home Comunitate, Cultură Urbană, Industrii Creative, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Start-ups Rastel.io lucrează la prima rețea smart de parcări pentru biciclete din România

Rastel.io lucrează la prima rețea smart de parcări pentru biciclete din România

Jumătate dintre bicicliști s-au trezit pietoni după ce le-a fost furat vehiculul. Horea Toniuc este unul dintre fondatorii Rastel.io care își dorește să rezolve problema și să promoveze mersul pe două roți într-un mod smart, sigur și convenabil.

Rastel.io este unul dintre start-upurile incubate în cadrul Urban Innovation Hackathons care s-a remarcat la Oradea în 2021 cu ideea creării unor parcări sigure pentru biciclete. Au câștigat premiul oferit în cadrul concursului pentru a-și putea demara ideea și am ținut contactul de-a lungul ultimului an pentru a vedea ce au reușit să atingă din propunerea inițială.

Peste 50% dintre bicicliști s-au confruntat cu problema furtului de biciclete și mai mult de o treime au renunțat la mersul pe bicicletă în urma incidentului. Asta în Olanda. Cum arată situația în România? Tot 50% s-au confruntat cu problema asta și în peste 70% dintre situații bicicleta era securizată. Dacă totuși se fură, probabil se și recuperează. În peste 90% din cazuri bicicleta nu a fost recuperată. La nivelul Uniunii Europene în 2021 au fost peste 4 milioane de biciclete furate cu o valoare de peste 800 milioane euro. Cum putem rezolva problema asta? Propunem o rețea de parcări securizate accesibile printr-o aplicație în care poți găsi și rezerva un loc. Odată ajuns acolo, poți parca în siguranță și câștiga recompense de la companiile afiliate care vor să încurajeze mobilitatea urbană sustenabilă.

Soluții similare există în mai multe orașe din Europa. Ce facem noi diferit este că propunem ideea de rețea astfel încât utilizatorii să poată accesa oricare parcare din rețea, nu doar una singură prin intermediul unei chei mecanice. Anul acesta ne-am concentrat asupra clădirilor de birouri și centrelor comerciale. Am creat un prim prototip pe care l-am validat. Anul următor ne dorim să creăm o rețea la nivel de oraș și să validăm beneficiul pe care îl aduce bicicleta. În august 2022 am pus prima parcare, în octombrie am transformat un fost garaj într-o parcare de biciclete smart, așadar căutăm orașe partenere, locații nefolosite care să poată fi convertite în parcări de biciclete sau parcări deja existente care pot fi digitalizate. Împreună credem că putem face mersul pe bicicletă mai accesibil și mai sigur pentru toți

Ne-am bucurat să îi avem din nou aproape pe cei de la Rastel.io și sperăm ca anul viitor să ne povestească despre prima rețea dezvoltată în România de parcări smart pentru biciclete. Până atunci, vă invităm să urmăriți intervenția lui Horea Toniuc pe scena UrbanTalks pe canalul nostru de Youtube.
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.