home Industrii Creative, Tehnologie & Inovație Tehnologiile inovatoare ale urmǎtorilor 5 ani

Tehnologiile inovatoare ale urmǎtorilor 5 ani

Ne aflǎm în toiul celei de-a patra revoluţii industriale, o erǎ caracterizatǎ de o fuziune profundǎ a tehnologiilor. Liniile care demarcau sferele fizice, biologice și digitale sunt încet șterse de progresul tehnologic și înlocuite de “sisteme ciber-fizice”. Numeroasele inovaţii ale știinţei cautǎ sǎ clǎdeascǎ un viitor sustenabil, iar acestea sunt cele mai importante 10 inovaţii din urmǎtorii 5 ani:

1. Transformarea biomasei în substituţi ai carbonului – pelete de energie compuse din biomasǎ pot fi folosite precum alternative curate și regenerabile ale cǎrbunelui tradiţional. Ideea procesului de conversie aparţine companiei Agri-Tech Producers.

2. Brichete de energie alcǎtuite din biomasǎ – materiale organize uscate la soare (hârtia, bunǎoarǎ), pot fi convertite în brichete de energie care sǎ ardǎ pânǎ la 3 ore. Mașinǎria capabilǎ sǎ execute aceastǎ conversie a fost inventatǎ de o micǎ întreprindere din Kenya.

3. Realitatea virtualǎ care educǎ – Thinc Design permite oamenilor sǎ participe la activitǎţi interactive prin care sǎ se educe cu privire la schimbǎrile climatice și mai ales la schimbǎrile benefice pe care comportamentul individual le poate genera.

4. Fântâni urbane – amplasarea unor fântâni (care sǎ ofere apǎ potabilǎ) sau reabilitarea unora existente în marile centre urbane ar încuraja oamenii sǎ refoloseascǎ sticle de plastic. Compania italianǎ ProAqua Group a reușit sǎ reducǎ drastic cantitatea de deșeuri de plastic folosind aceastǎ metodǎ.

5. Vopsele pe bazǎ de apǎ – trecerea de la vopsele pe bazǎ de solvenţi la unele pe bazǎ de apǎ poate reduce expunerea la produse chimice periculoase și poate limita impactul acestora asupra mediului. SK Formulations cautǎ, în prezent, sǎ dezvolte produse mai sigure, cu o arie mai largǎ de acţiune.

Imagini pentru urban fountain water energy

6. Gestionarea electricitǎţii prin Blockchain – mici reţele sigure prin care comunitǎţi întregi împart electricitate provenitǎ din surse regenerabile folosesc tehnologia Blockchain. Energia eolianǎ, dar și cea solarǎ sunt stocate și distribuite acum mult mai ușor datoritǎ inovaţiilor în hardware și software în ceea ce privește tehnologia Blockchain, iar firme ca OLI, aduc viitorul mai aproape de oameni.

7. Centre informatice alimentate de energie verde – valuta digitalǎ și activitǎţiile online au sporit cererea unei alternative ieftine și sustenabile de alimentare a centrelor informatice în care se gǎsesc supercalculatoare. Rǎspunsul stǎ, din nou, în tehnologia Blockchain, capabilǎ sǎ genereze “un val serios de inovaţie în domeniul energiei” (John Belizaire, director Soluna)

Imagini pentru solshare

8. Case cu energie comunǎ – întreprinderea Solshare duce mai departe misiunea sustenabilitǎţii prin programul energiei solare în Bangladesh. Conform acestui program, sisteme solare interconectate care acoperǎ mai multe case și care formeazǎ o reţea, se pot folosi mai eficient de excesul energiei solare. Cu ajutorul Naţiunilor Unite, peste 100 de astfel de reţele vor ajuta regiuni subdezvoltate din Africa și India.

9. Folosirea cǎldurii reziduale ca sursǎ de energie – un startup din Emiratele Arabe Unite a început sǎ foloseascǎ cǎldura rezidualǎ care provine din industrie ca o sursǎ de energie. Toatǎ cǎldura care este de obicei eliberatǎ în atmosferǎ dupǎ procesul industrial, poate fi captatǎ și transformatǎ în energie, susţine Dr. Nicolas Calvet, fondatorul startup-ului.

10. Uleiuri vegetal și substanţe antimicrobiene transformate în energie – deșeurile agricole sunt folosite pentru a alimenta bateriile majoritǎţii aparatelor de uz casnic. Compania nigerianǎ Berekotry a dezvoltat un proces eficient prin care creazǎ electroliţi biopolimerizaţi.

Surse: TheNational, MIT, Wired

Poze: TheNational, AGU, Solshare, Dezeen




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.