home Arhitectură & Design, Comunitate, Evenimente, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Timișoara Premium Exposed City vs Bijuteria Europei, Napoli

Timișoara Premium Exposed City vs Bijuteria Europei, Napoli

Regenerarea centrului istoric napoletan, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, va fi realizată în urma absorbției de fonduri europene, valorând cca 1 miliard de euro – sumă ce va fi alocată restaurării patrimoniului cultural și dezvoltării infrastructurii curente. Bijuteria Europei, așa cum afirmă Comisarul European pentru Politică Regională – Corina Crețu, cunoaște de câțiva ani o transformare identitară continuă, iar acțiunile concrete de revitalizare urbană nu au rămas neobservate de reprezentanții de la Bruxelles.

Patrimoniul arhitectural românesc se remarcă ca o resursă culturală și identitară extrem de generoasă, ce merită a fi cultivată și pusă în valoare. Spre exemplu, Timișoara deține un număr impresionant de clădiri situate în zone istorice protejate sau de protecție: peste 14.000, însă atunci când vine vorba despre imobile care se află în stare accentuată de degradare, procentul este unul sumbru: peste 90%.

 

 

În acest context, asociația Expose Architecture, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Consulatul Republicii Italiene la Timișoara, împreună cu Registrul Urbaniștilor din România, Camera de Industrie și Comerț a Italiei și UrbanizeHub România, cu patronajul Școlii de Restaurare a Universității La Sapienza din Roma, au inițiat proiectul Timișoara Premium Exposed City.

Derulat în premieră națională absolută, proiectul Timișoara Premium Exposed City este primul program din România, bazat pe parteneriatul de tip privat – privat și înglobează 5 dimensiuni conective: mediul de afaceri național și internațional, mediul diplomatic, mediul instituțional-public, mediul academic și profesional de expertiză integrată și mediul nonguvernamental.

2018 –  Anul European al Patrimoniului Cultural și momentul TM2021 – Capitală Culturală Europeană constituie prilejul prin care asociația din Timișoara a demarat un amplu parcurs de informare și sensibilizare a opiniei publice și a tuturor factorilor de decizie implicați în acest demers, cu privire la problematica complexă de restaurare și intervenție imediată pe clădirile istorice – Manifest pentru Patrimoniu. După expoziția-manifest de la Roma, următoarea destinație este Napoli – metropola urbană care a înregistrat un progres remarcabil în sfera regenerării urbane și locul în care schimbul de bune practici va fi facilitat de către municipalitate și actorii implicați în transformarea orașului.

 

 

Scopul proiectului Timișoara Premium Exposed City este stimularea implicării mediului de afaceri privat în restaurarea imobilelor de patrimoniu, pentru:

  • a crește, până în 2021, numărul de clădiri istorice restaurate;
  • a crea și promova pe termen lung branding-ul de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european;
  • a contura comunități care să contribuie la emanciparea culturală și dezvoltarea socio-economică a orașului.

Realizarea proiectului Timișoara Premium Exposed City este posibilă prin:

  • o nouă abordare, de tip „bottom-up”;
  • acțiuni punctuale de tip parteneriat privat-privat, între proprietarii imobilelor istorice și investitori, care replicate pe mai multe imobile, creează un pattern recognoscibil la nivel de oraș;
  • susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu (în timp, fiind creat cadrul social, economic, de expertiză și control pentru gestionarea responsabilă și profesionistă a intervențiilor asupra patrimoniului arhitectural construit).

Rezultatul proiectului va fi propulsarea unui parcurs arhitectural și turistic al centrelor istorice ale Timișoarei (Cetate, Iosefin, Fabric), care vizează clădirile restaurate, parcurs dublat de un puternic brand de identitate de patrimoniu pentru oraș, generat de transferul reciproc de imagine clădire – investitor.

 

 

Proiectul este structurat pe mai multe etape, realizate succesiv și repetitiv, până la atingerea scopului și conturarea rezultatului dorit. Stadiul curent al proiectului – momentul negocierilor directe pentru stabilirea parteneriatelor privat-privat, pentru primele imobile selectate. În paralel, se pregătește primul apel pentru constructori și al doilea apel către proprietari și investitori.

Etapa de identificare a primelor clădiri viabile pentru proiect a fost finalizată și a fost urmată de primul apel către investitori. Cooptarea acestora se va face prioritizat, pornind de la nivel local, regional, național și apoi la cel european/internațional.

În cadrul vernisajului ce va avea loc marțea aceasta la Napoli, asociația timișoreană îi va avea ca invitați pe asociația REcult și colectivul TERRApia. Ei vor aduce în atenție proiectul cultural Despre pământ. Oamenii și casele lor – o inițiativă de valorificare a arhitecturii tradiționale din pământ, inspirând o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra patrimoniului rural existent, răspândit în România.

În România, restaurarea arhitecturală este o nișă de branding și marketing încă nevalorificată suficient. Conservarea clădirilor de patrimoniu este un simbol al longevității, al trăiniciei valorilor culturale și al inovării.

Oamenii intuiesc potențialul regenerării urbane, dar conștientizează prea puțin impactul generat prin puterea exemplului. Restaurarea unei clădiri amplifică sentimentul de apartenență la comunitate și concentrează atenția asupra inițiativelor de responsabilizare colectivă, atrăgând după sine recunoașterea socială.

 

 

Photo&Video: Expose Architecture, TERRApia

Autor: Paula Ardelean


Votează prioritățile orașului tău!

Acum poți să te implici și tu în cel mai mare proces consultativ din Romania ce incurajează guvernarea colaborativă. Tu ai votat pentru orașul tău? Intră și stabilește ce e important pentru orașul în care trăiești.

Prioritățile orașului tău este un proiect dezvoltat de Banca Mondială, UrbanizeHub si Federația Zonelor Metropolitane.

Vreau să mă implic


Citeste si:

Spania investește în orașe smart și sustenabile...   Există o serie de 17 obiective globale de dezvoltare durabilă definite de Adunarea Generală ONU în SDG – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă al...
Upgrade My City dezvoltă orașul Ecosistemul în care trǎim, în care idei, oameni și startup-uri cresc și se dezvoltǎ trebuie sǎ facǎ faţǎ astǎzi unui numǎr de obstacole din ce în ce m...
Ce orașe din România sunt în topul calității vieți... Ce orașe din România oferǎ cel mai bun nivel de trai pentru cetățenii lor? Acest clasament realizat de centrul Numbeo comparǎ 226 de orașe pentru a s...
Cum reușim să facem tranziția spre un oraș mai dur... Un concurs și un eveniment care promovează conceptul de oraș durabil. La întrebarea din titlu va încerca să se răspundă pe 14, 15 și 16 Martie la Cluj...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *