. Companiile care sunt parte a acestui concept se concentrează pe reducerea emisiile de carbon, diminuarea poluării, scăderea cantității de deșeuri generate și protejarea ecosistemelor. Dacă ne uităm la start-upurile din GreenTech, în Europa acestea au atins o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro în decembrie 2022 în 51 de tranzacții care se referă la dezvoltarea industriei de baterii, distribuția de energie electrică și generarea de energie verde.
Start-upurile europene și inovatorii sunt cei care pot aduce o revoluție în modul de producție al anumitor industrii. Pentru ca efectul lor să fie cât mai puternic, mediul de business are nevoie de suportul comunității care să încurajeze noile modele de afaceri.
Decembrie este luna sărbătorilor și una în care oamenii tind să cumpere mai mult decât au nevoie. În 2022, lucrurile au stat puțin diferent în sensul că s-a putut observa un trend de a alege produse eco-friendly și cadouri cu un grad mai înalt de sustenabilitate, precum și optarea pentru alimente pe bază de plante. Din cauza inflației și a costurilor de trai foarte ridicate, oamenii au descoperit că alegând produse sustenabile pot să reducă impactul financiar al cumpărăturilor.
Povestim mai departe despre câteva start-upuri care ne-au atras atenția.
Faircado
Cumpărăturile de produse second-hand sunt făcute mult mai ușor cu ajutorul asistentului virtual cu inteligență arficială creat de Farcado. Acesta funcționează ca o extensie de browser care sugerează alternative de produs de pe Vestiaire Collective, eBay, Rebuy, Back Market, Vinokilo și Refurbed pentru 10 milioane de produse.
Start-upul folosește conceptul de economie circulară și îl face mult mai accesibil pentru utilizatorii obișnuiți care poate se gândesc de două ori dacă merită să cumpere un produs nou din punct de vedere al prețului și impactului de mediu.
De exemplu, 1 kg de haine luate la mâna a doua salvează 25 kg de CO2 care ar fi eliminat în atmosferă pentru a produce hainele noi. Purtarea acestor haine pentru mai mult de 9 luni diminuează impactul pe mediu cu aproximativ 30%.
OakTree Power
Clădirile dintr-un oraș sunt cea mai mare sursă de poluare din punct de vedere al consumului de energie necesar ca acestea să funcționeze. OakTree oferă servicii pentru clădirile industriale, depozite și birouri pentru a-și eficientiza consumul de energie. Soluția lor ajută la mitigarea CO2 care altfel nu ar putea fi atins și, în același timp, reduce costurile clienților direcționate către încălzire și energie electrică.
Andreas Wiele, co-fondator, consideră că provocarea principală este să convingă potențialii clienți că tehnologia dezvoltată de ei poate să le reducă cheltuielile de funcționare.
Oferta noastră poate părea incredibilă. Oamenii au dificultăți să înțeleagă cum pot reduce consumul energetic fără să observe schimbări și să creeze venituri din asta. Putem înțelege de ce sunt sceptici. Din fericire, OakTree Power are o echipă cu experiență combinată de 100 de ani în sectorul clean-tech și domeniul energetic, ceea ce ne-a oferit un avantaj în fața competiției și a deschis uși la nivelul de top
Oxyle
Micropoluatorii sunt răspândiți zi de zi prin produsele pe care le utilizăm, cum ar fi medicamente, hormoni, antibiotice, pesticide, produse de îngrijire personală și altele. Acești compuși nu se degradează în mod natural și sunt toxici pentru oameni și ecosisteme. Au fost găsiți deja în râuri, lacuri, apa potabilă, pânza freatică și apa pluvială.
Tehnologia este una dintre soluțiile prin care putem scăpa de micropoluatori. Oxyle a dezvoltat un mecanism prin care substanțele poluatoare sunt complet eliminat și nu mai ajung în faze secundare ca filtrarea sau absorbția. Printr-o gamă de catalizatori care se activează cu ajutorul surselor de energie folosite pentru oxidate, micropoluatorii sunt mineralizați.
În prezent, dacă cineva dorește să afle concentrația de micropoluatori din apă trebuie să aștepte câteva zile până primește rezultatele dintr-un laborator. Oxyle folosește modele machine learning și senzori pentru a permite utilizatorilor să observe micropoluatorii în timp real.
Aplicațiile Oxyle se întind de la neutralizarea apei menajere din industrii până la cea utilizată de fiecare om în propria locuință.Totodată, apa tratată poate fi reutilizată din nou.
Pick me
Aplicația Pick me este dedicată creării de relații între vecini dar are și o componentă verde. În momentul în care o persoană comandă un colet, aceasta poate alege să folosească aplicația și coletul să ajungă la un vecin care își asumă rolul de Păstrător (Keeper). De obicei, persoanele care păstrează coletele până când vine proprietarul sunt bătrâni care își petrec mare parte din timp la domiciliu. Pe lângă compensația monetară, cei vârstnici mai pot schimba o vorbă sau bea o cafea împreună cu cei pentru care au păstrat pachetul.
Rețeaua de 100.000 de vecini Keeper păstrează coletele la mai puțin de 450 m de locuința celui care a comandat. Mulțumită serviciului de livrări colaborative, Keeperii pot obține până la 300 euro lunar, serviciile de livrări care predau coletele sunt mult mai eficiente din punct de vedere al resurselor alocate pentru ca destinatarul să primească produsul și se creează un sens de comunitate mult mai personal prin oportunitățile de socializare.
România nu duce lipsă de antreprenori care pot livra soluții similare pe piață. Echipa UrbanizeHub a cunoscut în cadrul hackathoanelor organizate în utlimii ani zeci de tineri care își doresc să schimbe orașele în care trăiesc prin ideile lor care pot fi implementate fie de către administrații, fie transformate în modele de business. În aceste săptămâni ne-am strâns pentru a discuta cum putem facilita transformarea intențiilor în fapte și a conceptelor în modele de bune practici.
Rămâneți aproape de UrbanizeHub pentru a participa la modelarea comunităților din România!
Informațiile din acest articol au fost extrase din EU-Startups
Sursă foto: enicbmed, Faircado, OakTree Power, Oxyle, Pickme