home Orașe Verzi, Proiecte & Orașe, Transport Timișoara dă trendul în transportul urban: inovator și sustenabil

Timișoara dă trendul în transportul urban: inovator și sustenabil

Timișoara este un oraș aflat într-o creștere remarcabilǎ din mai multe puncte de vedere. Sustenabilitatea și multitudinea proiectelor în acest sens un fac excepţie de la aceastǎ ascensiune recentǎ. Autoritǎţile au anunţat deja cǎ pe parcursul anului 2019 vor exista îmbunǎtǎţiri și mai consistente decât cele din a doua jumǎtate a anului precedent. Douǎ dintre acestea sunt trotinetele electrice și baterii cu autonomie mare pentru tramvaie.

Calitatea transportului în comun la nivel local a crescut exponenţial în ultimul timp. Primarul Nicolae Robu a declarat cǎ “în 2019 […] va fi o mare bucurie pentru mulți timișoreni care folosesc transportul în comun de obicei și pentru cei ce nu au încă acest obicei, dar vor recurge la transportul public, având în vedere noua lui calitate”.

Primarul se referǎ la faptul cǎ reprezentanţii Timișoarei au fǎcut deja primii pași pentru a oferi cetǎţenilor trotinete electrice menite deplasǎrii intra-urbane. Primele zece trotinete au fost deja cumpǎrate de municipalitate și vor sosi în oraș în scurt timp. Ele vor putea fi utilizate gratuit de cǎtre locuitorii interesaţi. Cu toate acestea, primǎria orașului nu renunţǎ la ideea de a achiziționa și segway-uri.

Imagini pentru trotineta electrica orase

Nicolae Robu ilustreazǎ imaginea Timișoarei ca primul oraș din ţarǎ care va pune la dispoziţie cetǎţenilor trotinete și segway-uri. Toate acestea vor putea fi folosite în aceeași manierǎ ca bicicletele existente deja.

„Vă dați seama, 30 de tramvaie superbe, 20 de minibuse mercedes superbe, șapte vaporașe, 440 de biciclete, apoi plata celor 50 de troleibuze și 30 de autobuze contractate de administrația precedentă, dar rămase la plată aproape integral pentru administrația condusă de mine, ce eforturi am făcut pentru transportul în comun.”

De asemenea, Timișoara ar putea fi primul oraș din România cu tramvaie pe baterii cu autonomie mare. Primǎria a lansat o licitaţie pentru cumpǎrarea a 16 tramvaie prevǎzute cu o baterie performantǎ care sǎ confere o autonomie deosebitǎ. Preţul unuia va trece de 2,5 milioane de euro, valoarea totalǎ a contractului fiind în jur de 40 de milioane de euro fǎrǎ TVA.

Acest proiect se aseamǎnǎ cu altele din Europa. Capitala Letoniei, Riga, și-a înnoit flota de tramvaie printr-un contract încheiat cu Skoda în 2016. 20 de tramvaie, preţul unuia fiind la fel, în jur de 2,7-3,5 milioane de euro, valoarea totalǎ – 60 de milioane de euro. Aceste tramvaie moderne pota vea dotǎri diferite însǎ în general, ele beneficiazǎ de podea coborata, sistem de plata electronic, ecrane pentru afisaj, sistem de monitorizare si numarare a pasagerilor, iar furnizorul asigura piesele de schimb si alte echipamente necesare.

Imagini pentru timisoara tram

Citiţi mai multe despre proiectul timișorean cât și despre proiecte asemǎnǎtoare din Brussels sau Budapesta pe Opinia Timișoarei. Site-ul acoperǎ evenimente de actualitate și știri dintr-o multitudine de domenii la nivel local. De asemenea, vǎ invitǎm sǎ citiţi mai multe despre trotinetele electrice care vor ajunge în oraș pe Press Alert, o altǎ platformǎ dedicatǎ știrilor, comentariilor și investigaţiilor din diverse domenii la nivel local.

Surse: Opinia TimișoareiPress Alert

Poze: Press Alert, Flickr, DigitalPress, NWRadu
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.